Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorBárta, Jan
dc.contributor.authorBrabcová, Anna
dc.date.accessioned2021-12-09T07:00:31Z
dc.date.available2021-12-09T07:00:31Z
dc.date.issued2016
dc.date.submitted2016-04-22
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/35451
dc.description.abstractPomocí čtyř vybraných potravinářských proteáz byly vytvořeny částečné hydrolyzáty dvou typů bramborových proteinových koncentrátů (PC). Komerčně produkovaný proteinový koncentrát společnosti Lyckeby a laboratorně vyrobený proteinový koncentrát odrůdy Ornella byly podrobeny enzymatické hydrolýze enzymy Fromase 220TL, Fromase 220XLG, Maxiren XDS (komerčně dostupné formy chymosinu) a neutrální proteasa z Bacilus subtilis. Pomocí metody SDS-PAGE byl vytvořen proteinový profil hydrolyzátů. U všech hydrolyzátů byla stanovena rozpustnost a antioxidační aktivita metodou DPPH. Hlavním cílem bylo hodnocení účinnosti štěpení bramborových proteinů vybranými proteázami. Z výsledků práce vyplývá, že nejúčinnějším enzymem použitým pro hydrolýzu PC byl enzym neutrální proteasa z Bacillus subtilis.cze
dc.format68
dc.format68
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectčástečná hydrolýzacze
dc.subjectpotravinářské proteázycze
dc.subjectbramborový proteinový koncentrátcze
dc.subjectpartial hydrolysiseng
dc.subjectfood proteaseseng
dc.subjectpotato protein concentrateeng
dc.titleProdukce hydrolyzátů bramborových bílkovin pomocí vybraných potravinářských proteascze
dc.title.alternativeProduction of potato protein hydrolysates using selected proteases applicable for food industryeng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag47671
dc.description.abstract-translatedPartial hydrolysates of two types potato protein concentrates were produced by four selected food proteases. Commercialy produced (company Lyckeby) protein concentrate and laboratory prepared concentrate from tubers of Ornella cultivar were subjected of enzymatic hydrolysis by Fromase 220TL, Fromase 220XLG, Maxiren XDS (commercialy available forms of chymosin) and Neutral protases from bacterial Bacillus subtilis. Protein profile of hydrolysates was created using SDS-PAGE. All hydrolysates were determined by solubility and antioxidant activity using DPPH method. The main aim of this study was to evaluate the efficiency of digestion potato protein concentrate by these selected proteases. Based on the results, the most effective enzyme used for hydrolysis of PC was Neutral proteases form Bacillus subtilis.eng
dc.date.accepted2016-06-09
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineZemědělské biotechnologiecze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělské inženýrstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam