Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorBeran, Jan
dc.contributor.authorBeňasová, Veronika
dc.date.accessioned2023-03-07T12:17:20Z
dc.date.available2023-03-07T12:17:20Z
dc.date.issued2019
dc.date.submitted2019-04-15
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/41718
dc.description.abstractCílem diplomové práce bylo vyhodnotit údaje o tělesné kondici holštýnských dojnic v době otelení a posoudit její vliv na hladinu ketolátek v krvi, potažmo výskyt ketózy. Sledování probíhalo ve vybraném zemědělském podniku v období od října 2017 do února 2019, celkem bylo sledováno 280 dojnic. V daném období byla hodnocena tělesná kondice v den otelení pomocí bodového kondičního skóre (BCS) a následně 10. laktační den byla měřena hladina B-hydroxybutyrátu (BHB) z krve. Zaznamenávány byly rovněž údaje o pořadí laktace, hmotnosti dojnice v den otelení, hmotnosti dojnice v 10. laktačním dni, obsah tuku a bílkoviny v mléce v 10. laktačním dni a denní nádoj v 10. laktačním dni. Průměrné BCS stáda bylo 3,7, maximální zaznamenaná hodnota dosahovala 5, minimální pak 2. Celkový výskyt ketózy na úrovni stáda při hranici BHB 1,0 mmol.l-1 byl 21,07 %, z toho se u 62,7 % jednalo o ketózu subklinickou a u 37,3 % případů o ketózu klinickou. Pomocí korelační analýzy byla zjištěna pozitivní závislost mezi pořadím laktace a hladinou BHB v krvi (r=0,15, p=0,01), kdy vyšší pořadí laktace mělo pozitivní dopad na hladinu ketolátek. Korelační analýzou byl vyhodnocen pozitivní vliv poměru tuk/bílkovina v mléce na hladinu BHB (r=0,31, p=0,00). Rovněž mezi hodnotou BCS při otelení a hladinou BHB v krvi 10. laktační den byla zjištěna pozitivní závislost (r=0,14 , p=0,02). V rámci negativní energetické bilance po otelení byl zjištěn pozitivní vztah mezi BCS při otelení a ztrátou tělesné hmotnosti (r=0,17 , p=0,00), tento fakt, že těžší krávy a tedy i krávy s vyšším BCS mobilizují více tukových zásob potvrdily i pozitivní vztahy mezi hmotností při otelení a ztrátou tělesné hmotnosti (r=0,47 , p=0,00) a mezi hmotností při otelení a poměrem tuk/bílkovina v mléce (r=0,27, p=0,00). Hmotnost při otelení měla průkazný vliv i na užitkovost (r=0,19, p=0,00). Pomocí jednofaktorové analýzy rozptylu byl zjištěn pozitivní vliv výskytu ketózy na užitkovost (p=0,02) a také na obsah tuku v mléce (p=0,02).cze
dc.format75 s. (109 324 znaků).
dc.format75 s. (109 324 znaků).
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjecttělesná kondicecze
dc.subjectbodové kondiční skórecze
dc.subjectketózacze
dc.subjectketolátkycze
dc.subjectnegativní energetická bilancecze
dc.subjectbody conditioneng
dc.subjectbody condition scoreeng
dc.subjectketosiseng
dc.subjectketoneseng
dc.subjectnegative energy balanceeng
dc.titleVliv tělesné kondice dojnic na hladinu ketolátek v krvicze
dc.title.alternativeEffect of body condition score of dairy cow on ketones in bloodeng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag54009
dc.description.abstract-translatedThe aim of this diploma thesis is to evaluate the data about holstein dairy cow body condition at calving and to review its effect on ketones blood level and its relation to incidence of ketosis. The monitoring took place in a selected dairy farm from October 2017 to February 2019. Body condition of 280 cows was evaluated on the day of calving by assessing the body condition score (BCS) and later on 10 days in milk the blood level of B-hydroxybutyrate was measured. Furthermore, parity, body weight in calving day, body weight on 10 days in milk, content of milk fat and protein on 10 days in milk and milk yield on 10 days in milk were monitored. Average BCS of the herd was 3,7, the maximum measured BCS value was 5, the minimum was 2. Total incidence of ketosis on herd level was 21,07 % considering ketosis if BHB 1,0 mmol.l-1. 62,7 % of that was a subclinical form of ketosis while the remaining 37,3 % was the clinical form of ketosis. Correlation analysis of the relation between parity and level of BHB in blood showed positive correlation (r=0,15, p=0,00), when cows on higher lactation had higher level of blood BHB. Positive correlation between fat/protein ratio in milk and level of BHB in blood was evaluated by correlation analysis (r=0,31 , p=0,00). The BCS at calving and BHB level on 10 days in milk showed positive correlation (r=0,14 , p=0,02). As far as negative energy balance is taken into account, the positive correlation between BCS at calving and body weight loss was confirmed (r=0,17 , p=0,00). The fact that heavier cows and cows with higher BCS mobilise more body fat reserves was confirmed by positive correlation between the body weight at calving and the body weight loss (r=0,47, p=0,00) and between the body weight at calving and the fat/protein ratio in milk (r=0,27, p=0,00). Body weight at calving had provable positive impact on the milk yield (r=0,19, p=0,00).eng
dc.date.accepted2019-06-11
dc.description.departmentFakulta zemědělská a technologickácze
dc.thesis.degree-disciplineZootechnikacze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Fakulta zemědělská a technologickácze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZootechnikacze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam