Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorMráz, Jan
dc.contributor.authorKalicovová, Veronika
dc.date.accessioned2024-03-12T07:03:32Z
dc.date.available2024-03-12T07:03:32Z
dc.date.issued2020
dc.date.submitted2020-06-09
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/42084
dc.description.abstractCílem diplomové práce bylo vyvinout nové inovativní rybí produkty. Záměrem práce bylo prostřednictvím nově vyvinutých inovativních rybích produktů a navržených receptur zvýšit spotřebu ryb. Ryby dodávají do těla zdraví prospěšné polynenasycené mastné kyseliny (PUFA) a vysoce nenasycené mastné kyseliny (HUFA), včetně kyselin eikosapentaenové (EPA) a dokosahexaenové (DHA), které jsou nezbytné pro správný vývoj lidského jedince. Bylo vyvinuto 11 nových produktů a 13 nových receptur, které byly následně senzoricky hodnoceny hlavní cílovou skupinou spotřebitelů, kterými byly vybrány děti předškolního věku, protože právě v tomto období se zakládají stravovací návyky. Nové rybí produkty splnily veškeré legislativní normy a limity na nezávadnost potravin a jejich bezpečnost pro lidské zdraví. Z testovaných produktů bylo devět produktů cílovou skupinou pozitivně hodnoceno. Bylo vybráno pět produktů k dalším analýzám (rybí kuličky, rybí karybanátky, rybí šunka, rybí mistura, rybí párky). Problematika byla teoreticky studována dle celosvětových studií a výzkumů. Prakticky byl projekt uskutečněn na základě koordinované komplexní spolupráce s odborníky na výživu, technology rybích produktů, ale i s předškolními zařízení, dětmi a jejich rodinami. Výstupem této práce jsou nové rybí produkty, které jsou k dostání na trhu. Rybí produkty byly vyráběny ze svaloviny sumečka afrického (Clarias gariepinus). Byla zvýšena tržní nabídka a možnost výběru nutričně kvalitních potravin, které budou mít pozitivní dopady na lidské zdraví. Současně bylo navrženo několik receptur ze sumečka afrického (Clarias gariepinus), z kapra obecného (Cyprinus carpio) ze pstruha duhového (Oncorhynchus mykiss) jako návod pro snadnou přípravu zdravých pokrmů.cze
dc.format147
dc.format147
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectDHAcze
dc.subjectEPAcze
dc.subjectHUFAcze
dc.subjectkapr obecný (Cyprinus carpio)cze
dc.subjectmastné kyselinycze
dc.subjectnenasycené mastné kyselinycze
dc.subjectnutriční hodnotycze
dc.subjectpstruh duhový (Oncorhynchus mykiss)cze
dc.subjectPUFAcze
dc.subjectrybí karybanátek (karbanátek)cze
dc.subjectrybí kuličkycze
dc.subjectrybí misturacze
dc.subjectrybí párkycze
dc.subjectrybí produktycze
dc.subjectrybí šunkacze
dc.subjectrybycze
dc.subjectsenzorické hodnocenícze
dc.subjectstravování předškolních dětícze
dc.subjectsumeček arfický (Clarias gariepinus).cze
dc.subjectDHAeng
dc.subjectEPAeng
dc.subjectHUFAeng
dc.subjectcommon carp (Cyprinus carpio)eng
dc.subjectfatty acidseng
dc.subjectunsaturated fatty acidseng
dc.subjectnutritional valueseng
dc.subjectRainbow trout (Oncorhynchus mykiss)eng
dc.subjectPUFAeng
dc.subjectfish karybanatek (fish patty)eng
dc.subjectfish ballseng
dc.subjectfish misturaeng
dc.subjectfish sausageseng
dc.subjectfish productseng
dc.subjectfish hameng
dc.subjectfisheng
dc.subjectsensory evaluationeng
dc.subjectfeeding of preschool childreneng
dc.subjectAfrican catfish (Clarias gariepinus).eng
dc.titleVÝVOJ NOVÝCH RYBÍCH PRODUKTŮ PRO PŘEDŠKOLNÍ DĚTIcze
dc.title.alternativeDEVELOPMENT OF NEW FISH PRODUCTS FOR PRESCHOOL CHILDRENeng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag61381
dc.description.abstract-translatedThe aim of the diploma thesis was to develop newly innovative fish products. The intention is to increase fish consumption through new developed innovative fish products and proposed recipes. Fish supply healthy polyunsaturated fatty acids (PUFAs) and highly unsaturated fatty acids (HUFAs) to the human body, including eicosapentaenoic (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA), which are essential for the proper development of the human organism. 11 new products and 13 new recipes were developed, which were subsequently sensory evaluated by the main target group of consumers. Preschool children were chosen as the target group of consumers, because their consuming habits are established in this life period. The new fish products have met all legislative standards and limits of food safety. Nine products were positively evaluated by the target group. Five products were selected for further analyses (fish balls, fish burgers, fish ham, fish mistura, fish sausages). The issue was theoretically studied according to worldwide research studies. In practice, the project was implemented with coordinated comprehensive cooperation with nutritionists, fish product technologists, but also with preschool facility employees, children and their families. The output of this work are new fish products which are available on the market. Fish products were made from the muscle of African catfish (Clarias gariepinus). The market offer of nutritionally high-quality foods which have a positive impact on human health has been increased. At the same, time several recipes from the African catfish (Clarias gariepinus), the common carp (Cyprinus carpio) and the rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) have been proposed as a guide for easy preparation of healthy dishes.eng
dc.date.accepted2020-06-24
dc.description.departmentFakulta rybářství a ochrany vodcze
dc.thesis.degree-disciplineRybářství a ochrana vodcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Fakulta rybářství a ochrany vodcze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělská specializacecze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.description.defenceStudentka Ing. Bc. Veronika Kalicovová seznámila komisi se svou diplomovou prací. Tajemník komise, doc. Ing. Martin Kocour, Ph.D., seznámil komisi s posudkem vedoucího a oponenta diplomové práce. Následně studentka zodpověděla doplňující otázky. Proběhla diskuse na téma práce. Studentka adekvátně a povětšinou správně reagovala na vznesené dotazy členů komise. Komise se při hodnocení vlastní práce ztotožnila s návrhem oponenta práce, neboť ta vykazovala nedostatky, které komisi vedly k přiklonění se k hodnocení níže.cze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam