Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorHájek, Tomáš
dc.contributor.authorChroustová, Lucie
dc.date.accessioned2024-03-12T11:36:34Z
dc.date.available2024-03-12T11:36:34Z
dc.date.issued2021
dc.date.submitted2021-04-14
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/44865
dc.description.abstractTato práce se zabývá vlivem sphagnanu, pektinu získaného z rašeliníků, na aktivitu půdních enzymů. Cílem práce je ověřit, do jaké míry inhibuje sphagnan aktivitu čistých (komerčních) enzymů a enzymů extrahovaných z rašeliniště. Inhibiční účinky sphagnanu byly porovnány s účinky jiného mechového pektinu izolovaného z Leucobryum glaucum a vybraných fenolických látek (huminové látky z rašelinné vody a kyseliny gallová, tříslová, sphagnová a 4-hydroxybenzoová).cze
dc.format59
dc.format59
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectsphagnancze
dc.subjectfenolické látkycze
dc.subjectinhibice hydrolázcze
dc.subjectsphagnaneng
dc.subjectphenolic compoundseng
dc.subjectinhibition of hydrolaseseng
dc.titleOvěření schopnosti rašeliníkového pektinu inhibovat aktivitu půdních enzymůcze
dc.title.alternativeVerification of the ability of Sphagnum pectin to inhibit the activity of soil enzymeseng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag56685
dc.description.abstract-translatedThis work deals with the influence of sphagnan, a Sphagnum moss-derived pectin, on the activity of soil enzymes. The aim of this work is to verify the extent to which sphagnan inhibits the activity of pure (commercial) enzymes and enzymes extracted from peatland. The inhibitory effects of sphagnan were compared with the effects of another moss pectin isolated from Leucobryum glaucum and selected phenolic compounds (humic substances from peat water and gallic, tannic, sphagnum and 4-hydroxybenzoic acids).eng
dc.date.accepted2021-05-27
dc.description.departmentPřírodovědecká fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineUčitelství biologie pro SŠ - Učitelství matematiky pro SŠcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Přírodovědecká fakultacze
dc.thesis.degree-nameMgr.
dc.thesis.degree-programBiologiecze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeČapek, Petr
dc.contributor.refereeŠtursová, Martina
dc.description.defence<p>Obhajoba proběhla prezenční formou.</p> <p>Přítomni byli jmenovaní členové komise (bez titulů): J. Šantrůček (předseda), P. Čapek, M. Hronková, M. Janda. Omluveni: M. Štursová, J. Kubásek. Dále byl přítomen školitel.</p> <p>Zahájení obahjoby v 11:50. Školitel několika větami představil uchazečku. Uchazečka přednesla ve 20 minutách svoji prezentaci. Následovalo přednesení školitelského a dvou oponentních posudků. Na otázky a komentáře oponentů uchazečka reagovala dobře připravenými odpověďmi. V rozpravě zazněly další otázky:</p> <p>- Jaký byl význam použití PVPP v experimentech? (JŠ)</p> <p>- V práci jsou prezentované relativní výsledky inhibice (vůči neinhibované variantě) při různých pH - kdyby byly vyjádřeny aktivit enzymů v absolutních hodnotách, byly by rozdíly mezi pH? (MJ)</p> <p>- Lze klást rovnítko mezi aktivitou enzymů a rychlostí dekompozice, jak vyznělo? (PČ)</p> <p>- Jak byly počítány prezentované směrodatné odchylky? (PČ)</p> <p>- Jaká je funkce celobiohydrolázy? (JŠ)</p> <p>Na tyto otázky uchazečka reagovala až na výjimky pohotově a s přehledem.</p> <p>Následovala uzavřená rozprava komise zakončená tajným hlasováním. Výsledek hlasování: 1, 1, 2, 2. Výsledná známka: velmi dobře.</p> <p>Zakončení obhajoby: 13:00</p>cze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam