Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorŠtěrba, Zdeněk
dc.contributor.authorVokatá, Lucie
dc.date.accessioned2021-12-09T07:00:02Z
dc.date.available2021-12-09T07:00:02Z
dc.date.issued2016
dc.date.submitted2016-04-22
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/35423
dc.description.abstractHlavním cílem diplomové práce bylo posoudit odolnost vůči porůstání zrna jako základního kvalitativního parametru potravinářské pšenice u vybraných odrůd ozimé pšenice. Pokus byl založen ve vegetačním období 2014/2015 na pozemku Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Celkem bylo pro pokus vybráno 9 odrůd ozimé pšenice. Všechny odrůdy vykázaly vysoké hodnoty čísla pádu tzn. vysokou odolnost vůči porůstání zrna, které se pohybovaly v rozmezí 376 - 512 s. Vyhodnocením sledovaných odrůd z hlediska vhodnosti pro pekařské účely, lze říci, že Elitní (E) odrůdy dosáhly v průměru nejvyšší hodnoty čísla pádu (479 s). Kvalitní (A) odrůdy vykázaly hodnotu (453 s) a chlebové (B) odrůdy dosáhly nejnižší hodnoty (435 s). Dílčím cílem bylo vyhodnocení i ostatních ukazatelů kvality (Zelenyho test, obsah N- látek a objemová hmotnost). Hodnoty Zelenyho testu se pohybovaly v rozmezí 35 - 53 ml., přičemž průměrná hodnota všech odrůd byla 49,4 ml. Obsah N- látek se pohyboval u jednotlivých odrůd v rozmezí od 14,23 % - 16,52 %. Většina sledovaných odrůd vyhověla normou stanovenému limitu objemové hmotnosti (760 g/l-1). Pohybovala se v rozmezí 747 - 819 g/l-1. Během vegetace byl také hodnocen zdravotní stav porostu a došlo ke stanovení počtu klasů na m2. Po sklizni byly hodnoceny i další výnosové prvky (počet zrn v klasu a HTZ). V pokusu byla vyhodnocena vysoká úroveň kvalitativních ukazatelů, kdy jednotlivé odrůdy vykázaly také vysoké výnosy. Tato skutečnost může být ovlivněna především nadprůměrnými teplotami ve sledovaném období 2014/2015, agrotechnikou, ale také úrovní výživy a hnojení porostů.cze
dc.format98 s.
dc.format98 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectpotravinářská pšenicecze
dc.subjectkvalitacze
dc.subjectčíslo páducze
dc.subjectobsah NLcze
dc.subjectZelenyho testcze
dc.subjectobjemová hmotnostcze
dc.subjectvýnosové prvkycze
dc.subjectzdravotní stav.cze
dc.subjectfood wheateng
dc.subjectqualityeng
dc.subjectnumber falleng
dc.subjectthe content of N-substanceseng
dc.subjectZeleny testeng
dc.subjectdensityeng
dc.subjectyield elementseng
dc.subjectthe health status.eng
dc.titleKvalita pšenicecze
dc.title.alternativeThe quality of wheat graineng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag42478
dc.description.abstract-translatedThe main objective thesis was consider resistence of grow grain as elementary qualitative parameter food wheat by selection variety winter wheat. The test was create in vegetational period of years 2014/2015 on the plot of Faculty of Agriculture, University of South Bohemia in České Budějovice. In total was for test select 9 variety winter wheat. All variety had show high value number fall, high resistence against grow grain, which ranged 376 to 512 s. In evaluation observe variety suitability in terms of baking, we can say elite (E) inbreads reached the highest average number values fall (479 s). Quality (A) varietes showed value (453 s) and bread (B) varieties reached the lowest value (435 s). The partial objective was evaluation and other indicators (Zeleny test, The content of N-substances and density). Value of Zeleny test ranged 35 to 53 ml., from it averaged of all varietes 49,4 ml. The content of N-substances varied for each variety in 14,23 % - 16,52 %. Most of the studied varieties meet the standard set limit density (760 g/l-1). Ranged from 747 to 819 g/l-1. During the vegetation was also evaluated the health status of vegetation and there has been a determination of ears per square meter. After harvesting, they were also evaluated as further yield elements (number of grains per spike and HTZ). The experiment was evaluated by a high level of quality indicators, where individual varieties also showed high rebenues. This may be primarily affected by higher than average temperatures during the period of years 2014/2015, agrotechnics, but but also the level of nutrition and fertilization of crops.eng
dc.date.accepted2016-06-02
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineZemědělské inženýrství - Rostlinolékařstvícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělské inženýrstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam