dc.contributor.advisor | Pexová Kalinová, Jana | |
dc.contributor.author | Slováková, Karolína | |
dc.date.accessioned | 2024-03-12T09:16:00Z | |
dc.date.available | 2024-03-12T09:16:00Z | |
dc.date.issued | 2020 | |
dc.date.submitted | 2020-06-30 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/43715 | |
dc.description.abstract | Tato práce se zabývala studiem alelopatického potenciálu saturejky horské (Satureja
montana L.). Využitím semen, květů, silice a vodných výluhů z prýtů byl zjišťován
vliv na klíčivost, délku kořínku a prýtu a hmotnost sušiny 8 vybraných druhů rostlin
(hořčice bílá - Sinapis alba L., salát hlávkový - Lactuca sativa L., jetel plazivý -
Trifolium repens L., jílek jednoletý mnohokvětý - Lolium multiflorum Lam.
a 4 byliny z čeledi hluchavkovité - Lamiaceae: saturejka zahradní - Satureja
hortensis L., tymián obecný - Thymus vulgaris L., meduňka lékařská - Melissa
officinalis L. a šalvěj lékařská - Salvia officinalis L.). Zároveň byla sledována
účinnost rostlin saturejky na výskyt plevelů v polních podmínkách. Z hlediska
využití saturejky horské jako bioherbicidu se jako nejúčinnější jeví použití silice,
následují květy saturejky horské a poté vodné výluhy z nati saturejky před květem.
Vliv samotných rostlin saturejky horské před zapojením porostu na růst plevelů
v polních podmínkách nebyl prokázán. | cze |
dc.format | 105 s. (114 520 znaků) | |
dc.format | 105 s. (114 520 znaků) | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | alelopatie | cze |
dc.subject | saturejka horská | cze |
dc.subject | inhibice rostlin | cze |
dc.subject | allelopathy | eng |
dc.subject | winter savory | eng |
dc.subject | plant inhibition | eng |
dc.title | Alelopatický potenciál rostlin z rodu saturejka | cze |
dc.title.alternative | Alleopathic potential of plants of Satureja genus | eng |
dc.type | diplomová práce | cze |
dc.identifier.stag | 57226 | |
dc.description.abstract-translated | This work dealt with the study of the allelopathic potential of the winter savory
(Satureja montana L.). The use of seeds, flowers, essential oil and aqueous extracts
from shoots was used to determine the effect on germination, root and shoot length
and dry weight of 8 selected plant species (white mustard - Sinapis alba L., lettuce -
Lactuca sativa L., creeping clover - Trifolium repens L., ryegrass - Lolium
multiflorum and 4 herbs of the family Lamiaceae: summer savory - Satureja
hortensis L., thyme - Thymus vulgaris L., lemon balm - Melissa officinalis L. and
sage - Salvia officinalis L.). At the same time, the inhibitions effects of savory plants
on the occurrence of weeds in field conditions was monitored. From the point of
view of the use of winter savory as a bioherbicide, the use of essential oil seems to be
the most effective, followed by winter savory flowers and then aqueous extracts from
savory shoots before flowering. The influence of the winter savory plants themselves
before the involvement of the stand on the growth of weeds in field conditions was
not proved. | eng |
dc.date.accepted | 2020-09-09 | |
dc.description.department | Fakulta zemědělská a technologická | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Agroekologie - Ekologické zemědělství | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Fakulta zemědělská a technologická | cze |
dc.thesis.degree-name | Ing. | |
dc.thesis.degree-program | Zemědělské inženýrství | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |