Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorSamková, Eva
dc.contributor.authorPokorný, Martin
dc.date.accessioned2024-03-12T12:14:19Z
dc.date.available2024-03-12T12:14:19Z
dc.date.issued2021
dc.date.submitted2021-05-07
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/45700
dc.description.abstractDiplomová práce se zabývá posouzením kvalitativních ukazatelů dodávek syrového kravského mléka v rámci Evropské unie (EU) a České republiky (ČR), v závislosti na roku a průběhu roku. V rámci EU byly zjištěny průměrné hodnoty za sledované ob-dobí 2016-2020 u obsahu tuku 4,01 ? 0,26 % a bílkovin 3,39 ? 0,13 %; u ČR 3,91 ? 0,11 %, resp. 3,46 ? 0,08 %. Vliv roku v rámci zemí EU byl prokázán pouze u obsahu bílkovin (p<0,001). Při vyhodnocení vlivu jednotlivých měsíců v zemích EU včetně ČR byly prokázány statisticky významné rozdíly u obsahu tuku (p<0,001) i bílkovin (p<0,001). V letním období se hodnoty obou složek zvyšovaly, naopak v zimním se snižovaly. Z výsledků vyhodnocení bazénových vzorků nakupovaného mléka v ČR vyplývá, že v závislosti na roku byl zjištěn také vliv na celkový počet mikroorganismů (p<0,001), rezidua inhibičních látek (p<0,05) a bod mrznutí mléka (p <0,001). Vliv průběhu roku byl zaznamenán u celkového počtu mikroorganismů (p<0,05) a počtu somatických buněk (p<0,001). Z hlediska prodeje mléka je pro producenta kvalita syrového mléka prvořadým cílem a zároveň rozhodujícím faktorem při zpeněžování této důležité živočišné komodity.cze
dc.format54
dc.format54
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectEvropská uniecze
dc.subjectČeská republikacze
dc.subjectsyrové kravské mlékocze
dc.subjectobsah tuku a bílkovincze
dc.subjectcelko-vý počet mikroorganismůcze
dc.subjectpočet somatických buněkcze
dc.subjectrezidua inhibičních látekcze
dc.subjectbod mrznutícze
dc.subjectEuropean Unioneng
dc.subjectCzech Republiceng
dc.subjectraw milkeng
dc.subjectfat and protein contenteng
dc.subjecttotal bacteria counteng
dc.subjectsomatic cell counteng
dc.subjectresidues of inhibitorseng
dc.subjectfreezing pointeng
dc.titleVyhodnocení kvality mléka ve vybraných zemích Evropské uniecze
dc.title.alternativeThe evaluation of quality raw milk in selected countries of European Unioneng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag61021
dc.description.abstract-translatedThe diploma thesis deals with the assessment of qualitative indicators of raw cow's milk supplies within the European Union (EU) and the Czech Republic (CR), de-pending on the year and course of the year. Within the EU average values for the observed period 2016-2020 were found for fat contents of 4.01 ? 0.26% and protein content of 3.39 ? 0.13%; in the CR 3.91 ? 0.11% and 3.46 ? 0.08%. The effect of the year within the EU countries was demonstrated only in terms of protein content (p <0.001). When evaluating the effect of individual months in EU countries, includ-ing the CR, statistically significant differences in fat (p <0.001) and protein (p <0.001) content were demonstrated. In summer, the values of both components in-creased, while in winter they decreased. The results of the evaluation of bulk milk samples purchased in the CR show, depending on the year, that the effect on the total bacteria count (p <0.001), residues of inhibitory substances (p <0.05) and freez-ing point of milk (p <0.001) was also found. The effect of the year was elicited for the total bacteria count (p <0.05) and the somatic cell count (p <0.001). From the point of view of milk sales, the quality of raw milk is a primary goal for the producer and at the same time a decisive factor in the monetization of this important animal commodity.eng
dc.date.accepted2021-06-16
dc.description.departmentFakulta zemědělská a technologickácze
dc.thesis.degree-disciplineZootechnikacze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Fakulta zemědělská a technologickácze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZootechnikacze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam