Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorSmetana, Pavel
dc.contributor.authorHavlíčková, Martina
dc.date.accessioned2024-03-12T09:15:44Z
dc.date.available2024-03-12T09:15:44Z
dc.date.issued2020
dc.date.submitted2020-06-11
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/43688
dc.description.abstractCílem práce je sledovat závěrečnou fázi výroby piva v cylindrokonických kvasných a zracích tancích. Úkolem je sledovat a měřit základní analytické parametry při dokvášení piva, mezi které se řadí: % alkohol (hmot.), % alkohol (obj.), % extrakt skutečný, % extrakt zdánlivý, % extrakt původní mladiny, relativní hustota a osmotický tlak. V teoretické části práce je vysvětlen pojem pivo, dále jsou objasněny legislativní požadavky kladené na výrobu piva, požadavky na jakost a suroviny. Popsáno je dále chemické složení piva, kvašení a dokvášení piva a také princip fungování cylindrokonickch kvasných a zracích tanků. Praktická část diplomové práce porovnává data získaná měřením vzorků 10° a 12° spodně kvašeného piva plzeňského typu, kdy polovina vzorků byla odebrána z cylindrokonických tanků a druhá část vzorků z otevřených kádí. V dalších kapitolách jsou zpracovány výsledky jednotlivých měření a na závěr jsou shrnuty všechny zjištěné fakty.cze
dc.format78
dc.format78
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectpivocze
dc.subjectkvašenícze
dc.subjectalkoholcze
dc.subjectextrakt původní mladinycze
dc.subjectbeereng
dc.subjectfermentationeng
dc.subjectalcoholeng
dc.subjectoriginal wort extracteng
dc.titleSledování změn vybraných parametrů piv z minipivovaru v průběhu zrání a skladovánícze
dc.title.alternativeBasic analytical components changing during the final stages of beer productioneng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag54197
dc.description.abstract-translatedThe aim of this thesis is to observe the final phase of beer production in cylinder-conical fermentation and ripening tanks. The task is to observe and measure basic analytical parameters while finishing beer fermentation, that include: % alcohol (weight), % alcohol (vol.), % real extract, % apparent extract, % extract of the original wort, relative density, and osmotic pressure. The theoretical part of this thesis explains the concept of beer, further it clarifies legislative requirements on beer production, requirements on quality and ingredients. It further describes the chemical composition of beer, the fermentation of beer, as well as the principle of the functioning of cylindro-conical fermentation and ripening tanks. The practical part of the diploma thesis compares data gained through measurements of samples of 10° and 12° bottom fermented beer of Pilsner type, a half of samples being taken from cylindro-conical tanks, and the second half being taken from open tubs. Other chapters provide the processed results of inividual measurings, and the conclusion sums up all the facts that were found.eng
dc.date.accepted2020-09-14
dc.description.departmentFakulta zemědělská a technologickácze
dc.thesis.degree-disciplineAgropodnikánícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Fakulta zemědělská a technologickácze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělské inženýrstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam