Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorDadáková, Eva
dc.contributor.authorFriedbergerová, Markéta
dc.date.accessioned2024-03-12T07:33:12Z
dc.date.available2024-03-12T07:33:12Z
dc.date.issued2020
dc.date.submitted2020-05-15
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/42394
dc.description.abstractFlavonoidy se v současné době stále více dostávají do popředí zájmu nejen vědecké obce, ale také veřejnosti. Byly shledány jako velice přínosné v oblasti prevence vzniku kardiovaskulárních, případně nádorových onemocnění. Dále u nich byly prokázány antioxidační, antialergické nebo protizánětlivé účinky. V této bakalářské práci byly zkoumány obsahy látek, konkrétně kvercetinu, kemferolu, morinu, myricetinu, apigeninu a luteolinu, pomocí metody HPLC. K analýze byl vybrán lyofilizovaný materiál čtyř odrůd asijské listové zeleniny čeledi brukvovitých: Namenia, Sagami, Golden Lion a Tatsoi. Všechny vzorky byly pěstovány v jarním a podzimním osevu. Byly stanoveny pouze dva ze sledovaných aglykonů, a to kvercetin a kemferol. Nejvyšší obsah celkového kvercetinu byl zaznamenán v podzimním osevu Namenie 1360 mg/kg sušiny, obsah celkového kemferolu 1300 mg/kg sušiny v odrůdě Golden Lion, rovněž při podzimním osevu. Při přepočtu na čerstvou hmotu byly nejvyšší koncentrace obou aglykonů naměřeny u Namenie při podzimním osevu. Množství kvercetinu bylo stanoveno 157 mg/kg čerstvé hmoty, zatímco obsah kemferolu 114 mg/kg čerstvé hmoty.cze
dc.format50 s. (54 001 znaků)
dc.format50 s. (54 001 znaků)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectBrukvovitécze
dc.subjectlistová zeleninacze
dc.subjectflavonoidycze
dc.subjectkvercetincze
dc.subjectkemferolcze
dc.subjectHPLCcze
dc.subjectBrassicaceaeeng
dc.subjectleafy vegetableeng
dc.subjectflavonoidseng
dc.subjectquercetineng
dc.subjectkaempferoleng
dc.subjectHPLCeng
dc.titleBiologicky aktivní látky v netradiční listové zeleniněcze
dc.title.alternativeBiologically active substances in non-traditional leafy vegetableseng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag52801
dc.description.abstract-translatedFlavonoids are now increasingly coming to the forefront of interest not only from the scientific community but also of the public. They were found to be very beneficial in the field of prevention of cardiovascular or cancer diseases. In addition, they have proven to have antioxidant, anti-allergic or anti-inflammatory effects. In this bachelor 's thesis, the contents of substances, namely quercetin, kaempferol, morin, myricetin, apigenin and luteolin, were investigated using HPLC method. Lyophilized material of four varieties of Asian leafy vegetable from the cruciferous family was selected for analysis: Namenia, Sagami, Golden Lion and Tatsoi. All samples were grown in spring and autumn sowing period. Only two of the monitored aglycones, quercetin and kaempferol, were determined. The highest content of total quercetin was registered in the autumn sowing period of Namenia 1360 mg/kg of dry matter, the content of total kaempferol 1300 mg/kg of dry matter in the Golden Lion variety, also in autumn sowing period. After conversion to fresh mass, the highest concentrations of both aglycones were measured in Namenia during autumn sowing period. The amount of quercetin was determined to be 157 mg/kg of fresh weight, while the kaempferol content was 114 mg/kg of fresh weight.eng
dc.date.accepted2020-06-18
dc.description.departmentPedagogická fakultacze
dc.thesis.degree-disciplinePřu-Chucze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Pedagogická fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace v pedagogicecze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam