Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorLinhartová, Zuzana
dc.contributor.authorTunys, Ondřej
dc.date.accessioned2022-03-08T14:27:23Z
dc.date.available2022-03-08T14:27:23Z
dc.date.issued2018
dc.date.submitted2018-05-23
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/38667
dc.description.abstractTato bakalářská práce hodnotí účinky přírodního rozmarýnového extraktu "Inolens 4" na mikrobiologickou kvalitu, senzorické atributy, změnu zbarvení a oxidativní působení u filet pstruha duhového (Oncorhynchus mykiss). Hodnocení je vyjádřeno ve srovnání s kontrolním vzorkem (bez aditiva). Jednotlivé analýzy probíhaly v různé dny (0, 3, 6, 10 a 14 dnů). Mikrobiologická analýza vykazovala v jednotlivých dnech (0., 6., 8. a 10.) hodnoty v rozmezí 1,93 - 2,25; 5,10 - 5,27; 5,12 - 5,80 a 6,34 - 7,66 log CFU*g-1. K překročení přípustné hranice ke konzumaci sladkovodních ryb (7 log CFU*g-1) došlo 10. den pouze u kontroly. Naopak Inolens 0,5 dosáhl nejlepšího výsledku. Také senzorické analýzy ukázaly, že Inolens 0,5 dosáhl nejlepších výsledků ve všech smyslových atributech (vůně, chuť, pachuť, konzistence) u vařené ryby. Též analýza TBARS vyhodnocující oxidaci lipidů dokázala, že aplikace extraktu "Inolens 4" měla pozitivní účinek, což vedlo k inhibici oxidačních procesů ve svalovině. Celkově tedy veškeré výsledky tohoto zkoumání prokázaly, že přírodní extrakt "Inolens 4" má antioxidační účinky prodlužující skladovatelnost masa pstruha duhového při vhodném skladování (zavakuování a zchlazení při 4 +- 1 °C) až na 10 dní a má mírný vliv na zlepšení senzorických vlastností.cze
dc.format48
dc.format48
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectantioxidantcze
dc.subjectInolens 4cze
dc.subjectpstruh duhovýcze
dc.subjectmikrobiologická analýzacze
dc.subjectsenzorická analýzacze
dc.subjectoxidace lipidůcze
dc.subjectantioxidanteng
dc.subjectInolens 4eng
dc.subjectrainbow trouteng
dc.subjectmicrobiological analysiseng
dc.subjectsensory analysiseng
dc.subjectlipid oxidationeng
dc.titleVliv přírodních extraktů na senzorické vlastnosti a prodloužení skladovatelnosti masa pstruha duhového (Oncorhynchus mykiss)cze
dc.title.alternativeThe Influence of Natural Extracts on Sensory Properties and Prolongation of Shelf Life of Meat of Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss)eng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag49517
dc.description.abstract-translatedThis bachelor thesis evaluates the effects of natural rosemary extract "Inolens 4" on microbiological quality, sensory attributes, colour change and oxidative effect of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). The evaluation is expressed in comparison with the control sample (no additive). Individual analyses took place in different days (0, 3, 6, 10 and 14 days). The microbiological analysis showed values in the range of 1.93 - 2.25; 5.10 - 5.27; 5.12 - 5.80 and 6.34 - 7.66 log CFU*g-1 on days 0, 6, 8 and 10. The limit for freshwater fish consumption (7 log CFU*g-1) was exceeded on 10th day of storage. On the contrary Inolens 0.5 achieved the best result. Sensory analyses also showed that Inolens 0.5 achieved the best results in all sensory attributes (odour, taste, aftertaste, consistency) of cooked fish. Also TBARS analysis evaluating lipid oxidation proved that the application of Inolens 4 extract had a positive effect causing an inhibition of oxidative processes in the muscle. Therefore all the results of this study have shown that the natural extract "Inolens 4" has antioxidant effects extending the storage of rainbow trout meat in combination with suitable storage (vacuum and cooling at 4 +- 1 °C) for up to 10 days. Moreover it has a mild effect on the improvement of sensory properties.eng
dc.date.accepted2018-06-06
dc.description.departmentFakulta rybářství a ochrany vodcze
dc.thesis.degree-disciplineRybářstvícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Fakulta rybářství a ochrany vodcze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programZootechnikacze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.description.defenceStudent Ondřej Tunys seznámil komisi se svou bakalářskou prací. Tajemník komise, doc. Ing. Jan Mráz, Ph.D., seznámil komisi s posudkem vedoucího a oponenta bakalářské práce. Následně student zodpověděl doplňující otázky. Proběhla diskuze na téma práce. Student adekvátně, správně a pohotově reagoval na vznesené dotazy členů komise. Komise se při hodnocení vlastní práce ztotožnila s hodnocením vedoucího práce a dohodla se na výsledku obhajoby níže. Nicméně komise neshledala práci dostatečně inovativní pro udělení prémiového stipendia.cze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam