Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorMráz, Jan
dc.contributor.authorMareš, Josef
dc.date.accessioned2023-03-07T09:40:03Z
dc.date.available2023-03-07T09:40:03Z
dc.date.issued2019
dc.date.submitted2019-06-03
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/40023
dc.description.abstractTato bakalářská práce testuje a vyhodnocuje složení a bilanční stravitelnost různých druhů krmiv i různých ingrediencí použitelné pro krmení kapra obecného. V práci se dále posuzuje vhodnost jednotlivých ingrediencí na základě stravitelnosti samostatných živin. Z výsledků vyplývá, že správnou kombinací krmiv dojde ke zlepšení efektivity v chovu kapra obecného, sníží se spotřeba krmiva, zvýší se přírůstek. V neposlední řadě by mělo dojít ke snížení negativního dopadu přikrmování na kvalitu vodního prostředí. Bakalářská práce sumarizovala doposud známé hodnoty stravitelnosti u jednotlivých krmných ingrediencí pro kapra. Následně se zabývala vlastním experimentem, který byl časově velmi náročný. Podařilo se potvrdit některé již známé hodnoty, ale také zjistit úplně nové informace o hodnotách obsahu jednotlivých komponent v krmivech a jejich následné využitelnosti. Výsledky pro pšenici a kukuřici byly porovnány s naměřenými hodnotami jiných autorů. Tritikále, dafnie a larvy pakomára byly pro experiment použity prvně, tudíž hodnoty nebylo možné porovnat, ale podařilo se analyzovat základní informace, které dobře poslouží pro další výzkum v této oblasti. Průměrný obsah jednotlivých parametrů u obilovin byl: 16 % obsahu bílkovin a stravitelnost 64 %, obsah tuků 2 % a stravitelnost 70 %, obsah BNLV 74 % a stravitelnost 74 %. Obsah vlákniny 5 % a popelovin 2 % s velmi nízkou stravitelností. Obsah fosforu 0,6 % a stravitelností 30 %. Průměrný obsah jednotlivých parametrů u přirozené potravy byl: obsah bílkovin 55 % a stravitelnost 86 %, obsah tuků 5 % a stravitelnost 74 %, BNLV 20 % a stravitelnost 41 %, obsah vlákniny 7 % a stravitelnost 8 %, obsah popelovin 14 % a stravitelnost 30 %, obsah fosforu 1,2 % a stravitelnost 74 %. Výsledným prvkem bylo stanovení nejvhodnějšího krmení pro rybniční akvakulturu. Dle dostupných výsledků se jedná o pšenici v kombinaci s přirozenou potravou. Pšenice je velmi energeticky bohatá, ovšem má nízký podíl bílkovin. Naopak přirozený potrava je bohatá na dobře využitelné bílkoviny. Optimální poměr přirozené potravy a pšenice byl 0,25:2. V tomto poměru dokážeme ideálně splnit nutriční požadavek kapra obecného (31 % stravitelných bílkovin, 0,6-0,7 % fosforu,  3200 kcal?kg-1 stravitelné energie). Vhodným využitím krmiva jsme schopni snížit negativní vliv na kvalitu vody, a to je do budoucna jeden z hlavních cílů.cze
dc.format76
dc.format76
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectbilanční stravitelnostcze
dc.subjectingrediencecze
dc.subjectkapr obecnýcze
dc.subjectkrmivocze
dc.subjectpřirozená potravacze
dc.subjectpšenice.cze
dc.subjectapparent digestibilityeng
dc.subjectcomponentseng
dc.subjectcommon carpeng
dc.subjectfeedeng
dc.subjectnatural foodeng
dc.subjectwheat.eng
dc.titleStravitelnost krmiv pro kapra obecnéhocze
dc.title.alternativeFeed Digestibility for Common Carpeng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag53247
dc.description.abstract-translatedThis bachelor thesis evaluates the composition and apparent digestibility of various types of fish feed and various ingredients applicable to the feeding of common carp. This bachelor thesis also evaluates the suitability of individual components based on the digestibility of individual nutrients. The results show that the right combination of fish feed improves efficiency, reduces feed consumption and increases growth. Last but not least, the negative impact of feeding on the quality of the aquatic environment should be reduced. This bachelor thesis summarizes existing digestibility values of individual feed ingredients for common carp and then its own experiment, which was very time- consuming. Some already known values have been confirmed and some new information about the content of individual components of feed and their subsequent use has been found. The results for wheat and maize were compared with results of other authors. Triticale, daphnia and chironomidae larvae were used for the first time, so the values could not be compared, nevertheless it could be used as a basic information for further research in this area. The average content of individual cereal parameters were: 16% protein content and 64% digestibility, 2% fat content and 70% digestibility, 74% BNLV content and 74% digestibility. Fiber content 5% and ash content 2% with very low digestibility. Phosphorus content 0.6% and digestibility 30%. Average content of individual parameters for natural foods was: protein content 55% and digestibility 86%, fat content 5% and digestibility 74%, BNLV 20% and digestibility 41 %, fiber content 7% and digestibility 8%, ash content 14% and digestibility 30%, phosphorus content 1.2% and 74% digestibility. The resulting element was to determine the most suitable feed for pond aquaculture. According to the available results, wheat combined with natural food is the best option. Wheat is very energy rich, but has a low protein content. Conversely, natural food is energy rich in easily usable protein. The optimal ratio of natural food to wheat was 0.25:2. With this ratio we can meet the ideal nutritional requirements of common carp (31% digestible protein, 0.6-0.7 % phosphorus, 3200 kcal?kg-1 digestible energy). With the right feed, we are able to reduce the negative impact on water quality and this is one of the main goals for the future.eng
dc.date.accepted2019-06-11
dc.description.departmentFakulta rybářství a ochrany vodcze
dc.thesis.degree-disciplineRybářstvícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Fakulta rybářství a ochrany vodcze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programZootechnikacze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.description.defenceStudent Josef Mareš seznámil komisi se svou bakalářskou prací.<br> Tajemník komise, doc. Ing. Martin Kocour, Ph.D., seznámil komisi s posudkem vedoucího a oponenta bakalářské práce. Následně student zodpověděl doplňující otázky.<br> Proběhla diskuze na téma práce. Student adekvátně a povětšinou správně reagoval na vznesené dotazy členů komise. Komise se při hodnocení vlastní práce ztotožnila s návrhem oponenta práce, neboť ta vykazovala nedostatky, které komisi vedly k přiklonění se k hodnocení níže.cze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam