Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorČítek, Jindřich
dc.contributor.authorNováková, Petra
dc.date.accessioned2021-12-09T07:38:36Z
dc.date.available2021-12-09T07:38:36Z
dc.date.issued2017
dc.date.submitted2017-04-21
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/35733
dc.description.abstractPráce vznikla ke studiu vlivu mléčného proteinu betalaktoglobulinu na syřitelnost mléka. Na základě polymorfismů v -laktoglobulinovém genu (BLG) byly stanoveny metodou PCR-RFLP genotypy AA, AB a BB u 730 dojnic. Výsledky analýzy genotypů ukazují, že ve zkoumané populaci jsou heterozygoti AB přibližně jedenáctkrát četnější než homozygoti BB a třicetkrát častější než homozygoti AA. Frekvence alely A byla 0,4732 a pro alelu B 0,5268. Celkem u 429 vzorků byl analyzován vliv genotypů BLG na znaky produkce mléka. Pouze u jedné skupiny dojnic z farmy Sedlec se podařilo nalézt statisticky průkazný vliv alely B na procentuální zastoupení bílkovin a na celkové množství bílkovin. Alela B byla spojena s nižšími hodnotami těchto parametrů. U žádného jiného měření nebyl zjištěn statisticky významný rozdíl ovlivněný genotypy či alelami genu BLG. V této práci bylo testování syřitelnosti metodou měřením času sýření a jogurtovým testem provedeno zatím u 51 vzorků. Výsledky ukazují, že genotypy BLG neměly statisticky významný vliv na čas sýření. Ve výsledcích jogurtového testu se projevil vliv genotypů, p-hodnota je nižší než zvolená hladina významnosti = 0,05. To by mohlo znamenat, že genotyp AB je spojen s vyšší kyselostí mléka. Avšak výsledky mohly být ovlivněny nižší četností souboru.cze
dc.format50 s. (70 698 znaků)
dc.format50 s. (70 698 znaků)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectmléčný proteincze
dc.subjectgenetický polymorfismuscze
dc.subjectbetalaktoglobulincze
dc.subjectBLGcze
dc.subjectmilk proteineng
dc.subjectgenetic polymorphismeng
dc.subjectbetalactoglobulineng
dc.subjectBLGeng
dc.titleAsociační analýza vybraného lokusu ovlivňujícího technologickou jakost kravského mlékacze
dc.title.alternativeAssociation analysis of the selected locus influencing the technological quality of cows' milkeng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag46702
dc.description.abstract-translatedThe aim of the thesis is to study the influence of the milk protein beta-lactoglobulin on the milk renneting properties. Based on the polymorphisms in -lactoglobulin gene (BLG), the genotypes AA, AB and BB were defined by the method PCR-RFLP in the case of 730 dairy cows. The results of the genotypes analysis show that in the studied population the heterozygotes AB occur approximately eleven times more often than homozygotes BB and thirty times more often than homozygotes AA. The allele A frequency was 0.4732 and the allele B 0.5268. The genotype BLG influence on production traits of milk was analysed in the aggregate of 429 milk samples. The statistically demonstrative allele B influence on the percentage of proteins representation was found only in one group of dairy cattle from farm Sedlec. The alleles BB were associated with lower values of these parameters. The statistically significant difference influenced by the genotypes or the gene BLG alleles was not found in any other measurement. In the thesis the testing of milk renneting properties by the rennet coagulation time (RCT) and the determination of titratable acidity in milk was made on 51 samples. The results show that the BLG genotypes had no influence on the RCT. In the determination of titratable acidity in milk results the genotype influence appeared and the p-value is lower than the given significance level = 0.05. It could mean that the AB genotype is connected with the higher milk acidity. However, the results can be distorted by the low numbers of the population.eng
dc.date.accepted2017-06-07
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineZemědělské biotechnologiecze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělské inženýrstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam