dc.contributor.advisor | Smetana, Pavel | |
dc.contributor.author | Hejtmánková, Zdeňka | |
dc.date.accessioned | 2024-03-12T09:16:18Z | |
dc.date.available | 2024-03-12T09:16:18Z | |
dc.date.issued | 2020 | |
dc.date.submitted | 2020-06-30 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/43753 | |
dc.description.abstract | Diplomová práce porovnává vybrané kvalitativní parametry výčepních piv a ležáků vyrobených ve velkých pivovarech a v minipivovarech. V první části práce jsou stručně popsány základní suroviny pro výrobu piva. Dále je popsána technologie výroby, která zahrnuje výrobu sladu, mladiny, kvašení a konečné úpravy piva. V praktické části diplomové práce jsou popsány zvolené druhy piv. V tabulkách a grafech jsou vyhodnocené naměřené hodnoty z analytického rozboru piv. Jednotlivá piva jsou posuzována zejména dle obsahu alkoholu (% obj.). Rozdíl mezi minipivovarem a velkopivovary byl velmi nepatrný. V práci je zahrnuto senzorické hodnocení vybraných vzorků. Je posuzována chuť, vůně, zákal, říz a hořkost piv. Nejlépe hodnocené pivo v senzorickém hodnocení bylo Samson BOCK. Ze vzorků piv z minipivovaru se nejlépe umístil Čtyrák 12° světlý ležák premium. | cze |
dc.format | 53 s. (62 665) | |
dc.format | 53 s. (62 665) | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | Chmel | cze |
dc.subject | slad | cze |
dc.subject | pivovarské kvasinky | cze |
dc.subject | senzorické hodnocení. | cze |
dc.subject | Hops | eng |
dc.subject | malt | eng |
dc.subject | brewer's yeast | eng |
dc.subject | sensory evaluation. | eng |
dc.title | Porovnání vybraných parametrů výčepních piv a ležáků z komerčních pivovarů a z minipivovaru | cze |
dc.title.alternative | Comparison of selected parameters of draft beers and lagers from breweries and microbrewery | eng |
dc.type | diplomová práce | cze |
dc.identifier.stag | 57509 | |
dc.description.abstract-translated | The dissertation compares selected qualitative parameters beers on tap and lagers produced in large breweries and mini-breweries. The first part of the thesis briefly describes the basic raw materials for beer production. This is followed by a description of the production technology,which includes the production of malt and wort, fermentation and the finishing of beer. The practical part of the dissertation describes selected types of beer. Values obtained from a component analysis of beers are evaluated in tables and graphs. Individual beers are assessed mainly according to the alcohol content (% vol.). The difference between the microbrewery and large breweries was insignificant. The work includes sensory evaluation of selected samples. Taste, aroma, opacity, carbonation and bitterness of beers are assessed. The best rated beer in the sensory rating was Samson BOCK. From the mini-brewery Čtyrák 12 ° light premium lager beer was the best. | eng |
dc.date.accepted | 2020-09-23 | |
dc.description.department | Fakulta zemědělská a technologická | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Kvalita zemědělských produktů | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Fakulta zemědělská a technologická | cze |
dc.thesis.degree-name | Ing. | |
dc.thesis.degree-program | Zemědělské inženýrství | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |