Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorHasoňová, Lucie
dc.contributor.authorKrupka, Martin
dc.date.accessioned2022-03-09T07:10:17Z
dc.date.available2022-03-09T07:10:17Z
dc.date.issued2018
dc.date.submitted2018-04-20
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/39045
dc.description.abstractCílem diplomové práce bylo ve sledovaném chovu masného skotu vyhodnotit vliv vybraných faktorů na úroveň pasivní imunizace telat (vyjádřenou obsahem celkové bílkoviny, g/l v krevním séru). Ve sledované období 2014 2016 bylo vyhodnoceno celkem 205 vzorků krevního séra telat. Vybranými faktory byly: délka stání na sucho a pořadí otelení matky, kvalita kolostra, čas prvního napití po narození, hmotnost a pohlaví telete. Adekvátní úroveň pasivní imunity byla zjištěna u 90,2 % telat. Tento výsledek se projevil i v nízké mortalitě telat ve sledovaných letech: 1,16 % (2014), 1,15 % (2015) a 1,23 % (2016). Na úroveň pasivní imunizace měl největší vliv čas prvního napití (P < 0,001), pořadí otelení matky (P = 0,0002), kvalita kolostra (P = 0,0061) a délka stání na sucho (P = 0,008). Ostatní sledované faktory (pohlaví a porodní hmotnost telat) nebyly statisticky významné. Management kolostrální výživy je pro odchov zdravých telat a rentabilitu chovu zcela zásadní.cze
dc.format43 s.
dc.format43 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectkolostrumcze
dc.subjectpasivní imunizacecze
dc.subjecttelatacze
dc.subjectrefraktometrcze
dc.subjectcelková bílkovinacze
dc.subjectcolostrumeng
dc.subjectpassive immunizationeng
dc.subjectcalveseng
dc.subjectrefractometereng
dc.subjecttotal proteineng
dc.titleHodnocení úrovně pasivní imunizace u masných telat ve vybraném chovucze
dc.title.alternativeThe evaluation of passive immunization level in meat calves in selected breedingeng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag48016
dc.description.abstract-translatedThe aim of the thesis was to evaluate the influence of selected factors on the level of passive immunization of calves (expressed in total protein, g/l in blood serum) in selected beef cattle breeding. In the monitored period 2014-2016, a total of 205 samples of calf serum were evaluated. The selected factors were: the length of dry period and parity, colostrum quality, the time of first intake of colostrum after birth, the weight and sex of the calf. An adequate level of passive immunity was found in 90.2% of calves. This result was also reflected in low calf mortality rates in monitored years: 1.16% (2014), 1.15% (2015) and 1.23% (2016). At the level of passive immunization, the time of the first colostrum intake (P < 0,001), parity (P = 0,0002), colostrum quality (P = 0,0061) and the length of dry period (P = 0,0008) were the most important factors. The other evaluated factors (sex and birth weight of calves) were not statistically significant. Colostrum period management is essential for the rearing of healthy calves and profitability of breeding.eng
dc.date.accepted2018-06-12
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineZootechnikacze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZootechnikacze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam