dc.contributor.advisor | Lád, František | |
dc.contributor.author | Friedbergerová, Eliška | |
dc.date.accessioned | 2023-03-07T12:17:16Z | |
dc.date.available | 2023-03-07T12:17:16Z | |
dc.date.issued | 2019 | |
dc.date.submitted | 2019-04-15 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/41708 | |
dc.description.abstract | Předkládaná diplomová práce "Vliv příkrmu na porážkovou hmotnost a složení jatečného těla u faremně chovaných daňků (Dama dama)" je zaměřena na zhodnocení vlivu dvou různých příkrmů a nutričního doplňku na porážkovou hmotnost a složení jatečného těla. Literární přehled je doplněn o výsledky experimentu, který byl uskutečněn na farmě Mnich u Kardašovy Řečice ve spolupráci s Výzkumným ústavem živočišné výroby v Praze Uhříněvsi.
Desetiměsíční daňci byli rozděleni do tří stejně velkých skupin. Každá skupina byla chována odděleně, kde kontrolní skupina (skupina 1) měla k dispozici jen pastvu. Skupině 2 a 3 byl podáván příkrm ječmene a ovsa v poměru 2/3 : 1/3 v množství 0,4 kg/ks/den. Skupině 3 byl navíc podáván přípravek s 50% obsahem chráněné aminokyseliny lysin. Zvířata byla zvážena na začátku pokusu a při porážce ve věku
16 měsíců. Náhodně bylo vybráno 15 jedinců z každé skupiny, kteří byli poraženi. Porážka byla provedena ve třech porážkových dnech vždy po pěti kusech z každé skupiny. Následně byla zvířata převezena na jatka, kde byla provedena jatečná úprava obdobným způsobem, jako je referenční úprava JUT skotu SEUROP. Rozdíly mezi skupinami byly statisticky porovnány.
Bylo provedeno ekonomické zhodnocení výhodnosti jadrného příkrmu a přídavku nutričního doplňku ke krmné dávce. A zhodnocení efektivnosti jatečného zpracování. | cze |
dc.format | 61 s. (89 150 znaků) | |
dc.format | 61 s. (89 150 znaků) | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | daněk evropský | cze |
dc.subject | farmový chov | cze |
dc.subject | výživa | cze |
dc.subject | příkrm | cze |
dc.subject | lysin | cze |
dc.subject | Fallow Deer | eng |
dc.subject | cattle farming | eng |
dc.subject | nutrition | eng |
dc.subject | complementary food | eng |
dc.subject | lysine | eng |
dc.title | Vliv příkrmu na porážkovou hmotnost a složení jatečného těla
u faremně chovaných daňků (Dama dama) | cze |
dc.title.alternative | Effect of concentrates feeding on slaughter weight and carcass composition in farmed fallow deer (Dama dama) | eng |
dc.type | diplomová práce | cze |
dc.identifier.stag | 53962 | |
dc.description.abstract-translated | This thesis "Effect of concentrates feeding on slaughter weight and carcass composition in farmed fallow deer (Dama dama)" evaluates the influence of two different sorts of complementary food and a nutritive supplement to slaughter weight and structure of a fatted body. The literature summary is complemented with results of the experiment conducted on The Mnich Farm near Kardašova Řečice in association with The Institute of Animal Science.
Ten-month fallow deers were divided into three groups. Each of them was kept separately, one (the control group No.1) was fed only by pasture, the group No.2 and No.3 were fed by complementary food consisting of barley and oat in a ratio of 2/3:1/3 in the amount of 0,4 kg per one head and day. The group No. 3 was extra served by the nutritive supplement containing protected lysine. The animals were weighted at the beginning of the experiment and in the process of slaughter at the age of sixteen months. Fifteen heads of cattle were randomly chosen from every group and they were slaughtered during three days - five at a day from each of group. The animals were transported to the slaughterhouse afterwards where the slaughter preparation was done according to the JUT´s (The Slaughter Preparation of meat stock classification) and the SEUROP´s (The System of Slaughter Preparation of meat stock classification) rules. The differences were statistically compared.
Beyond the task the economical evaluation of profitability of complementary food and nutritive supplement admixture to the feeding ration and the slaughter processing effectivity has been made. | eng |
dc.date.accepted | 2019-06-12 | |
dc.description.department | Fakulta zemědělská a technologická | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Zootechnika | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Fakulta zemědělská a technologická | cze |
dc.thesis.degree-name | Ing. | |
dc.thesis.degree-program | Zootechnika | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |