Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorKadlec, Jaromír
dc.contributor.authorLudwigová, Kristýna
dc.date.accessioned2024-03-12T09:16:04Z
dc.date.available2024-03-12T09:16:04Z
dc.date.issued2020
dc.date.submitted2020-05-16
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/43726
dc.description.abstractCílem diplomové práce je posouzení pestrosti stravování dětí ve dvou vybraných mateřských školách, a to v krajském městě (školka A) a na malé obci (školka B). Na tuto problematiku navazovalo vyhodnocení plnění spotřebního koše a stanovení příjmu energie a živin ze stravy předkládané dětem v mateřských školkách. Vhodnou metodikou pro výzkum byl stanoven sběr dat a jejich následná analýza, přičemž byla zpracována a vyhodnocena získaná data (jídelníčky) ze zmíněných dvou mateřských škol. Zároveň byly finální výstupy porovnány s referenčními hodnotami pro příjem živin dle DACH (2011). Výzkum v rámci posouzení pestrosti jídelních lístků ukázal, že v obou mateřských školách dochází k nadměrnému podávání vepřového masa a zařazování uzenin. Naopak frekvence čerstvé zeleniny je velmi nedostačující. U mateřské školy A je zapotřebí zvýšit frekvenci podávání zeleninových polévek. U mateřské školy B bylo shledáno nedostatečné zastoupení bezmasých pokrmů a časté zařazování sladkých jídel. Vyhodnocení spotřebního koše zaznamenalo nedostatky v plnění komodit mléka, mléčných výrobků a volného cukru. U mateřské školy B nebyla neplněna komodita luštěnin. Z vyhodnocení nutriční skladby sledovaných jídelních lístků v obou institucích vyplynula vysoká nadlimitní saturace bílkovinami, což koresponduje s literárními prameny a se zjištěními prováděnými hygienickými stanicemi. Jako pozitivní lze konstatovat, že příjem vápníku a železa u dětí předškolního věku byl zabezpečen v optimálním množství. U mateřské školy A byl však zaznamenán nižší příjem vitamínu A. Závěrem lze konstatovat, že zdravý životní styl se dostává do popředí, a proto se i mateřské školy snaží tohoto současného trendu držet. Nicméně z uvedeného šetření je jasné, že i v této oblasti stále dochází k nedostatkům a tato problematika nesmí být podceňována, neboť může mít dopad na budoucí stravovací návyky dítěte, které také ovlivňují i celkový zdravotní stav člověka.cze
dc.format81 s.
dc.format81 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectděticze
dc.subjectvýživacze
dc.subjectmateřská školacze
dc.subjectspotřební košcze
dc.subjectpestrost stravycze
dc.subjectchildreneng
dc.subjectnutritioneng
dc.subjectkindergarteneng
dc.subjectconsumer basketeng
dc.subjectvariety of foodeng
dc.titleVyhodnocení pestrosti stravování dětí v mateřských školkáchcze
dc.title.alternativeEvaluation of the diversity of children's meals in kindergartenseng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag57369
dc.description.abstract-translatedThis diploma thesis is speaking about assessment of dietary diversity in two selected kindergartens, namely in a regional town (school A) and in a small village (school B). This issue was followed by evaluation of the filling of the consumer basket and determination of energy intake and nutrients from meals served to children in kindergartens. A suitable methodology for research was data collection and their subsequent analysis, there has been processed and evaluated the obtained data (menus) from the two kindergartens. Final outputs were compared with reference values for nutrient intake according to DACH (2011). Research in assessing the variety of menus has shown, that in both kindergartens there is an excessive serving of pork and the inclusion of sausages. On the contrary, the frequency of fresh vegetables is very insufficient. In kindergarten A, it is necessary to increase the frequency of serving vegetable soups. At kindergarten B was found insufficient representation of meatless dishes and frequent inclusion of sweet foods. Evaluation of the consumer basket recorded shortcomings in the filling of commodities of milk, dairy products and free sugars. The nursery of pulses was not fulfilled at kindergarten B. From the evaluation of the nutritional composition of the monitored menus in both institutions revealed a high above-limit protein saturation, which corresponds to literature sources and findings made by hygienic stations. As positive thing is revealed that the intake of calcium and iron in preschool children was ensured in optimal amounts. However, a lower intake of vitamin A was recorded in kindergarten A. In conclusion, it can be said that a healthy lifestyle is getting to the fore, and therefore kindergartens are trying to keep up with this current trend. From this thesis investigation its clear, that shortcomings still exist in this area and that this issue must not be underestimated, as it can have an impact on a child's future eating habits, which also affect a person's overall health.eng
dc.date.accepted2020-09-11
dc.description.departmentFakulta zemědělská a technologickácze
dc.thesis.degree-disciplineAgroekologie - Péče o krajinucze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Fakulta zemědělská a technologickácze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělské inženýrstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam