Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorSamková, Eva
dc.contributor.authorSvobodová, Martina
dc.date.accessioned2024-03-12T12:14:20Z
dc.date.available2024-03-12T12:14:20Z
dc.date.issued2021
dc.date.submitted2021-04-23
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/45701
dc.description.abstractCílem diplomové práce bylo stanovit genotypy polymorfních variant některých kandidátních lokusů v genech AGPAT6 a LEP a vyhodnotit vliv těchto polymorfních variant na mléčnou užitkovost a na zastoupení mastných kyselin mléčného tuku. Genotypové a alelové frekvence AGPAT6 a LEP byly zjišťovány u dojnic (n=400) plemene český strakatý skot a jeho kříženek. Byla použita metoda genotypizace pomocí PCR/RFLP. Výsledky ukázaly, že v populaci převažoval genotyp CT (AGPAT6) a MM (LEP). Vliv polymorfismů AGPAT6 a LEP na ukazatele mléčné užitkovosti za 1. a 2. laktaci se nepodařilo prokázat. Byl prokázán vliv genotypu AGPAT6 na zastoupení některých mastných kyselin s krátkým uhlíkovým řetězcem. Vliv genotypu LEP na zastoupení mastných kyselin nebyl prokázán. Výsledky této práce umožňují získat příznivější složení mléčného tuku vzhledem k lidskému zdraví.cze
dc.format64 s. (99 581 znaků).
dc.format64 s. (99 581 znaků).
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectskotcze
dc.subjectmléčný tukcze
dc.subjectmastné kyselinycze
dc.subjectpolymorfismuscze
dc.subjectkandidátní lokusycze
dc.subjectAGPAT6cze
dc.subjectLEPcze
dc.subjectcattleeng
dc.subjectmilk fateng
dc.subjectfatty acidseng
dc.subjectpolymorphismeng
dc.subjectcandidate locieng
dc.subjectAGPAT6eng
dc.subjectLEPeng
dc.titleVliv polymorfismu vybraných enzymů na zastoupení mastných kyselin mléčného tuku skotucze
dc.title.alternativeThe effect of polymorphism of some enzymes on fatty acid composition in cow´s milk fateng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag61025
dc.description.abstract-translatedThe aim of the diploma thesis was to determine the genotypes of polymorphic variants of some candidate loci in the AGPAT6 and LEP genes and to evaluate the influence of these polymorphic variants on milk yield and milk fatty acid proportions. Genotypic and allele frequencies of AGPAT6 and LEP were determined in dairy cows (n = 400) of the Czech Fleckvieh breed and its crossbreeds. The PCR / RFLP genotyping method was used. The results showed that the CT (AGPAT6) and MM (LEP) genotypes predominated in the population. The influence of AGPAT6 and LEP polymorphisms on milk yield indicators for the 1st and 2nd lactation could not be demonstrated. The influence of the AGPAT6 genotype on the representation of some short-chain fatty acids has been demonstrated. The effect of the LEP genotype on fatty acid proportions has not been demonstrated. The results of this work make it possible to obtain a more favorable composition of milk fat with respect to human health.eng
dc.date.accepted2021-06-15
dc.description.departmentFakulta zemědělská a technologickácze
dc.thesis.degree-disciplineKvalita zemědělských produktůcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Fakulta zemědělská a technologickácze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělské inženýrstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam