Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.authorHavelka, Zbyněk
dc.date.accessioned2023-03-07T12:16:49Z
dc.date.available2023-03-07T12:16:49Z
dc.date.issued2019
dc.date.submitted2019-05-10
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/41634
dc.description.abstractDizertacní práce se zabývá problematikou využití plazmových technologií v zemedelství za úcelem zlepšení kvality krmiv pro hospodárská zvírata. Pozornost je zamerena predevším na využití nízkoteplotního klouzavého plazmového výboje generovaného za atmosférického tlaku (Gliding Arc Plasma Discharge) k eliminaci modelových houbových patogenu (T. virens) a k otestování možností využití plazmatu ke snižování mykotoxinové záteže (DON a D3G). Odborné zamerení dizertacní práce je výrazne mezioborové s presahem do oblasti fyziky plazmatu, mikrobiologie, zootechniky a návrhu a konstrukce technických zarízení. Tomu odpovídá i clenení práce do jednotlivých kapitol. V rešeršní cásti jsou shrnuty aktuální poznatky z oblasti houbových mikroorganismu a jim produkovanýchmykotoxinu se zretelem na jejich prítomnost v krmivech. Následuje rešerše poznatku o nízkoteplotním plazmatu a jeho aplikacích v potravinárském prumyslu a krmivárství. V kapitole Materiál a metodika jsou popsány použité postupy práce, využité prístroje a biologický materiál. Výsledková cást je pro prehlednost rozclenena do peti podkapitol ? stanovení vybraných parametru plazmové aparatury, vliv plazmatu na výživové parametry, vliv plazmatu na modelovou houbu Trichoderma virens a možnosti využití plazmového výboje ke snižování koncentrace mykotoxinu v krmivech. Poslední cást je venována popisu systému, který umožnuje ošetrení vzorku v kontinuálním režimu. Ošetrení myceliálních disku plazmovým výbojem vedlo ke snížení klícivosti spor hub, pricemž byl prokázán synergický efekt pusobení jednotlivých mechanismu, kterými plazma interaguje s povrchem biologického materiálu. Zároven nebyla pozorována výraznejší zmena ve složení krmiv, významnejší je pouze zmena vlhkosti vzorku. V laboratorních podmínkách bylo prokázáno snížení koncentrace mykotoxinu nanesených na laboratorní sklícko. U vzorku krmiv kontaminovaných prirozenou cestou se nepodarilo spolehlive prokázat snížení koncentrace mykotoxinu ve vzorku v dusledku pusobení plazmatu.cze
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectplazma; houbové patogeny; mykotoxiny; výživové parametrycze
dc.subjectjecmencze
dc.subjectsladcze
dc.subjectplasma; fungal pathogens; mycotoxins; nutritional values; barley; malteng
dc.titleVyužití plazmových technologií ke zlepšení kvality krmivcze
dc.title.alternativeThe Usage of Plasma Technologies to Improve the Quality of Feedstuffseng
dc.typedisertační prácecze
dc.identifier.stag36335
dc.description.abstract-translatedThe dissertation thesis deals with the problems of the use of plasma technologies in agriculture for the purpose of improving the quality of feedstuffs for agricultural animals. The attention is focused above all on the use of low-temperature gliding arc plasma discharge generated by the atmospheric pressure for the elimination of model fungal pathogens (T. virens) and for the testing of the possibility of the use of plasma for the decreasing of mycotoxin load (DON and D3G). The professional orientation of the dissertation thesis is strongly interdisciplinary with the overlap to the area of the physics of plasma, microbiology, zootechnics and the proposal and construction of technical facilities. With that corresponds also the division of thesis into individual chapters. In the research part, there is a summary of actual pieces of knowledge from the area of fungal microorganisms and mycotoxins produced by these with the view on their presence in feedstuffs. There follows a research of pieces of knowledge of low-temperature plasma and its applications in the food industry and feeding. In the chapter Material and Methodology, the applicated methods of work, employed instruments and biological material are described. The resulting part is, for its clear arrangement, divided into five subchapters ? stating of selected parameters of plasma device, influence of plasma on nutritional parameters, influence of plasma on the model fungus Trichoderma virens and possibilities of the use of plasma discharge for the decreasing of concentration of mycotoxins in feedstuffs. The final part is dedicated to the description of system which enables the treatment of samples in continuous regime. The treatment of mycelial discs by plasma discharge lead to the decrease of germination capacity of spores of fungi, while there was experimentally proven the synergic effect of the influence of individual mechanisms by which the plasma interacts with the surface of biological material. At the same time, there was not observed a more significant change in the composition of feedstuffs, more significant is only the change of humidity of sample. In the laboratory conditions, the decreasing of concentration of mycotoxins spread on laboratory glass was proven. At the samples of feedstuffs contaminated by natural way, it was not successful to reliably provedecreasing of concentration of mycotoxins in a sample as a result of plasma activity.eng
dc.date.accepted2019-06-24
dc.description.departmentFakulta zemědělská a technologickácze
dc.thesis.degree-disciplineObecná zootechnikacze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Fakulta zemědělská a technologickácze
dc.thesis.degree-namePh.D.
dc.thesis.degree-programZootechnikacze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam