Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorKouřil, Jan
dc.contributor.authorAndoniu, Andreas
dc.date.accessioned2023-03-07T09:40:18Z
dc.date.available2023-03-07T09:40:18Z
dc.date.issued2019
dc.date.submitted2019-06-03
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/40048
dc.description.abstractV této práci byla sledována délka skladování uměle vytřených jiker lína obecného (Tinca tinca) při různých teplotách v období před jejich osemeněním a aktivací na oplozenost, líhnivost a následné přežití plůdku do přechodu z embryonální do larvální periody života (zahájení aktivního příjmu potravy). K experimentu byla použita homogenní směs jiker získaná při hormonálně indukovaném umělém výtěru ze 6 jikernaček. Vzorky jiker byly bezprostředně po umělém výtěru dány do plastových misek a zakryty. Ty byly následně umístěny do temperovaných termoizolačních nádob s teplotami 5, 10, 15, 20, 25 a 30°C. V časových intervalech 0,5; 1; 1,5; 2; 3; 4; 6; 8 a 10 hodin bylo z každé teploty odebráno malé množství jiker (v počtu odhadem 50-100 kusů) do suchých skleněných kádinek (ve 3 opakováních v každé kombinaci teploty a délky přechovávání). Následně bylo provedeno jejich osemenění směsí spermatu od 6 mlíčáků a provedena aktivace vodou. Inkubace probíhala v neodlepkovaném stavu. V průběhu inkubace, resp. následného přechovávání embryí při teplotě 19-20,5 °C, byla denně vyměňována voda. Oplozenost byla vyhodnocena za 48 hodin po oplození. Líhnivost byla stanovena po 48 hodinách po začátku kulení prvních jedinců. Po přechodu z embryonální do larvální periody ontogenetického vývoje, byla plůdku nabídnuta živá potrava (nauplia žábronožky). Poté bylo spočteno množství plůdku s naplněným střevem. Zjištěné hodnoty byly vyjádřeny procentuálně jak z celkového počtu nasazených jiker, tak z oplozených jiker s využitím statistických metod (dvoufaktorové Anovy s opakováním). Nejvyšší úrovně (při statistickém vyhodnocení na hladině významnosti alfa = 0,05) oplozenosti jiker bylo dosaženo při kombinaci délky přechovávání a teploty 1 hodina/25 °C (68,0 +- 3,1 %). Vysoká úroveň oplozenosti se udržovala u jiker skladovaných po dobu 2 hodin, poté byl evidován postupný pokles hodnoty. Podobně tomu bylo i u parametru líhnivosti, kdy bylo vysokých úrovní dosaženo u jiker přechovávaných po dobu do 3 hodin (vyjma teploty 30 °C), poté se líhnivost snižovala. Sledované parametry přežití a příjmu potravy u plůdku (z hlediska praktické využitelnosti nejdůležitější) potvrdily výše uvedené tendence. Vysoká líhnivost z nasazených jiker se udržovala po dobu 1,5-3 hodin (vyjma 30 °C), poté došlo k jejímu postupnému poklesu. V čase 8 hodin (teploty 5-20 °C) bylo zjištěno přežití kolem 1,2 +- 1,8 %, u ostatních teplot bylo přežití nulové.cze
dc.format92 s. (117 983 znaků)
dc.format92 s. (117 983 znaků)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectOplozenostcze
dc.subjectlíhnivostcze
dc.subjectpřežitícze
dc.subjectpříjem potravycze
dc.subjectlín obecnýcze
dc.subjectteplotacze
dc.subjectjikry.cze
dc.subjectFertilizationeng
dc.subjecthatchingeng
dc.subjectsurvivaleng
dc.subjectfood intakeeng
dc.subjecttencheng
dc.subjecttemperatureeng
dc.subjectstorageeng
dc.subjecthard roes.eng
dc.titleVliv teploty na udržení schopnosti oplození a líhnivosti při přechovávání neoplozených jiker u lína obecnéhocze
dc.title.alternativeInfluence of temperature on maintenance of fertilization and hatching ability when keeping unfertilized eggs at tencheng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag57847
dc.description.abstract-translatedThis theses deals with the storage length of artificially spawn of hard roes of Tench (Tinca tinca) during different temperatures at the time before the semen discharging and activation to fertilization, hatching and consequent survival of fish hatchery throughout changeover from the embryonic to larval life period (beginning of active food intake). Homogeneous assortment of hard roes obtained from hormonally induced artificial hatching of 6 spawners has been used for this experiment. Samples of hard roes were put into plastic bowls and covered, immediately after artificial hatching. Subsequently, they were placed into tempered, thermo-isolating containers with temperatures of 5, 10, 15, 20, 25 and 30 °C. In time intervals of 0.5; 1; 1,5; 2; 3; 4; 6; 8 and 10 hours, a small amount of hard roes were taken away from each temperature (estimated 50 -100 pieces) and put into dry, glass beakers (in 3 repetitions in each temperature combination and length of storage). Subsequently, the semen discharging from 6 milters was carried out and activation by water was performed. Incubation took place in non-sticking environment. During the incubation, or more precisely during the consequent storage of embryos through temperatures between 19-20.5 °C, water was changed daily. Fertilization was evaluated 48 hours after fertilizing. Hatchery was determined 48 hours after beginning of hatching of first specimen. After changeover from embryonic to larval period of ontogenetic development, living food was offered to hatching fish (artemia sp.). Thereafter, the amount of hatched fish with filled intestines was counted. Ascertained values were depicted as a percentage from the total number of seeded hard roes as well as fertilized hard roes with the use of statistic methods (two factors Anovy with the repetition). The highest level (in statistic evaluation on the importance level alfa = 0.05) of hard roe hatchery was accomplished throughout the length of possession and temperature 1 hour/ 25 °C (68.0 +- 3.1 %). The high level of hatchery was maintained by hard roes stored for 2 hours, afterwards a gradual value decrease was registered. Similarly, that was achieved with hatching parameter, where the high level of hatching was achieved with hard roes possessed for the period of 3 hours (except temperature of 30 °C), afterwards the hatchery was decreased. Pursued survival and food intake parameters of hatched fish (from the practical point of view) confirmed above stated dispositions. The high hatchery from placed hard roes was maintained for 1.5 - 3 hours (except 30 °C), thereafter there was its gradual decrease. In the time of 8 hours (temperatures 5 - 20 °C), the survival of 1.2 +- 1.8 %, was found out, with the rest, the survival was nearly zero.eng
dc.date.accepted2019-06-12
dc.description.departmentFakulta rybářství a ochrany vodcze
dc.thesis.degree-disciplineRybářství a ochrana vodcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Fakulta rybářství a ochrany vodcze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělská specializacecze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.description.defenceStudent Bc. Andreas Andoniu seznámil komisi se svou diplomovou prací.<br> Tajemník komise, doc. Ing. Martin Kocour, Ph.D., seznámil komisi s posudkem vedoucího a oponenta diplomové práce. Následně student zodpověděl doplňující otázky.<br> Proběhla diskuze na téma práce. Student adekvátně a povětšinou správně reagoval na vznesené dotazy členů komise. Komise se při hodnocení vlastní práce ztotožnila s návrhem oponenta práce, neboť ta vykazovala nedostatky, zejména chybějící statistické porovnání jednotlivých skupin v grafech, což podstatně snižovalo orientaci ve výsledcích. Komise se tedy přiklonila k hodnocení níže.cze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam