Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorTurek, Jan
dc.contributor.authorNovotný, Martin
dc.date.accessioned2021-12-09T11:49:12Z
dc.date.available2021-12-09T11:49:12Z
dc.date.issued2017
dc.date.submitted2017-05-24
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/37412
dc.description.abstractTato práce se zabývá možností využití hmyzu, jakožto potenciálního zdroje proteinů v umělém krmivu pro okouna říčního (Perca fluviatilis). V konvenčním krmivu bylo nahrazeno 25 % rybí moučky moučkou vyrobenou z dospělců cvrčka domácího (Acheta domestica) a larev potemníka peruánského (Zophobas morio). Proběhly celkem dva 12 týdnů dlouhé experimenty, první v Experimentálním rybochovném pracovišti a pokusnictví Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské Univerzity ve Vodňanech a druhý v komerčním provozu firmy Anapartners s.r.o. v Praze Horních Počernicích. Hodnoceny byly produkční ukazatele chovu a také proběhla analýza obsahu tuků a mastných kyselin ve svalovině ryb, jako důležitého ukazatele její nutriční hodnoty. Ryby krmené experimentálním krmivem vykázaly po skončení obou experimentů nižší délkový a hmotnostní přírůstek a horší konverzi krmiva oproti rybám krmeným kontrolní dietou. Během experimentu a po jeho skončení nebyl pozorován vliv krmiva na přežití ryb. Dále nebyly pozorovány změny v obsahu tuků ve svalovině ryb, nicméně byly pozorovány změny v obsahu jednotlivých mastných kyselin. U ryb krmených experimentálním krmivem se mimo jiné zvýšil obsah kyseliny linolové (C18:2n-6) a také celkový obsah n-6 mastných kyselin, naopak obsah n-3 mastných kyselin ve svalovině klesl více nežli u ryb krmených krmivem kontrolním. To ovlivnilo i výsledné hodnoty poměru obsahu n-6 mastných kyselin ku n-3 mastným kyselinám, kdy se tento poměr výrazněji zvýšil u experimentální skupiny ryb. Změny v obsahu mastných kyselin ve svalovině byly malé a neovlivnily tak její nutriční hodnotu z pohledu lidské konzumace. Při dalších experimentech zabývajících se tímto tématem je nutno zaměřit se na otestování jiných druhů hmyzu či upravit množství substituované rybí moučky.cze
dc.format70 s.
dc.format70 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjecthmyzcze
dc.subjectkrmivocze
dc.subjectobsah mastných kyselincze
dc.subjectokoun říčnícze
dc.subjectprodukční ukazatele chovucze
dc.subjectrybí moučkacze
dc.subjectinsectseng
dc.subjectfeedeng
dc.subjectfatty accids contenteng
dc.subjectEurasian percheng
dc.subjectproduction indicators of the breedeng
dc.subjectfish mealeng
dc.titlePorovnání účinnosti peletovaného krmiva s obsahem hmyzu a směsi s běžným složením při odchovu okouna říčního (Perca fluviatilis) v poloprovozních podmínkáchcze
dc.title.alternativeComparison of the Effectiveness of the Pelleted Feed Containing Insects and of the Mixture with the Conventional Composition in the Case of Eurasian Perch (Perca fluviatilis) Breeding in the Pilot Planteng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag45417
dc.description.abstract-translatedThis thesis deals with the possibility of using insects as a potential source of proteins in artificial feed for Eurasian perch. In conventional feed, 25 % of fish meal was replaced by meal from adult Acheta domestica and Zophobas morio. There were performed two 12-week long experiments, the first one in the Experimental Fishery Workplace at the Faculty of Fisheries and Water Protection of the University of South Bohemia in Vodňany and the second one in the commercial operation of Anapartners s.r.o. Company in Prague Horní Počernice. The production indicators of the breed were evaluated and the fat and fatty acids in the fish muscles were analyzed as an important indicator of its nutritional value. At the end of both experiments, fish fed by experimental feeds showed lower length and weight gains and worse feed conversion, compared to fish fed by control diet. During the experiment and after its completion, the feed effect on fish survival were not noticed. Furthermore, there were not found any changes in fat content in fish muscles, but changes in the content of individual fatty acids were noticed. In fish fed with experimental feed, the content of linoleic acid (C18: 2n-6) increased as well as the total content of n-6 fatty acids, on the contrary, the content of n-3 fatty acids in the fish muscle decreased more than in fish fed by control diet. This also affected the resulting ratio of the n-6 fatty acid to n-3 fatty acid ratio, while this ratio increased significantly in the experimental fish group. Changes in fatty acids content in fish muscle were small and did not affect its nutritional value from the perspective of human consumption. In other experiments dealing with this topic, it is necessary to focus on testing of other insect species or to modify the quantity of substituted fishmeal.eng
dc.date.accepted2017-06-07
dc.description.departmentFakulta rybářství a ochrany vodcze
dc.thesis.degree-disciplineRybářstvícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Fakulta rybářství a ochrany vodcze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programZootechnikacze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.description.defenceStudent Martin Novotný seznámil komisi se svou bakalářskou prací. Tajemník komise, Ing. Jan Mráz, Ph.D. seznámil komisi s posudkem vedoucího a oponenta bakalářské práce. Následně student zodpověděl doplňující otázky. Proběhla diskuze na téma práce.cze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam