Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorČítek, Jindřich
dc.contributor.authorVaňková, Adéla
dc.date.accessioned2023-03-07T12:17:03Z
dc.date.available2023-03-07T12:17:03Z
dc.date.issued2019
dc.date.submitted2019-04-15
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/41663
dc.description.abstractCílem této diplomové práce bylo zjistit vliv polymorfních variant lokusu mléčného proteinu betakaseinu (CSN2) na znaky produkce a technologickou jakost mléka u plemen český strakatý skot a holštýnský skot. DNA byla izolována z mléka. Pro zjištění genotypu byly použity metody PCR a RFLP. Stanovení genotypů A1A1, A1A2 a A2A2 bylo uskutečněno u 702 dojnic. Ve zkoumané populaci u všech vzorků byl genotyp A1A1 zastoupen 11,40 %, A1A2 38,46 % a genotyp A2A2 50,14 %. Vybranými parametry mléčné užitkovosti byly: dojivost (kg), procento bílkovin a procento tuku. Pro statistické vyhodnocení byl použit program STATISTICA 12. Ve výsledcích nebyl zjištěn statisticky průkazný vliv genotypu CSN2 na zvolené znaky mléčné užitkovosti. Tento výsledek mohl být způsoben malým počtem jedinců zahrnutých do analýzy, výzkum bude dále v rámci grantu QJ1510339 a GAJU028/2019/Z pokračovat.cze
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectmléčná užitkovostcze
dc.subjectmlékocze
dc.subjectgenetický polymorfismuscze
dc.subjectskotcze
dc.subjectbetakaseincze
dc.subjectCSN2cze
dc.subjectmilk yieldseng
dc.subjectmilkeng
dc.subjectgenetic polymorphismeng
dc.subjectcattleeng
dc.subjectbetacaseineng
dc.subjectCSN2eng
dc.titleVliv polymorfismu kandidátního lokusu na technologické vlastnosti mlékacze
dc.title.alternativeEffect of candidate locus polymorphism on the technological properties of milkeng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag51344
dc.description.abstract-translatedThe aim of this diploma thesis was to investigate the influence of milk betacasein locus (CSN2) polymorfic variants on production characteristics and milk technological qualities in Czech Simmental cattle and Holstein cattle. DNA extracted from milk of 702 cows was genotyped using PCR and RFLP methods. The genotypes A1A1, A1A2, and A2A2 had the following distribution within the population studied: A1A1 in 11,40 %, A1A2 in 8,46 %, and A2A2 in 50,14 % cows. The studied milk parameters were the milk yield (kg), protein and fat percentage and protein and fat yield (kg). The statistical evaluation was made STATISTICA 12 program. We found no statisticaly significant influence of CSN2 genotype on the selected milk yields. The results might be biased by the relatively low amount of individuals studied. Research will continue within the QJ1510339 and GAJU028/2019/ Z grant.eng
dc.date.accepted2019-06-11
dc.description.departmentFakulta zemědělská a technologickácze
dc.thesis.degree-disciplineBiologie a ochrana zájmových organismůcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Fakulta zemědělská a technologickácze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělská specializacecze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam