Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorKadlec, Jaromír
dc.contributor.authorBlehová, Zuzana
dc.date.accessioned2024-03-12T09:16:08Z
dc.date.available2024-03-12T09:16:08Z
dc.date.issued2020
dc.date.submitted2020-05-23
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/43733
dc.description.abstractDiplomová práce byla řešena ve dvou zvolených jídelnách základních škol ve městě Humpolec. Výzkum proběhl ve školním roce 2018/2019. Cílem diplomové práce bylo porovnat pestrost stravování a plnění spotřebního koše ve dvou školních jídelnách základních škol. Dále vyhodnocení nutričního složení pokrmů podávaných ve školních jídelnách a porovnání zjištěných hodnot s normou potřeby dle DACH (2011) pro kategorii dětí starší žáci. Z hlediska pestrosti stravy bylo u obou školních jídelen zjištěno, že nebyla zajištěna dostatečná frekvence zeleninových a luštěninových polévek. Dále se potvrdil všeobecný trend, tj. minimální zařazování rybích pokrmů a naopak nadpočetný výskyt masitých pokrmů, uzenin a houskových knedlíků. Výskyt ovoce a zeleniny též nebyl plně dostačující. Z vyhodnocení plnění spotřebních košů bylo u obou školních jídelen zjištěno nedostatečné plnění komodit ryby a mléko. U komodit ovoce a brambory bylo plnění spotřebního koše v obou školních jídelnách nevyrovnané, kdy nedostatečné plnění se střídalo s plněním nadbytečným. Luštěniny byly u obou školních jídelen plněny relativně v normě, s výjimkou měsíce dubna u školní jídelny A. U obou školních jídelen byly pozitivem plnění komodity maso, tuky volné, cukry volné, mléčné výrobky a zelenina. Příjem energie ze školních obědů v obou školních jídelnách dosahoval kolem 80 - 90 % referenčního příjmu, který má být zajištěn obědem, u dívek i chlapců, kategorie starší žáci. U obou školních jídelen byl zjištěn velmi nadbytečný příjem bílkovin. Příjem tuků byl ve školní jídelně A nadbytečný pro dívky i chlapce, ve školní jídelně B byl pro chlapce v normě a pro dívky lehce nadbytečný. Sacharidy byly pro obě školní jídelny v normě, pouze v jídelně A v měsíci dubnu byly lehce nad požadovanou hodnotu. Příjem sledovaných mikronutrientů byl dostatečný, u některých z nich, vyšší než odpovídá referenčnímu příjmu. Výjimkou byl příjem vápníku, který by bylo vhodné zvýšit u obou školních jídelen.cze
dc.format71 s.
dc.format71 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectvýživacze
dc.subjectstarší žácicze
dc.subjectpestrost stravovánícze
dc.subjectspotřební košcze
dc.subjectnutriční příjemcze
dc.subjectnutritioneng
dc.subjectolder pupilseng
dc.subjectvariety of dieteng
dc.subjectconsumer basketeng
dc.subjectnutritional intakeeng
dc.titlePosouzení jídelních lístků školních jídelen na vybraných základních školách z hlediska pestrosti stravování a dodržování spotřebního košecze
dc.title.alternativeAssessment of menus in selected primary school canteens in terms of diet variety and consumer basket fillingeng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag57381
dc.description.abstract-translatedResearch for this thesis took place in two selected primary school canteens in Humpolec during the school year 2018/2019. The aim of this thesis was to compare the variety of diet and filling of the consumer basket between two primary school canteens. Further aim was the evaluation of the nutritional value of the dishes servedin canteens and comparison of the identified values with the DACH standard (2011) for older pupils. From nutritional point of view there was found out the lack of vegetable and legume soups in both canteens. Furthermore, there was confirmed the general trend towards minimal frequency of fish dishes and surplus of meat dishes, cold cuts and dumplings. The amount of fruit and vegetable was also not fully satisfactory. The evaluation of the consumer basket filling in both canteens showed insufficient use of fish meat and milk and uneven speling of fruit and potatoes. On the contrary during the whole school year (except April 2019 in canteen A) was served enough legumes. The fact that there was served enough meat, free fats, free sugars, dairy products and vegetable is also a plus. The energy intake of school lunches in both canteens was around 80-90% of the reference income for both boys and girl, category older pupil. The amount of proteins contained in dishes was very excessive in both cases, fat intake was also superfluous in the school cafeteria A for both genders, in cafeteria B was the value of fatslightly excessive for girls an don standard level forboys. The carbohydrates were held with in standard except the amount measuredin canteen A in April 2019 which was slightly above the required value. The micronutrients contained in served dishes wereon standard level or abovethe reference value. The only nutrient which intake would be appropriate to increase in both canteens was calcium.eng
dc.date.accepted2020-09-23
dc.description.departmentFakulta zemědělská a technologickácze
dc.thesis.degree-disciplineZootechnikacze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Fakulta zemědělská a technologickácze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZootechnikacze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam