dc.contributor.advisor | Linhartová, Zuzana | |
dc.contributor.author | Tunys, Ondřej | |
dc.date.accessioned | 2022-03-08T14:27:23Z | |
dc.date.available | 2022-03-08T14:27:23Z | |
dc.date.issued | 2018 | |
dc.date.submitted | 2018-05-23 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/38667 | |
dc.description.abstract | Tato bakalářská práce hodnotí účinky přírodního rozmarýnového extraktu
"Inolens 4" na mikrobiologickou kvalitu, senzorické atributy, změnu zbarvení a oxidativní působení u filet pstruha duhového (Oncorhynchus mykiss). Hodnocení je vyjádřeno ve srovnání s kontrolním vzorkem (bez aditiva). Jednotlivé analýzy probíhaly v různé dny (0, 3, 6, 10 a 14 dnů). Mikrobiologická analýza vykazovala v jednotlivých dnech (0., 6., 8. a 10.) hodnoty v rozmezí 1,93 - 2,25;
5,10 - 5,27; 5,12 - 5,80 a 6,34 - 7,66 log CFU*g-1. K překročení přípustné hranice ke konzumaci sladkovodních ryb (7 log CFU*g-1) došlo 10. den pouze
u kontroly. Naopak Inolens 0,5 dosáhl nejlepšího výsledku. Také senzorické analýzy ukázaly, že Inolens 0,5 dosáhl nejlepších výsledků ve všech smyslových atributech (vůně, chuť, pachuť, konzistence) u vařené ryby. Též analýza TBARS vyhodnocující oxidaci lipidů dokázala, že aplikace extraktu "Inolens 4" měla pozitivní účinek, což vedlo k inhibici oxidačních procesů ve svalovině. Celkově tedy veškeré výsledky tohoto zkoumání prokázaly, že přírodní extrakt "Inolens 4" má antioxidační účinky prodlužující skladovatelnost masa pstruha duhového
při vhodném skladování (zavakuování a zchlazení při 4 +- 1 °C) až na 10 dní a má mírný vliv na zlepšení senzorických vlastností. | cze |
dc.format | 48 | |
dc.format | 48 | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | antioxidant | cze |
dc.subject | Inolens 4 | cze |
dc.subject | pstruh duhový | cze |
dc.subject | mikrobiologická analýza | cze |
dc.subject | senzorická analýza | cze |
dc.subject | oxidace lipidů | cze |
dc.subject | antioxidant | eng |
dc.subject | Inolens 4 | eng |
dc.subject | rainbow trout | eng |
dc.subject | microbiological analysis | eng |
dc.subject | sensory analysis | eng |
dc.subject | lipid oxidation | eng |
dc.title | Vliv přírodních extraktů na senzorické vlastnosti a prodloužení skladovatelnosti masa pstruha duhového (Oncorhynchus mykiss) | cze |
dc.title.alternative | The Influence of Natural Extracts on Sensory Properties and Prolongation of Shelf Life of Meat of Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss) | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 49517 | |
dc.description.abstract-translated | This bachelor thesis evaluates the effects of natural rosemary extract
"Inolens 4" on microbiological quality, sensory attributes, colour change and oxidative effect of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). The evaluation is expressed in comparison with the control sample (no additive). Individual analyses took place in different days (0, 3, 6, 10 and 14 days). The microbiological analysis showed values in the range of 1.93 - 2.25; 5.10 - 5.27; 5.12 - 5.80 and 6.34 - 7.66 log CFU*g-1 on days 0, 6, 8 and 10. The limit
for freshwater fish consumption (7 log CFU*g-1) was exceeded on 10th day
of storage. On the contrary Inolens 0.5 achieved the best result. Sensory analyses also showed that Inolens 0.5 achieved the best results in all sensory attributes (odour, taste, aftertaste, consistency) of cooked fish. Also TBARS analysis evaluating lipid oxidation proved that the application of Inolens 4 extract had a positive effect causing an inhibition of oxidative processes
in the muscle. Therefore all the results of this study have shown that
the natural extract "Inolens 4" has antioxidant effects extending the storage
of rainbow trout meat in combination with suitable storage (vacuum and cooling at 4 +- 1 °C) for up to 10 days. Moreover it has a mild effect on the improvement of sensory properties. | eng |
dc.date.accepted | 2018-06-06 | |
dc.description.department | Fakulta rybářství a ochrany vod | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Rybářství | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Fakulta rybářství a ochrany vod | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Zootechnika | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |
dc.description.defence | Student Ondřej Tunys seznámil komisi se svou bakalářskou prací.
Tajemník komise, doc. Ing. Jan Mráz, Ph.D., seznámil komisi s posudkem vedoucího a oponenta bakalářské práce. Následně student zodpověděl doplňující otázky.
Proběhla diskuze na téma práce. Student adekvátně, správně a pohotově reagoval na vznesené dotazy členů komise. Komise se při hodnocení vlastní práce ztotožnila s hodnocením vedoucího práce a dohodla se na výsledku obhajoby níže. Nicméně komise neshledala práci dostatečně inovativní pro udělení prémiového stipendia. | cze |