Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorPexová Kalinová, Jana
dc.contributor.authorSlováková, Karolína
dc.date.accessioned2024-03-12T09:16:00Z
dc.date.available2024-03-12T09:16:00Z
dc.date.issued2020
dc.date.submitted2020-06-30
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/43715
dc.description.abstractTato práce se zabývala studiem alelopatického potenciálu saturejky horské (Satureja montana L.). Využitím semen, květů, silice a vodných výluhů z prýtů byl zjišťován vliv na klíčivost, délku kořínku a prýtu a hmotnost sušiny 8 vybraných druhů rostlin (hořčice bílá - Sinapis alba L., salát hlávkový - Lactuca sativa L., jetel plazivý - Trifolium repens L., jílek jednoletý mnohokvětý - Lolium multiflorum Lam. a 4 byliny z čeledi hluchavkovité - Lamiaceae: saturejka zahradní - Satureja hortensis L., tymián obecný - Thymus vulgaris L., meduňka lékařská - Melissa officinalis L. a šalvěj lékařská - Salvia officinalis L.). Zároveň byla sledována účinnost rostlin saturejky na výskyt plevelů v polních podmínkách. Z hlediska využití saturejky horské jako bioherbicidu se jako nejúčinnější jeví použití silice, následují květy saturejky horské a poté vodné výluhy z nati saturejky před květem. Vliv samotných rostlin saturejky horské před zapojením porostu na růst plevelů v polních podmínkách nebyl prokázán.cze
dc.format105 s. (114 520 znaků)
dc.format105 s. (114 520 znaků)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectalelopatiecze
dc.subjectsaturejka horskácze
dc.subjectinhibice rostlincze
dc.subjectallelopathyeng
dc.subjectwinter savoryeng
dc.subjectplant inhibitioneng
dc.titleAlelopatický potenciál rostlin z rodu saturejkacze
dc.title.alternativeAlleopathic potential of plants of Satureja genuseng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag57226
dc.description.abstract-translatedThis work dealt with the study of the allelopathic potential of the winter savory (Satureja montana L.). The use of seeds, flowers, essential oil and aqueous extracts from shoots was used to determine the effect on germination, root and shoot length and dry weight of 8 selected plant species (white mustard - Sinapis alba L., lettuce - Lactuca sativa L., creeping clover - Trifolium repens L., ryegrass - Lolium multiflorum and 4 herbs of the family Lamiaceae: summer savory - Satureja hortensis L., thyme - Thymus vulgaris L., lemon balm - Melissa officinalis L. and sage - Salvia officinalis L.). At the same time, the inhibitions effects of savory plants on the occurrence of weeds in field conditions was monitored. From the point of view of the use of winter savory as a bioherbicide, the use of essential oil seems to be the most effective, followed by winter savory flowers and then aqueous extracts from savory shoots before flowering. The influence of the winter savory plants themselves before the involvement of the stand on the growth of weeds in field conditions was not proved.eng
dc.date.accepted2020-09-09
dc.description.departmentFakulta zemědělská a technologickácze
dc.thesis.degree-disciplineAgroekologie - Ekologické zemědělstvícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Fakulta zemědělská a technologickácze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělské inženýrstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam