dc.contributor.advisor | Tříska, Jan | |
dc.contributor.author | Bednář, Jan | |
dc.date.accessioned | 2024-03-12T08:13:52Z | |
dc.date.available | 2024-03-12T08:13:52Z | |
dc.date.issued | 2020 | |
dc.date.submitted | 2020-05-22 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/42819 | |
dc.description.abstract | Tato diplomová práce se zabývá analýzou rostlin tradičně používaných při výrobě absinthu: Pimpinella anisum, Foeniculum vulgare a Artemisia absinthium. Pomocí ověřených GC/MS metod byl zkoumán obsah těkavých látek v esenciálních olejích a sušených rostlinách dostupných na našem trhu. Dalším cílem bylo stanovení obsahu t-anetholu a ß-thujonu v průběhu destilace absinthu v laboratorním a průmyslovém měřítku. Posledním cílem bylo otestování destilačních zbytků pro možný pesticidní potenciál na larvách Spodoptera littoralis v laboratořích VÚRV. | cze |
dc.format | 66s. (64 932 znaků bez mezer) | |
dc.format | 66s. (64 932 znaků bez mezer) | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | anýzy | cze |
dc.subject | fenykl | cze |
dc.subject | pelyněk | cze |
dc.subject | absinth | cze |
dc.subject | destilace | cze |
dc.subject | esenciální olej | cze |
dc.subject | biopesticid | cze |
dc.subject | botanický pesticid | cze |
dc.subject | anise | eng |
dc.subject | fennel | eng |
dc.subject | wormwood | eng |
dc.subject | absinthe | eng |
dc.subject | distillation | eng |
dc.subject | essential oil | eng |
dc.subject | biopesticide | eng |
dc.subject | botanical pesticide | eng |
dc.title | Chromatografická analýza rostlin a produktů spojených s výrobou absinthu a testování odpadů z výroby jako možného zdroje biopesticidů | cze |
dc.title.alternative | Chromatography analysis of herbs and products associated to absinth production and testing production wastes as potential source of biopesticides | eng |
dc.type | diplomová práce | cze |
dc.identifier.stag | 52418 | |
dc.description.abstract-translated | This thesis deals with the analysis of herbs traditionally used for the absinth production: Pimpinella anisum, Foeniculum vulgare and Artemisia absinthium. The suitable GC-MS methods were developed and validated and they were used for the determination of the volatile substances content in essential oils and dried herbs which are available at the Czech market. Another aim of this study was to determine the content of t anethole and -thujone during the distillation of absinth in both laboratory and industrial scale. Finally, distillation residues were tested on Spodoptera litoralis larvae for potential pesticidal effects at VÚRV. | eng |
dc.date.accepted | 2020-07-17 | |
dc.description.department | Přírodovědecká fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Chemie životního prostředí | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Přírodovědecká fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Mgr. | |
dc.thesis.degree-program | Chemie | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |
dc.contributor.referee | Balík, Josef | |
dc.contributor.referee | Kubec, Roman | |