Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorNováková, Eva
dc.contributor.authorŽižková, Kateřina
dc.date.accessioned2024-03-12T11:36:26Z
dc.date.available2024-03-12T11:36:26Z
dc.date.issued2021
dc.date.submitted2021-04-14
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/44859
dc.description.abstractMikrobiomová rozmanitost žvýkacích vší patří k obecně neprozkoumaným tématům. Tato práce poskytuje první náhled na složení mikrobiomů 15 druhů žvýkacích vší rodu Menacanthus. Zjistili jsme přítomnost dvou dominantních symbiotických bakterií, které se vyskytly téměř u všech druhů. Rovněž jsme porovnali rozmanitost mikrobiomů všenek s různými stravovacími preferencemi (druhy krmení krví a peří). Na základě těchto analýz jsme identifikovali hlavní determinanty formující mikrobiomy všenek rodu Menacanthus. Mikrobiomy jsou zejména ovlivněny druhovou identitou Menacanthus, jejím zeměpisným původem, potravinovou preferencí a rozsahem hostitelského spektra, které vši parazitují.cze
dc.format66 s, 93 299 znaků
dc.format66 s, 93 299 znaků
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectvšenkycze
dc.subjectvšicze
dc.subjectparaziticze
dc.subjectsymbiózacze
dc.subjectprimární symbionticze
dc.subjectmikrobiomcze
dc.subjectR analýzycze
dc.subjectamplikonové sekvenovánícze
dc.subjectfylogenzecze
dc.subjectkeratincze
dc.subjectchewing liceeng
dc.subjectliceeng
dc.subjectparasiteseng
dc.subjectsymbiosiseng
dc.subjectprimary symbiontseng
dc.subjectmicrobiomeeng
dc.subjectR analyzeseng
dc.subjectamplicon sequencingeng
dc.subjectphylogenyeng
dc.subjectkeratineng
dc.titleVliv potravní preference všenek (Phthiraptera: Amblycera) na formování jejich mikrobiomůcze
dc.title.alternativeInfluence of food preference of chewing lice (Phthiraptera: Amblycera) on the formation of their microbiomeseng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag55936
dc.description.abstract-translatedMicrobiome diversity of chewing lice belongs to generaly unexplored topics. This thesis provides the first insight into the microbiomes of 15 chewing lice species of the genus Menacanthus. We detected the presence of two dominant symbiotic bacteria, which occurred in almost all species. We also compared the microbiome diversity of lice with different diet preferences (blood feeding and feather feeding species). Based on these analyses, we identified the main determinants shaping the microbiomes of Menacanthus lice. The microbiomes are namely affected by Menacanthus species identity, its geographical origin, dietary niche, and the extent of the host spectrum that the lice parasitize.eng
dc.date.accepted2021-05-27
dc.description.departmentPřírodovědecká fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineKlinická biologiecze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Přírodovědecká fakultacze
dc.thesis.degree-nameMgr.
dc.thesis.degree-programBiologiecze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeFiala, Ivan
dc.contributor.refereeŽůrek, Luděk


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam