dc.contributor.advisor | Štěrba, Zdeněk | |
dc.contributor.author | Fencl, Lukáš | |
dc.date.accessioned | 2022-03-09T07:10:15Z | |
dc.date.available | 2022-03-09T07:10:15Z | |
dc.date.issued | 2018 | |
dc.date.submitted | 2018-04-20 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/39042 | |
dc.description.abstract | Diplomová práce se zabývá hodnocením vzcházení a dynamiky růstu kukuřice v závislosti na odlišném způsobu zpracování půdy v oblasti Kozojed na okrese Plzeň-sever. Daný pokus byl proveden v roce 2016. V literárním přehledu diplomové práce jsou popsány technologické postupy pěstování kukuřice a rozebrány jednotlivé technologické postupy v přípravě půdy.
Ve výsledkové části diplomové práce je vyhodnoceno vzcházení, výška, počet rostlin na m? a průměrný počet palic na rostlinu, dále vyhodnocení HTZ jednotlivých pěstitelských technologií a nejdůležitější celkový výnos biomasy kukuřice na čtyřech variantách zpracování půdy. Zkoumané varianty v diplomové práci byly následující setí do hluboce zpracované půdy (podrytí), setí do strniště, setí do podmítnuté půdy (diskový podmítač), setí do orby.
Výsledky sledování ukázaly, že v daných půdně-klimatických podmínkách nejlépe vzcházela kukuřice, jež byla zaseta do strniště. V celkovém výnosu biomasy byla varianta č. 3. setí do podmítky nejlepší, kde výsledný výnos činil 30,21 t.ha-1. Oproti variantám č. 1. setí do podrytí to bylo o 0,93 t.ha-1 a č. 2. setí do strniště o 3,57 t.ha-1 méně než varianta č. 3. Nejvyšší rozdíl byl u varianty č. 4. setí do orby, kde byl výnos biomasy o 7,26 t.ha-1 nižší než u varianty č. 3. | cze |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | kukuřice | cze |
dc.subject | dynamika růstu | cze |
dc.subject | zpracování půdy | cze |
dc.subject | biomasa | cze |
dc.subject | výnos | cze |
dc.subject | Maze | eng |
dc.subject | Growth Dynamics | eng |
dc.subject | Soil Processing | eng |
dc.subject | Biomass | eng |
dc.subject | Produce | eng |
dc.title | Pěstování kukuřice v praktických podmínkách zemědělského podniku | cze |
dc.title.alternative | Maize growing in terms of selected agricultural company | eng |
dc.type | diplomová práce | cze |
dc.identifier.stag | 46756 | |
dc.description.abstract-translated | The thesis follows up an assessment of germination and growth dynamics of maze, in relation to different processing of soil in the region of Kozojed in North Pilsen. This experiment was conducted in the year 2016. In utter overview of the thesis, we can find a description of the technological procedure of maze cultivation, and individual technological procedures of soil preparation in more detail.
In the resultant part of the thesis, we find the evaluation of germination, height, number of plants per m2 (squared meter), and average number of sticks per plant; further evaluation of WTG (Weight of thousand grains) of individual growers' technologies, and the most important overall produce of maze biomass in four variants of soil processing. Examined variants in the thesis are as follows: Sowing into deeply processed soil (underlay), Sowing into stubble, Sowing into loosened soil (disk plow), Sowing into tillage.
The results showed that in provided soil-climatic conditions the best came out maze that was sown into stubble. In total biomass yield was option No. 3. sowing in loosened soil, where the resulting income, 30, 21 t.ha-1. From variants No. 1. seed to uderlay it was 0,93 t.ha-1 and No. 2. sowing into stubble to 3,57 t.ha-1 less than option No. 1. The highest difference was in variant No. 4 in the plow, where the biomass yield was by 7.26 t.ha-1 lower than in variant No. 3. | eng |
dc.date.accepted | 2018-06-14 | |
dc.description.department | Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Zemědělské inženýrství - Prvovýroba | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Ing. | |
dc.thesis.degree-program | Zemědělské inženýrství | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |