Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorKubeš, Jan
dc.contributor.authorNárovec, Václav
dc.date.accessioned2023-03-07T09:56:47Z
dc.date.available2023-03-07T09:56:47Z
dc.date.issued2019
dc.date.submitted2019-04-25
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/40326
dc.description.abstractBakalářská práce se věnuje geografii cukrové řepy ve světě, podrobněji v Evropě a také v České republice. Úvodní kapitoly vyhodnocují příslušnou odbornou literaturu a charakterizují cukrovou řepu jako plodinu. Datově je práce založena na údajích o produkci a osevních plochách z databázi FAO, Eurostat a ČSÚ. Údaje z období let 1961 až 2016 jsou vizualizovány prostřednictvím kartogramů, kartodiagramů, grafů a tabulek. Výsledná zjištění jsou komentována na pozadí fyzickogeografických a v čase se měnících sociogeografických faktorů působících na pěstování a také zpracování cukrové řepy v jednotlivých územích. Celková produkce cukrové řepy ve světě postupně narůstá, ovšem v jednotlivých státech s rozdílným tempem a s výkyvy. Cukrová řepa je především evropskou plodinou, kterou v současnosti nejvíce produkuje Rusko (významný nárůst v posledních 15 letech), s odstupem Francie, USA a Německo (stagnace až malý růst u těchto států), dále Turecko, Polsko, Egypt (významný nárůst), Ukrajina (významný pokles) a Čína. Z pohledu NUTS je největší koncentrace produkce cukrové řepy v severovýchodní Francii, s přesahem do Beneluxu. Česká republika se vyznačuje výkyvy v celkové produkci a koncentrací produkce do blízkosti zbylých 7 cukrovarů.cze
dc.format66 s. + 12 s. příloh
dc.format66 s. + 12 s. příloh
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectcukrová řepacze
dc.subjectprodukce cukrové řepycze
dc.subjectgeografie zemědělstvícze
dc.subjectmapy zemědělstvícze
dc.subjectNUTScze
dc.subjectsugar beeteng
dc.subjectsugar beet productioneng
dc.subjectagriculture geographyeng
dc.subjectagriculture mapseng
dc.subjectNUTSeng
dc.titleVývoj a rozmístění produkce cukrové řepy ve světěcze
dc.title.alternativeDevelopment and territorial distribution of sugar beet production in the worldeng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag53804
dc.description.abstract-translatedThe bachelor thesis deals with the geography of sugar beet in the world, in more detail in Europe and also in the Czech Republic. The introductory chapters evaluate relevant literature and characterize sugar beet as a crop. Data is based on data on production and sowing areas from the FAO database, Eurostat and the CZSO. Data from the years 1961 to 2016 are visualized through cartograms, cartodiagrams, graphs and tables. The results are commented on in the background of physical-geographic and time-changing socio-geographical factors affecting the cultivation and processing of sugar beet in individual territories. Total sugar beet production in the world is gradually increasing, but at different pace and fluctuations across countries. Sugar beet is mainly European crop, most currently produced by Russia (a significant increase in the last 15 years), with France, the USA and Germany stagnating (stagnation or small growth in these states), followed by Turkey, Poland, Egypt (significant increase), Ukraine (significant decline) and China. From the NUTS point of view, the biggest concentration of sugar beet production is in north-eastern France, overlapping into the Benelux. The Czech Republic is characterized by fluctuations in total production and concentration of the production locally close to the remaining 7 sugar factories.eng
dc.date.accepted2019-05-23
dc.description.departmentPedagogická fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineGeografie pro veřejnou správucze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Pedagogická fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programGeografiecze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeRypl, Jiří


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam