Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorKváč, Martin
dc.contributor.authorVecková, Tereza
dc.date.accessioned2024-03-12T09:16:02Z
dc.date.available2024-03-12T09:16:02Z
dc.date.issued2020
dc.date.submitted2020-06-30
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/43719
dc.description.abstractCílem této práce bylo zjistit výskyt a prevalenci Encephalitozoon cuniculi v kozím mléce a trusu, a vyhodnotit účinek pasterizace a sýření při výrobě kozích sýrů na infekčnost spór E. cuniculi pro imunodeficitní (SCID, CD4-/- a CD8-/-) a imunokompetentní (BALB/c a C57BL/6) myši. Za experimentálních podmínek, spóry E. cuniculi genotyp II (557 000 spór v 1 g sýra) zůstávají životaschopné v čerstvých sýrech ošetřených pasterizací při teplotě 72 °C po dobu 20 sekund a jsou schopné vyvolat infekci u laboratorních zvířat. Pomocí nested PCR byla detekována specifická DNA E. cuniculi genotyp I a genotyp II v osmi z devíti zakoupených kozích sýrů od různých producentů/chovatelů v České republice v množství od 1 do 202 spór na 1 g sýra. Tyto sýry byly v dávce 60 g/myš zkrmovány po dobu 24 dnů imunodeficitním i imunokompetentním myším. Výsledky experimentu prokázaly, že spóry E. cuniculi genotyp I a II zůstávají životaschopné jak v čerstvých, tak měkkých sýrech a jsou schopné vyvolat infekci u laboratorních zvířat. Na základě zjištěných výsledků, by měly být čerstvé a měkké sýry považovány za potenciální zdroj infekce E. cuniculi pro člověka.cze
dc.format38
dc.format38
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectMikrosporidie; Encephalitozoon cuniculi; infekce; prevalence; kozí sýr; tepelné ošetření mléka; sýřenícze
dc.subjectMicrosporidia; Encephalitozoon cuniculi; infection; prevalence; goat cheese; heat treatment of milk; coagulationeng
dc.titleČerstvé a měkké sýry jako potenciální zdroj <i>Encephalitozoon cuniculi</i>cze
dc.title.alternativeFresh and soft cheeses as a potential source <i>Encephalitozoon cuniculi</i>eng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag57332
dc.description.abstract-translatedThe aim of this work was to determine the occurrence and prevalence of Encephalitozoon cuniculi in goat's milk and faeces, and to evaluate the effect of pasteurization and curdling in goat cheese production on the infectivity of E. cuniculi spores for immunodeficient (SCID, CD4-/- and CD8-/-) and immunocompetent (BALB / ca C57BL/6) mice. Under experimental conditions, spores of E. cuniculi genotype II (557,000 spores in 1 g of cheese) remain viable in fresh cheeses treated by pasteurization at 72 ° C for 20 seconds and are able to cause infection in laboratory animals. Using nested PCR, specific DNA of E. cuniculi genotype I and genotype II was detected in eight of the nine goat cheeses purchased from various producers/breeders in the Czech Republic in the amount of 1 to 202 spores per 1 g of cheese. These cheeses were fed to immunodeficient and immunocompetent mice at a dose of 60 g/mouse within 24 days. The results of the experiment showed that spores of E. cuniculi genotype I and II remain viable in both fresh and soft cheeses and are able to cause infection in laboratory animals. Based on the results obtained, fresh and soft cheeses should be considered as a potential source of E. cuniculi infection for humans.eng
dc.date.accepted2020-09-24
dc.description.departmentFakulta zemědělská a technologickácze
dc.thesis.degree-disciplineZootechnikacze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Fakulta zemědělská a technologickácze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZootechnikacze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam