Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorSamková, Eva
dc.contributor.authorMašková, Gabriela
dc.date.accessioned2022-03-09T07:11:05Z
dc.date.available2022-03-09T07:11:05Z
dc.date.issued2018
dc.date.submitted2018-04-20
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/39096
dc.description.abstractDiplomová práce pojednává o změnách v zastoupení mastných kyselin v mléce krav. Cílem práce bylo posoudit zastoupení mastných kyselin v mléce a následně v jogurtu z něho vyrobeného. V práci byl rovněž posouzen vliv managementu chovu, plemene a také oblasti, ve které se chovy nachází. Výsledky práce potvrdily, že profil mastných kyselin se v průběhu zpracování mléka na jogurt téměř nemění a obsah mastných kyselin je stabilní. Zpracováním mléka na jogurt se nutriční hodnoty mění pouze minimálně a statisticky nevýznamně. Profil mastných kyselin ve výsledném produktu je nejvíce ovlivněn managementem chovu, kdy nutričně hodnotnější je mléko a tedy i následně jogurt od dojnic chovaných pastevním způsobem. Plemeno má význam spíše na složení hlavních složek mléka, nikoliv na profil mastných kyselin. Vliv oblastí úzce souvisí s managementem chovu, kdy se v podhorských oblastech setkáváme častěji s pastevními chovy a v nížinných oblastech spíše s chovy, kde jsou dojnice ustájeny.cze
dc.format72
dc.format72
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectmlékocze
dc.subjectmléčný tukcze
dc.subjectzdravotně prospěšné mastné kyselinycze
dc.subjectjogurtcze
dc.subjectmilkeng
dc.subjectmilk fateng
dc.subjecthealth beneficial fatty acidseng
dc.subjectyoghurteng
dc.titleZastoupení mastných kyselin v mléčném tuku dojnic a ve vybraném mléčném produktucze
dc.title.alternativeFatty acid composition of bovine milk and milk producteng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag50026
dc.description.abstract-translatedThe thesis deals with changes in proportion of fatty acids in bovine milk. The aim of this study was to assess the profile of fatty acids in milk and subsequently in yoghurt produced from it. The thesis also evaluates the influence of breeding management, breed as well as region. The results of the thesis confirmed that processing of milk into yoghurt has little to no effect on fatty acids profile and proportion of fatty acids is stable. Processing milk into yoghurt alters nutritional value of the product only minimally and the changes in fatty acids profile are not statistically relevant. Profile of fatty acids in the end product was mostly influenced by breeding management, where nutritionally most valuable milk and therefore yoghurt comes from grazing dairy cows. Breed itself has influence more over content of main elements, such as fat or protein content, in milk rather than over fatty acids profile. Influence of region tightly relates to breeding management where in highlands pasturing is more common and in lowlands it is more common to have dairy cows in stables.eng
dc.date.accepted2018-06-06
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineAgropodnikánícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělské inženýrstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam