Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorTrávníček, Jan
dc.contributor.authorNová, Hana
dc.date.accessioned2022-03-09T07:12:35Z
dc.date.available2022-03-09T07:12:35Z
dc.date.issued2018
dc.date.submitted2018-04-20
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/39158
dc.description.abstractCílem předkládané diplomové práce bylo vyhodnotit výskyt ketolátek a volných mastných kyselin v mléce vysokoužitkových krav. Ketóza je velmi časté metabolické onemocnění u dojnic, jejímž důsledkem je snížení produkce mléka, narušení plodnosti a častější výskyt dalších onemocnění. Ketózy jsou nejen závažnými zdravotními, ale i ekonomickými problémy, kterým lze předejít vyvážeností krmné dávky respektující fyziologické potřeby pokrytí energetického výdeje po porodu a v počátku laktace vysokoužitkových krav. Sledování proběhlo v roce 2016 v chovu Chyšná, který je jedním ze středisek Agrodružstva Košetice a. s. Celkem bylo sledováno 1 407 krav v průběhu 6 kontrol užitkovosti (od ledna do června 2016). Výskyt subklinických ketóz byl definován podle obsahu ketolátek v mléce (aceton a kyselina betahydroxymáselná). Kritické se ukázalo období prvních 12 dní laktace, kdy byl výskyt subklinických ketóz nejvyšší, výskyt tohoto onemocnění byl však nižší než v jiných chovech. V chovu Chyšná je nízký výskyt subklinických ketóz ovlivněn hlavně zootechnickou prací a spoluprácí s krmivářským poradcem a firmou na výrobu krmných směsí. Mezi preventivní postupy lze doporučit pravidelné analýzy krmiv a vyšetření volných mastných kyselin a ketolátek v mléce.cze
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectketózacze
dc.subjectkyselina betahydroxymáselnácze
dc.subjectacetoncze
dc.subjectvolné mastné kyselinycze
dc.subjectketosiseng
dc.subjectbeta-hydroxybutyric acideng
dc.subjectacetoneeng
dc.subjectfree fatty acidseng
dc.titleKetolátky a volné mastné kyseliny v mléce vysokoužitkových kravcze
dc.title.alternativeKetones and free fatty acids in milk of high-yielding cowseng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag50445
dc.description.abstract-translatedThe aim of this diploma thesis was to evaluate the occurrence of ketones and free fatty acids in milk of high-yielding cows. Ketosis is a very common metabolic disorder in dairy cows resulting in reduced milk production, fertility disturbance and more frequent occurrences of other diseases. Ketosis is not only a serious health problem, but also an economic problem, that can be avoided by balancing the feeding dose respecting the physiological needs of energy delivery after birth and at the beginning of lactation of high-yielding cows. The monitoring was carried out in 2016 at Chyšná, which is one of the centers of Agribusiness Košetice a.s. Owerall were 1407 cows monitored during the 6 utility tests (from January to June 2016). The occurrence of subclinical ketoses was defined by the content of ketones in milk (acetone and beta-hydroxybutyric acid). Critical was the period of the first 12 days of lactation, when the occurence of subclinical ketoses was the highest, the occurence of this disease was lower than in other breeds. At Chyšná breeding, the low incidence of subclinical ketoses is mainly influenced by zootechnical work and by working with the feed consultant and the company for the production of compound feeds. As a precautionary process, regular feed analysis and examination of free fatty acids and ketones in milk can be recommended.eng
dc.date.accepted2018-06-11
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineZootechnikacze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZootechnikacze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam