Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorLád, František
dc.contributor.authorŠimánková, Karolína
dc.date.accessioned2021-12-09T07:38:36Z
dc.date.available2021-12-09T07:38:36Z
dc.date.issued2017
dc.date.submitted2017-04-21
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/35732
dc.description.abstractV České republice tvoří travní porosty významný krajinotvorný prvek a současně jsou jednou ze základních složek krmných dávek koní a přežvýkavců. V souvislosti s produkčními funkcemi travních porostů je důležitá kvalita píce, zejména u vysokoužitkových dojnic. Cílem diplomové práce bylo sledování změn ve výživné hodnotě v průběhu vegetace a vyhodnocení kvalitativních ukazatelů u vybraných druhů srhy laločnaté- tři stávající odrůdy a tři odrůdy novošlechtění. Hodnotili jsme popeloviny, dusíkaté látky, spektrum vlákniny, stravitelnost organické hmoty a index relativní krmné hodnoty. U všech analyzovaných odrůd byly zjištěny změny mezi jednotlivými vegetačními fázemi, a to zvyšováním podílu CF, ADF a NDF během stárnutí porostu, které korespondovalo se zhoršující se stravitelností organické hmoty, snižující se relativní krmnou hodnotou a klesající tendencí dusíkatých látek. Hodnota CF se v průměru zvyšuje z 22,6 % na 28,5 %, NDF roste z 53,4 % na 60,5 % a ADF z 29,3 % až na 36,8 %. Stravitelnost organické hodnoty poklesla a to z průměrné hodnoty 73,8 % až na 63,12 %. Relativní krmná hodnota poklesla z průměrné hodnoty 114 až na hodnotu 91. V průběhu vegetace klesal i obsah dusíkatých látek z průměrné hodnoty 15,3 % na 8,8 %. Ze zjištěných výsledků lze usuzovat, že nejkvalitnější odrůdy jsou odrůdy Vega, vv115/10 a vv88/10, které jsou živinově vyrovnané. Nejméně kvalitní odrůdou je odrůda Zora. Z hlediska stravitelnosti a relativní krmné hodnoty jsou kvalitnější odrůdy novošlechtění, které dosahují lepší stravitelnosti i relativní krmné hodnoty než stávající odrůdy srhy laločnaté.cze
dc.format71 s.
dc.format71 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectSrha laločnatácze
dc.subjectstravitelnostcze
dc.subjectvlákninacze
dc.subjectrelativní krmná hodnotacze
dc.subjectCock's-footeng
dc.subjectdigestibilityeng
dc.subjectroughageeng
dc.subjectRelative feed valueeng
dc.titleVýživná hodnota vybraných odrůd srhy laločnaté (Dactylis glomerata)cze
dc.title.alternativeNutritional value of selected varieties of Cock's-foot (Dactylis glomerata)eng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag46672
dc.description.abstract-translatedIn the Czech Republic, the grasslands constitute an important landscape element and at the same time, they are one of the basic components of horses' and ruminants' rations. Therefore, the fodder quality is important in the connection with production functions of grassland forage, especially concerning the dairy cattle. The aim of the diploma thesis was to monitor changes in the nutritional value during the vegetation and the evaluation of quality indications for selected species of Cock's-foot: three existing varieties and three varieties of the new breeding. Ash, crude protein, spectra fiber, organic matter digestibility index and relative feed value were evaluated. The changes between different phases of the vegetation were identified by raising proportion of CF, ADF and NDF in all varieties analyzed. During the aging of the cover, this process corresponded to deteriorating organic matter digestibility, decreasing relative feeding value and a decreasing tendency of nitrogen compounds. The value of CF in increasing in average from 22.6% up to 28.5%, NDF is increasing from 53.4% up to 60.5% and ADF from 29.3% up to 36.8 %. The digestibility of the organic value decreased from an average of 73.8% to 63.12%. Relative feed value decreased from an average of 114 to 91. During the vegetation, crude protein content also decreased from an average of 15.3% to 8.8%. From the analysis of results we can deduce that the varieties Vega are the best quality, vv115/10 and vv88/10, being nutritionally well balanced. The variety Zora is the worse quality. In terms of digestibility and relative feed values, the varieties of the new breeding are higher quality. These varieties are better with respect to the digestibility and relative feeding value than already existing varieties of Cock's-foot.eng
dc.date.accepted2017-06-14
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineZootechnikacze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZootechnikacze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam