Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorKadlec, Jaromír
dc.contributor.authorHonzejková, Sára
dc.date.accessioned2021-12-09T07:39:06Z
dc.date.available2021-12-09T07:39:06Z
dc.date.issued2017
dc.date.submitted2017-04-21
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/35765
dc.description.abstractMléko a mléčné produkty jsou ve výživě dětí nezastupitelné. Látky, které mléko obsahuje, napomáhají dětem ke správnému růstu a vývoji. Jedná se například o plnohodnotné bílkoviny, či vápník, a je tedy nutné dětem mléko podávat. Děti konzumují mléko prakticky už od narození. Avšak i konzumace mléka může být spojena se zdravotními problémy, jako je alergie na bílkovinu kravského mléka či laktózová intolerance. V zájmu zvýšení spotřeby mléka byl zaveden dotovaný program "Mléko do škol", který mohou využívat všechny mateřské, základní a střední školy na území České republiky. Výzkumné šetření bylo založeno na kvantitativním přístupu. Výzkumným nástrojem se stal dotazník, rozdaný mezi tři ročníky vybrané základní školy. Z výzkumu vyplývá, že vybraní žáci konzumují mléko v dostatečném množství, především pak kravské mléko, které si zvolilo 93,8 % respondentů. Jedná se především o mléko polotučné a neochucené. Z mléčných produktů vybraní respondenti nejvíce preferují samotné mléko, dále pak jogurty (56,9 %), sýry (55,1 %), či máslo (50,2 %), a to bez ohledu na věk či pohlaví. Mezi nejoblíbenější sýry patří polotvrdé sýry, které preferuje 82 respondentů z celkového počtu 225. Neoblíbené jsou pak ostatní kysané produkty, jako například zakysané podmáslí, které má v oblibě pouze 7,6 % respondentů, či kefíry. Některé z produktů jsou žákům úplně neznámé, například kyšku nikdy neochutnalo více jak 71 % respondentů. V oblasti zdravotních účinků mléka a jeho produkce mají žáci velmi omezené znalosti. Především žáci nižších ročníků mají velmi omezené znalosti. Vyjmenovat některou, pro lidské zdraví důležitou, látku dokázala pouze necelá polovina respondentů. Nejčastěji uvádějí vápník a bílkoviny, ostatní látky jen velmi sporadicky. Také otázka zaměřená na znalost produkce se ukázala být velmi ošemetná. Celkem 56,9 % respondentů uvedlo, že neznají žádnou mlékárnu. Procento využívání dotovaného programu "Mléko do škol" je velmi nízké. Tento program využívá pouhých 32,9 % žáků a to především v nižších ročnících. Z průzkumu vyplynulo, že 17,3 % dotazovaných žáků trpí nadváhou až těžkou obezitou, jedná se pak především o dívky v 5. ročníku.cze
dc.format84
dc.format84
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectVýživa dětícze
dc.subjectmléko a mléčné výrobkycze
dc.subjectdotovaný programcze
dc.subjectškolní mlékocze
dc.subjectstravovací návykycze
dc.subjectChildren's nutritioneng
dc.subjectmilk and dairy productseng
dc.subjectsubsidized programeng
dc.subjectschool milkeng
dc.subjecteating habitseng
dc.titleMléko a mléčné výrobky ve výživě dětí základní školycze
dc.title.alternativeMilk and dairy products in children's nutrition at primary schooleng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag47973
dc.description.abstract-translatedMilk and milk products are irreplaceable in the children´s nutrition. Substances which milk contains assist children to the proper growth and development. The most important substances are for example proteins or calcium and therefore it´s necessary to feed children with milk. Children consume milk practically since birth. However, milk consumption may be associated with health problems, such as milk allergy or lactose intolerance. In order to increase the consumption of milk was introduced subsidized program "School Milk", which can be used by all kindergartens, primary and secondary schools in the Czech Republic. The research was based on a quantitative approach. The research tool has become a questionnaire given out to three grades of selected elementary school. Research shows that the selected students consume milk in sufficient amounts, especially cow's milk, which has chosen the 93.8% of respondents. It is primarily milk skimmed and not flavoured. Respondents prefer the most milk itself, then yogurt (56.9%), cheese (55.1%) and butter (50.2%), regardless of age or gender. Among the most popular cheeses include semi-hard cheese, which prefers the 82 respondents from a total of 225. Dislikes are then other fermented products such as sour buttermilk, which is preferred only by 7.6% of respondents, or kefir. Some of the products are completely unknown to the pupils. For example sour milk never tasted more than 71% of respondents. In the health effects and milk production pupils have very limited knowledge; especially pupils in lower grades have very limited knowledge. To name at least one important substance for human health was able to do less than half of the respondents. The most commonly mentioned was calcium and protein, and other substances only sporadically. Also knowledge of milk production has proven to be very tricky. A total of 56.9% of respondents said they do not know any dairy. Percentage using a subsidized program "School Milk" is very low. This program uses only 32.9% of pupils, especially in the lower grades. The research showed that 17.3% of students are overweight or obese, especially the girls in the 5th grade.eng
dc.date.accepted2017-06-06
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineAgropodnikánícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělské inženýrstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam