Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.authorZhao, Jinfeng
dc.date.accessioned2024-03-12T09:28:59Z
dc.date.available2024-03-12T09:28:59Z
dc.date.issued2021
dc.date.submitted2021-08-31
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/44074
dc.description.abstractSelekce má velký potenciál pro genetické zlepšování produkčních znaků v akvakultuře. Úspěšný rozvoj programů zaměřených na selekční šlechtění v chovu kapra obecného čelí řadě výzev. V mnoha případech stále chybí základní informace o fenotypových a genetických parametrech ekonomicky významných znaků. Proto se tato práce hlouběji zaměřuje na genetické a fenotypové korelace mezi produkčními kvantitativními znaky u amurského lysce (AL), plemene kapra obecného, chovaného v rybničních podmínkách. Zvýšení rychlosti růstu je obvykle hlavním cílem ve šlechtitelských programech většiny druhů zvířat. U AL bylo zjištěno, že selekcí na rychlejší růst můžeme ovlivnit i) obsah svalového tuku, ale skutečná změna obsahu tuku bude záviset na určitých podmínkách a dále ii) výtěžnosti (podíly) jedlých částí těla. Naopak selekcí na rychlejší růst pravděpodobně neovlivníme přežívání ryb a jejich odolnost vůči koi herpes viróze (KHV). Doporučuje se, aby dosažená hmotnost byla zahrnuta jako váha do selekčního indexu v případě realizace selekce na zvýšení podílu jateční výtěžnosti. Obsah svalového tuku je další produkční znak, který hraje důležitou roli v biologických a fyziologických procesech kapra obecného. U AL bylo zjištěno, že svalový tuk kapra obecného by se nepřímo zvýšil ve všech následujících obdobích při selekci ryb na vyšší hmotnost po druhém roce odchovu. Zajímavé bylo, že výše obsahu tuku ve svalovině není úměrná schopnosti přezimování kaprů, neboť byla nalezena negativní genetická korelace mezi obsahem svalového tuku a přežitím během druhého a třetího vegetačního období. Selekce na nižší obsah tuku by paradoxně mohla zvýšit přežití ryb bez ovlivnění rychlosti jejich růstu. Přežití je dalším důležitým užitkovým znakem u kapra obecného. Podpora zvyšování množství tuku ve svalovině, a s tím související zvyšování obsahu tuku a bílkovin v hepatopankreatu (HP) může být pro přežití kapra nevýhodné, a to přinejmenším za podmínek, kdy je výhodnější udržovat si v HP vyšší hladinu glykogenu a s tím související vyšší hodnoty hepatosomatického indexu (HSI). Přežívání AL bychom mohli nepatrně zlepšit selekcí ryb na vyšší Fultonův kondiční koeficient (FK) po druhém zimním období. KHV je v současné době asi nejzávažnější virové onemocnění v chovu kaprů. Odolnost ryb vůči KHV lze zvýšit i selekcí. Bylo zjištěno, že většina genetických korelací mezi odolností ryb vůči KHV a dalšími produkčními znaky (růst, obsah tuku, zimní přežití a energetické zásoby) byla zanedbatelná. Selekce na důležité produkční znaky by tedy neměla zhoršit odolnost AL vůči KHV. Naopak při selekci na nižší FK, relativní délku hlavy, relativní výšku těla a relativní šířku těla nebo naopak na vyšší podíly jedlých částí těla bychom mohli odolnost vůči KHV ovlivnit v pozitivním směru. Z tohoto pohledu je zajímavý ukazatel FK. Při selekci na vyšší FK u AL bychom mohli zlepšit celkovou vitalitu a užitkovost růstu ryb. Odolnosti AL vůči KHV bychom ale spíše snížily. Ukazatele jateční výtěžnosti jsou znaky zajímavé u druhů ryb, které se prodávají ve zpracovaném stavu (opracovaný trup či filety). Bylo zjištěno, že pro selekci na vyšší podíly jedlých částí lze kromě odhadu těchto podílů s využitím 2D a 3D dokumentačních a zobrazovacích metod a ultrazvuku využít i poměrně jednoduché ukazatele měřitelné jen ultrazvukem a měrnou deskou. Vzhledem k dobrým genetickým korelacím mezi těmito jednoduchými prediktory ve věku ryb dvou a tří let je možné provádět selekci na vyšší podíly jedlých částí těla u AL u ryb ve dvou letech. To by snížilo potřebu krátkodobých skladovacích kapacit a usnadnilo vlastní selekci (čas a potřeba lidských zdrojů). Je však třeba mít na paměti, že při selekci na vyšší podíly jedlých částí těla můžeme ovlivnit tvar těla a obsah svalového tuku.cze
dc.language.isoeng
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectselekční programycze
dc.subjectgenetické parametrycze
dc.subjectrůstcze
dc.subjectenergetické zásobycze
dc.subjectsvalový tukcze
dc.subjectpřežitícze
dc.subjectKHVcze
dc.subjectjateční výtěžnostcze
dc.subjectbreeding programeng
dc.subjectgenetic parameterseng
dc.subjectgrowtheng
dc.subjectenergy reserveseng
dc.subjectmuscle fateng
dc.subjectsurvivaleng
dc.subjectKHVDeng
dc.subjectslaughter yieldseng
dc.titleHlubší náhled do genetických a fenotypových korelací mezi kvantitativními znaky se vztahem k produkci u kapra obecnéhocze
dc.title.alternativeBroader insight into mutual genetic and phenotypic relationships of production-related quantitative traits in common carpeng
dc.typedisertační prácecze
dc.identifier.stag49483
dc.description.abstract-translatedSelective breeding has large potential for genetic improvement of production traits in the aquaculture. However, basic knowledge is lacking about phenotypic and genetic parameters for economically important traits for development of selective breeding programs of common carp. Thus, genetic and phenotypic relationships of production-related quantitative traits were investigated in Amur mirror breed of common carp under the pond management condition. Growth is usually the first goal in breeding programs of different species. Selection for faster growth, may affect muscle fat content but the real change will depend on conditions and slaughter yields and it would not affect survival, susceptibility of fish to koi herpesvirus disease (KHVD). In addition, body weight should be integrated in a selection index to avoid a negative impact on growth when selecting for slaughter yields. Muscle fat content is a production trait playing an important role in biological functions of common carp. Muscle fat of common carp would indirectly increase in all subsequent periods by selection on higher body weight in all periods before the second winter. High muscle fat might not be the best for good overwintering in common carp due to negative genetic correlation between muscle fat content and survival during the second and third growing season and that selective breeding for restricted fat content may increase survival without affecting harvest weight. Survival is an important economic trait related to performance of common carp. Keeping excessive muscle fat, hepatopancreas (HP) fat and protein might be disadvantageous for carp survival, at least under conditions where ability of keeping higher level of HP glycogen and hepato-somatic index (HSI) is better. In addition, selection for higher Fulton's condition factor (FC) after the second overwintering should lead to slight increase of survival. KHVD is currently the most serious threat to global carp farming. Improvement of genetic resistance of carp strains through selection can be the most effective method. Most genetic correlations between KHVD resistance and important production traits (e.g., growth, muscle fat content, winter survival and energy reserves) were insignificant, showing that selective breeding program for important production traits would not affect the KHVD resistance of carp and vice versa. Selection for lower FC, relative head length, relative body height or relative body width, with a more prolonged body shape of Amur mirror carp being associated with higher KHVD resistance and selection for improved slaughter yields could positively affect resistance to KHVD and vice versa. Including FC into selection program of common carp could be advantageous for general fish vitality and performance but may have reverse effect on resistance of fish to KHVD. Slaughter yields are traits of high interest especially for fish species sold in processed form like headless carcass or fillet. Slaughter yields predicting models as well as some simple predictors in common carp recorded using combination of 3D landmarks and ultrasound imagery or ultrasound only were highly heritable and strongly genetically related to real yields and may be used in indirect selection program. Due to good genetic correlations between simple predictors in age of two and three years, selection of Amur mirror carp could be done at size of fish that requires less storage capacity and time. However, it should be remembered that selection for slaughter yields may affect body shape, muscle fat content and resistance of fish to KHVD.eng
dc.date.accepted2021-09-15
dc.description.departmentFakulta rybářství a ochrany vodcze
dc.thesis.degree-disciplineRybářstvícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Fakulta rybářství a ochrany vodcze
dc.thesis.degree-namePh.D.
dc.thesis.degree-programZootechnikacze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam