Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorKadlec, Jaromír
dc.contributor.authorKaletová, Nikol
dc.date.accessioned2024-03-12T12:14:11Z
dc.date.available2024-03-12T12:14:11Z
dc.date.issued2021
dc.date.submitted2021-04-09
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/45685
dc.description.abstractCílem diplomové práce bylo vyhodnotit úroveň saturace vitamínem D u vybrané skupiny vysokoškolských studentů Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Pro výzkum byla použita metoda zapisovaného jídelníčku. Výzkumný soubor zahrnoval šest mužů a šest žen ve věku 19-26 let. Výzkum probíhal od 10. února do 14. června 2020. Respondenti zaznamenávali celotýdenní stravu každý druhý týden v měsících únor, duben a červen. Byly tak podchyceny eventuální sezónní výkyvy ve stravě. Respondenti evidovali množství a druh konzumovaných poživatin a pokrmů. U sledované skupiny respondentů se hodnoty vitamínu D pohybovaly v průměru kolem 4,86 ?g na osobu a den. Zjištěné hodnoty neodpovídají doporučenému dennímu příjmu vitamínu D, který má být dle DACH (2018) pro muže i ženy této věkové kategorie 20 g na osobu a den. U skupiny žen byl průměrný příjem vitamínu D 3,88 g/ den a u mužů byl příjem vyšší, a to 5,85 g/den. Zjištěné hodnoty se shodují s výsledky jiných autorů. Alimentární příjem vitamínu D se většinou pohybuje v rozmezí 2-4 g/den, což výsledky diplomové práce potvrzují. Nejnižší průměrný denní příjem byl zjištěn u ženy 2,81 g/den a maximální hodnota u muže, a to v průměru 11,26 g/ den. Tato hodnota se pohybuje na úrovni 50 % doporučeného denního příjmu. Hlavním statistickým zjištěním bylo prokázání rozdílu v příjmu vitamínu D mezi pohlavím. Muži přijímali více vitamínu D než ženy. Dále také byla prokázána pozitivní závislost mezi příjmem bílkovin a vitamínu D. V neposlední řadě byl statisticky významně prokázán vliv pohlaví na příjem bílkovin. Muži přijímali více bílkovin než ženy. Otázka, která nás zajímala ohledně vlivu ročního období na příjem vitamínu D ze stravy, nebyla nijak významně statisticky prokázána. Ve druhé části byl zjišťován i příjem energie a hlavních živin, který dle konečného vyhodnocení byl velice nevyrovnaný.cze
dc.format36 s.
dc.format36 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectVitamín D; vysokoškolští studenti; jídelníčky; pohlaví; roční obdobícze
dc.subjectVitamin D; university students; menu; gender; seasoneng
dc.titleSledování obsahu vitamínu D ve stravě vysokoškolských studentůcze
dc.title.alternativeThe monitoring of vitamin D content in the diet of university studentseng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag60986
dc.description.abstract-translatedThe aim of the diploma thesis was to evaluate the level of vitamin D saturation in a selected group of university students at the University of South Bohemia in České Budějovice. The recorded diet method was used for the research. The research group included six men and six women aged 19-26. The research ran from the 10th February to 14th June 2020. Respondents recorded a week-long diet every second week in February, April and June. This captured possible seasonal fluctuations in the diet. Respondents recorded the amount and type of food and meals consumed. In the monitored group of respondents, vitamin D values averaged around 4.86 g per person per day. The values obtained do not correspond to the recommended daily intake of vitamin D, which according to DACH (2018) should be 20 ?g per person per day for men and women of this age category. In the group of women, the average intake of vitamin D was 3.88 g / day and in men the intake was higher, namely 5.85 g / day. The obtained levels agree with the results of other authors. Alimentary intake of vitamin D is usually in the range of 2-4 g / day, which is confirmed by the results of the diploma thesis. The lowest average daily intake was found in women to be 2.81 ?g / day and the maximum value in men on average 11.26 g / day. This value is at the level of 50% of the recommended daily intake. The main statistical finding was to demonstrate a difference in vitamin D intake between the gender. Men took more vitamin D than women. Furthermore, a positive relationship between protein and vitamin D intake was demonstrated. Last but not least, the effect of gender on protein intake was statistically significantly demonstrated. Men received more protein than women. The question dealing with the effect of the season on the intake of vitamin D from the diet has not been significantly statistically proven. In the second part, the energy intake and main nutrients were also determined, which according to the final evaluation were very unbalanced.eng
dc.date.accepted2021-06-14
dc.description.departmentFakulta zemědělská a technologickácze
dc.thesis.degree-disciplineKvalita zemědělských produktůcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Fakulta zemědělská a technologickácze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělské inženýrstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam