Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorTříska, Jan
dc.contributor.authorBednář, Jan
dc.date.accessioned2024-03-12T08:13:52Z
dc.date.available2024-03-12T08:13:52Z
dc.date.issued2020
dc.date.submitted2020-05-22
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/42819
dc.description.abstractTato diplomová práce se zabývá analýzou rostlin tradičně používaných při výrobě absinthu: Pimpinella anisum, Foeniculum vulgare a Artemisia absinthium. Pomocí ověřených GC/MS metod byl zkoumán obsah těkavých látek v esenciálních olejích a sušených rostlinách dostupných na našem trhu. Dalším cílem bylo stanovení obsahu t-anetholu a ß-thujonu v průběhu destilace absinthu v laboratorním a průmyslovém měřítku. Posledním cílem bylo otestování destilačních zbytků pro možný pesticidní potenciál na larvách Spodoptera littoralis v laboratořích VÚRV.cze
dc.format66s. (64 932 znaků bez mezer)
dc.format66s. (64 932 znaků bez mezer)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectanýzycze
dc.subjectfenyklcze
dc.subjectpelyněkcze
dc.subjectabsinthcze
dc.subjectdestilacecze
dc.subjectesenciální olejcze
dc.subjectbiopesticidcze
dc.subjectbotanický pesticidcze
dc.subjectaniseeng
dc.subjectfenneleng
dc.subjectwormwoodeng
dc.subjectabsintheeng
dc.subjectdistillationeng
dc.subjectessential oileng
dc.subjectbiopesticideeng
dc.subjectbotanical pesticideeng
dc.titleChromatografická analýza rostlin a produktů spojených s výrobou absinthu a testování odpadů z výroby jako možného zdroje biopesticidůcze
dc.title.alternativeChromatography analysis of herbs and products associated to absinth production and testing production wastes as potential source of biopesticideseng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag52418
dc.description.abstract-translatedThis thesis deals with the analysis of herbs traditionally used for the absinth production: Pimpinella anisum, Foeniculum vulgare and Artemisia absinthium. The suitable GC-MS methods were developed and validated and they were used for the determination of the volatile substances content in essential oils and dried herbs which are available at the Czech market. Another aim of this study was to determine the content of t anethole and -thujone during the distillation of absinth in both laboratory and industrial scale. Finally, distillation residues were tested on Spodoptera litoralis larvae for potential pesticidal effects at VÚRV.eng
dc.date.accepted2020-07-17
dc.description.departmentPřírodovědecká fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineChemie životního prostředícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Přírodovědecká fakultacze
dc.thesis.degree-nameMgr.
dc.thesis.degree-programChemiecze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeBalík, Josef
dc.contributor.refereeKubec, Roman


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam