Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorSamková, Eva
dc.contributor.authorTomášková, Denisa
dc.date.accessioned2024-03-12T12:14:20Z
dc.date.available2024-03-12T12:14:20Z
dc.date.issued2021
dc.date.submitted2021-04-22
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/45702
dc.description.abstractDiplomová práce se zabývala senzorickým hodnocením vybraných druhů mlék (čerstvé a trvanlivé; obě ve variantě plnotučné a polotučné) a jejich přijatelnosti v závislosti na demografických faktorech. Dalším cílem bylo vyhodnotit dotazníkové šetření týkající se této komodity. Pro senzorické hodnocení byly použity metody párového preferenčního testu mezi čerstvými a trvanlivými mléky stejné tučnosti. Dále pak byla u všech vzorků použita metoda preferenčního pořadového testu. Účastníci senzorické analýzy byli z řad vysokoškolských studentů. Celkem se senzorické analýzy zúčastnilo 61 posuzovatelů (24,4 ? 6,7 let) a dotazníkového průzkumu 106 respondentů (35 ? 16,9). Výsledky senzorického hodnocení ukázaly, že hodnotitelé upřednostňují více trvanlivá mléka a že jim více chutnají mléka tučnější. Z dotazníkového šetření mimo jiné vyplynulo, že hlavním kritériem při výběru mléka byla chuť, dále kvalita a obsah tuku. Nejmenší podíl na rozhodování měla reklama.cze
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjecttrvanlivé mlékocze
dc.subjectčerstvé mlékocze
dc.subjecttučnost mlékacze
dc.subjectdemografické faktorycze
dc.subjectsenzorické hodnocenícze
dc.subjectdotazníkové šetřenícze
dc.subjectUHT milkeng
dc.subjectpasteurized milkeng
dc.subjectmilk fateng
dc.subjectdemographic factorseng
dc.subjectsensory evaluationeng
dc.subjectquestionnaire surveyeng
dc.titleVliv vybraných demografických faktorů na senzorické hodnocení a přijatelnost konzumních druhů mlékcze
dc.title.alternativeInfluence of selected demographic factors on sensory evaluation and acceptability of drinking types of milkeng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag61026
dc.description.abstract-translatedThe diploma thesis was focused on a sensory evaluation of selected types of milk (pasteurized and UHT; both as 3.5% and 1.5% of fat content) and their acceptability depending on demographic factors. The next aim was to evaluate a questionnaire survey concerning this commodity. For sensory evaluation, the method of a paired preference test for a pasteurized milk and UHT milk of the same fat content was used. Furthermore, a ranking method for all samples was used. All the participants of the survey were university students. A total of 61 evaluators (average age 24.4 ? 6.7) participated in the sensory analysis and 106 respondents (35 ? 16.9) in the questionnaire survey. Research of the sensory evaluation revealed that evaluators preferred UHT milk and that they liked milks higher in fat more. Questionnaire survey showed that the taste of milk was the most important criterion for decision, followed by quality and the content of fat. Advertisement played the smallest part in a milk selection.eng
dc.date.accepted2021-06-15
dc.description.departmentFakulta zemědělská a technologickácze
dc.thesis.degree-disciplineKvalita zemědělských produktůcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Fakulta zemědělská a technologickácze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělské inženýrstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam