Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorPeterka, Jiří
dc.contributor.authorHavlová, Martina
dc.date.accessioned2021-12-09T07:37:52Z
dc.date.available2021-12-09T07:37:52Z
dc.date.issued2017
dc.date.submitted2017-04-21
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/35669
dc.description.abstractStévie sladká neboli Stevia rebaudiana Bertoni jsou dva z mnoha názvů pro subtropickou rostlinu se sladivostí až 300x vyšší, než je sladivost sacharózy. Stévie je rostlina s velice zajímavým, ale doposud velmi málo využitým potenciálem. Oblast jejího použití, zpracování, pěstování a možnosti přezimování je poměrně málo probádaná, a právě proto jsem se rozhodla zpracovat téma týkající se vlivu podmínek prostředí na pěstování Stévie sladké. V textu diplomové práce bylo čerpáno z odborných dostupných publikací a internetových zdrojů. První část práce tvoří stručný přehled celé problematiky související s tématem Stévie sladké. Ve druhé části jsou uvedeny cíle práce, hypotézy a metodika prováděného výzkumu, která již zahrnuje i poznatky z průběhu pěstování rostliny a v neposlední řadě vyhodnocení výsledků pokusu. Cílem práce bylo rozšíření poznatků z hlediska pěstování, způsobu rozmnožování a možnosti přezimování rostlin Stévie sladké. Byl založen polní a skleníkový pokus, se zaměřením na teplotní ukazatele během vegetačního období a jejich vliv na celkové množství přezimovaných rostlin. Současně bylo provedeno hodnocení výnosu suché hmoty rostlin z jednotky plochy a statistické zpracování a vyhodnocení výsledků z pokusu. Dále bylo provedeno stanovení klíčivosti semen Stévie sladké v laboratorních podmínkách. Výsledky výzkumu ukázaly, že pro pěstování jsou vhodnější rostliny získané vegetativně, vzhledem k vyšším výnosům suché hmoty ve skleníkových i polních podmínkách. Jedinými škůdci, které napadaly stévii byly molice objevující se pouze ve skleníkových podmínkách. V rámci pokusu byly vytvořeny rozdílné podmínky pro přezimování rostlin Stévie sladké, a i přes různý materiál a vrstvu zateplení, rostliny v nevytápěných prostorách nepřezimovaly. Naopak ve vytápěných skleníkových prostorách přezimovala většina rostlin. Klíčivost semen stévie byla nízká a potvrzuje tedy majoritní názor autorů. Výnosy suché hmoty taktéž odpovídaly výnosům zmiňovaných v odborné literatuře.cze
dc.format75 s.; Přílohy 18 s. (112 750)
dc.format75 s.; Přílohy 18 s. (112 750)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectpřírodní nekalorické sladidlocze
dc.subjectpěstování; přezimovánícze
dc.subjectsteviol glykosidcze
dc.subjectStevia rebaudiana Bertonicze
dc.subjectStévie sladkácze
dc.subjectnatural non-caloric sweetenereng
dc.subjectgrowingeng
dc.subjectwinteringeng
dc.subjectsteviol glycosideeng
dc.subjectStevia rebaudiana Bertonieng
dc.subjectsteviaeng
dc.titleVliv podmínek prostředí na pěstování Stévie sladké (Stevia rebaudiana Bertoni)cze
dc.title.alternativeThe impact of the environmental conditions for growing of Stevia rebaudiana (Stevia rebaudiana Bertoni)eng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag46203
dc.description.abstract-translatedStevia or Stevia rebaudiana Bertoni are two of the numerous names of this subtropical plant with a sweetening power as much as 300 times higher than in case of sucrose. Stevia is a plant with a very interesting, but up to this date not very utilised potential. The fields of its application, processing, cultivation and wintering options have not been explored very extensively, and therefore I have decided to elaborate this topic related to the impact of the environmental conditions for growing of Stevia rebaudiana. The resources for the text of the diploma thesis were formed by available specialised publications and the Internet. The first part of the thesis represents a brief overview of the whole issue concerning the topic of Stevia rebaudiana. The objectives, hypotheses and methodology of the conducted research, including the findings based on the plant growing as well, and the evaluation of the experiment results have been included in the second part. The purpose of the thesis was to expand the knowledge regarding cultivation, reproduction methods and wintering options of the stevia plants. A field and a greenhouse experiments were staged with a focus on temperature indicators during the growing season and their impact on the total number of wintered plants. Simultaneously, an evaluation of the dry matter yield of the plants per an area unit and statistical processing and evaluation of the experiment results have been performed. Further, a determination of seed germination for Stevia rebaudiana in laboratory conditions has been conducted. The research results have shown that the plants obtained vegetatively are more suitable for cultivation due to a higher yield of the dry matter in both greenhouse as well as field conditions. The only pests invading stevia were the whiteflies appearing only in the greenhouse environment. Variable conditions were arranged for the wintering of the Stevia rebaudiana plants within the experiment; and in spite of the various materials and thermal insulation layers, the plants have not successfully wintered in an unheated environment. On the contrary, in the heated greenhouse space, most of the plants have successfully wintered. The stevia seed germination was low and proves the opinion of the majority of authors. The dry matter yields also matched the yields mentioned in the specialised literature.eng
dc.date.accepted2017-06-07
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineAgroekologie - Ekologické zemědělstvícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělské inženýrstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam