Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorBárta, Jan
dc.contributor.authorJarošová, Markéta
dc.date.accessioned2021-12-09T07:38:24Z
dc.date.available2021-12-09T07:38:24Z
dc.date.issued2017
dc.date.submitted2017-04-21
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/35718
dc.description.abstractV této diplomové práci byl zkoumán vliv pH na rozpustnost a srážení proteinů z mouky konopí setého (Cannabis sativa L.). Zkoumané rozmezí pH bylo od 3 do 11. Jako materiál byly vybrány jednodomé odrůdy konopí USO 31 a Fedora 17. Po extrakci proteinů byl laboratorními technikami stanoven obsah dusíkatých látek, který byl nejvyšší při pH 11. Analýzou SDS-PAGE byla detekována proteinová spektra, kde především v zásaditém prostředí převažovala globulinová frakce nad albuminovou. Dalším krokem bylo isoelektrické srážení extrahovaných proteinů u variant s vysokým zastoupením dusíkatých látek. Obsah dusíkatých látek u získaného proteinového izolátu se pohyboval od 56,3 do 92,9 %. Z výsledků práce vyplývá, že nejvíce proteinů obsahovala odrůda Fedora 17, extrahovaná při zásaditém pH 11 a isoelektricky srážená na hodnotu pH 5 a 6.cze
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectkonopný proteincze
dc.subjectdusíkaté látkycze
dc.subjectpHcze
dc.subjectextrakcecze
dc.subjectsráženícze
dc.subjectHemp proteineng
dc.subjectnitrogenous substanceseng
dc.subjectpHeng
dc.subjectextractioneng
dc.subjectprecipitationeng
dc.titleHodnocení efektu pH na rozpustnost a srážení bílkovin z mouky konopí setého (Cannabis sativa L.)cze
dc.title.alternativeEvaluation of pH effect on solubility and precipitation of proteins from hemp (Cannabis sativa L.) mealeng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag46524
dc.description.abstract-translatedIn this thesis was examined the influence of pH on solubility and precipitation of proteins extracted from the flour of the Cannabis sativa L plant. For this experiment was chosen the pH in the range of 3 to 11. Monoecious breeds of canabis USO 31 and Fedora 17 were chosen for this purpose. Laboratory methods were applied after the protein extraction, in order to define the content of nitrate substances which was the highest at pH 11. Protein spectrums were detected by the SDS-PAGE analysis where especially in an alkaline environment, globuline fraction was present at a greater amount than was the albuminium one. The next step was the isoelectric precipitation of extracted proteins within the variances containing high values of nitrate substances. The content of the nitrate substances in the protein extract was spanning between 56,3 % to 92,9 %. Based on the results of the experiment, is is feasible to conclude that Fedora 17, which was extracted at the alkaline pH 11 and isoelectrically precipitate to pH value 5 and 6, contained the highest amount of protein.eng
dc.date.accepted2017-06-15
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineZemědělské inženýrství - Zpracování produktůcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělské inženýrstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam