Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorBárta, Jan
dc.contributor.authorKuklina, Aleksandra
dc.date.accessioned2024-03-12T09:15:45Z
dc.date.available2024-03-12T09:15:45Z
dc.date.issued2020
dc.date.submitted2020-06-30
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/43692
dc.description.abstractSemena konopí jsou považovaná za jeden z nejlepších zdrojů plnohodnotných živin rostlinného původu pro lidskou výživu. Za studená lisovaný konopný olej je dnes nejběžnějším produktem v konopné výrobě. Za účelem splnění moderních požadavků udržitelného zpracování je reutilizace konopných zbytku velmi vyžadovaná. Zejména proto, že zbylé konopné výlisky jsou bohaté na antioxidanty, vlákninu, polyfenoly a považována za jeden z nejcennějších zdrojů bílkovin. Tato studie byla zaměřena na stanovení složení konopné mouky zbylé po odtučnění dvěma různými způsoby extrakce. Byl prostudován účinek odtučňování lisování za studena a sekundární extrakce petroletherem na složení a vlastnosti konopné mouky. Vzorky byly rozděleny na dvě frakce: <315 m a 700-1000 m. Tato studie prokázala příznivý účinek použití nepolárního rozpouštědla jako petrolether pro odtučnění konopné mouky a zvýšení úrovně funkčních parametrů jako rozpustnost, WHC a FAC. Diferenciace konopných mouk podle frakcí ukázala dvojnásobný účinek na výtěžek surového proteinu v případě použití <315 um velikostní frakce. A v případě použití velikostní frakce 700-1000 um prokázalo pozitivní účinek na obsah zbytků, polyfenolu a změřenou antioxidační aktivitu.cze
dc.format40
dc.format40
dc.language.isoeng
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectza studena lisované konopícze
dc.subjectkonopná moukacze
dc.subjectextrakce konopných semencze
dc.subjectkonopné bílkoviny.cze
dc.subjectcold-pressing hempeng
dc.subjecthemp mealeng
dc.subjecthemp seed extractioneng
dc.subjecthemp protein.eng
dc.titleEffect of hemp meal preparation on its qualitycze
dc.title.alternativeEffect of hemp meal preparation on its qualityeng
dc.title.alternativeVliv způsobu přípravy konopné mouky na její kvalitucze
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag54297
dc.description.abstract-translatedThe hemp seeds are indicated as a source of valuable nutrients, so it is recognized as one of nature's perfect balanced foods. Cold-pressed hemp seed oil is the most common commodity from hemp manufactory nowadays. In order to fulfill the requirements of sustainable food processing, the reutilization of food waste is a common issue especially due to the fact that food waste is rich in proteins, dietary fibers, antioxidants, colorants and other nutrients. In that sense, oilseed meals that remain after oil cold-pressing have been recognized as one of the most valuable sources of proteins. This study was focused on the composition determination of the hemp meals reminded after defatting process by different way of extraction. It studied properties of compounds and effect of defatting by cold-pressing process and secondary extraction by petroleum ether on two fraction size: <315m and 700-1000 m. This study proved the beneficial effect of using non-polar solvent as petroleum ether for defatting of hemp meal and raising the level of functional parameters as solubility, WHC and FAC. Differentiation of hemp meals by fractions showed significant effect on raising for two times crude protein yield in case of using <315m fraction size. Otherwise, in case of using 700-1000 m fraction size, it showed a positive effect on residues and polyphenol content and measured antioxidant activity.eng
dc.date.accepted2020-09-22
dc.description.departmentFakulta zemědělská a technologickácze
dc.thesis.degree-disciplineZemědělské inženýrství - Fytotechnikacze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Fakulta zemědělská a technologickácze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělské inženýrstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam