Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorKužel, Stanislav
dc.contributor.authorKábelová, Lenka
dc.date.accessioned2021-12-09T07:38:17Z
dc.date.available2021-12-09T07:38:17Z
dc.date.issued2017
dc.date.submitted2017-04-21
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/35708
dc.description.abstractTeoretická část diplomové práce se zabývá pěstováním rostliny Stevia rebaudiana. Tato rostlina je 300x sladší než sacharóza. Často se využívá jako náhrada cukru sladidlo, vhodné pro diabetiky a lidi trpící nadváhou. Je zpracována charakteristika rostliny, botanický popis, podmínky pěstování a chemické složení rostliny. Jsou popsány metody stanovení steviol-glykosidů. Praktická část se zabývá senzorickou analýzou. Tato analýza má dvě části. První částí je hodnocení stéviových koncentrátů s příchutí arónie, višně a červené řepy a stéviového prášku v 10 mléčných výrobcích zakoupených v obchodních řetězcích. Druhá část se zabývá hodnocením černého čaje oslazeného různými běžně dostupnými druhy sladivých látek. Legislativa platná v současné době na území České republiky povoluje v potravinářství využití steviol-glykosidů ve vysoké čistotě pod názvem E960. Použití rostliny stévie nebo jejích částí jako potraviny povoleno není.cze
dc.format96
dc.format96
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectStevia rebaudianacze
dc.subjectsteviosidcze
dc.subjectrebaudiosidcze
dc.subjectsladidlocze
dc.subjectsenzorická analýzacze
dc.subjectStevia rebaudianaeng
dc.subjectsteviosideng
dc.subjectrebaudiasidseng
dc.subjectsweetenereng
dc.subjectsensorical analysiseng
dc.titleTechnologie pěstování Stévie sladké (Stevia rebaudiana) ve vztahu ke kvalitě produktu a jeho využití v potravinářství, medicíně a kosmetice.cze
dc.title.alternativeThe technology of growing Stevia rebaudiana in the context of the product quality and its use in food industry, medicine and cosmetics.eng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag46404
dc.description.abstract-translatedThe theoretical part of the diploma thesis deals with cultivation of the plant Stevia rebaudiana. This plant is 300x sweeter than sucrose. It is often used as a compensation for sugar sweetener, suitable for diabetics and people who suffer from overweight. There is processed the characteristics of the plant, botanical description, conditions of cultivation and chemical composition. There are described the methods of determination of steviol glycosides. The practical part elaborates on a sensorical analysis. This analysis has two parts. The first part is the evaluation of stevia concentrates with the flavour of aronia, sour cherry and beetroot and stevia powder in 10 milk products bought in supermarkets. The second part deals with the evaluation of black tea sweetened with few different easily available sorts of sweetening products. The currently valid legislative in the area of the Czech Republic allows the food industry to use steviol glycosides of high purity under the name E960. The use of the plant stevia or its parts as food isn't enabled.eng
dc.date.accepted2017-06-13
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineZemědělské inženýrství - Prvovýrobacze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělské inženýrstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam