dc.contributor.advisor | Hasoňová, Lucie | |
dc.contributor.author | Hosnedlová, Barbora | |
dc.date.accessioned | 2024-03-12T12:14:22Z | |
dc.date.available | 2024-03-12T12:14:22Z | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.date.submitted | 2021-04-23 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/45704 | |
dc.description.abstract | Krmení syrovou dietou, neboli BARF, je způsob krmení, který je založen na syrovém mase, vnitřnostech a přílohách. Cílem práce bylo (i) prostřednictvím dotazníkového šetření mezi chovateli, kteří krmí BARF (n=307) prověřit bližší informace týkající se motivace k tomuto způsobu krmení, druhu používaných mas a zacházení s ním, a (ii) mikrobiologicky zhodnotit dva druhy (kuřecí, hovězí) syrového masa během tří dnů skladování. Bylo zjištěno, že hlavním důvodem krmení BARF je, že je podle majitelů pro zvířata přirozenější a zdravější. Respondenti upřednostňují maso mražené (87 %), které před samotnou spotřebou uchovávají v chladničce a zkrmují nejdéle do tří dnů. Nejčastěji krmeným masem je hovězí a drůbeží (55 %). Více než polovina (58 %) oslovených respondentů používá stejné pomůcky na přípravu krmné dávky jako pro přípravu pokrmů v domácnosti. Mikrobiologickou analýzou krmného masa byl potvrzen nárůst celkového počtu mikroorganismů a počtu koliformních bakterií v průběhu tří dnů skladování v chladničce - u kuřecího masa byl tento nárůst od 6,3 log KTJ/g , resp. 4,8 log KTJ/g (1. den) do 8,3 log KTJ/g, resp. 6,4 log KTJ/g (poslední den), u hovězího masa od 6,5 log KTJ/g, resp. 4,3 log KTJ/g (1. den) do 8,3 log KTJ/g, resp. 5,5 log KTJ/g (poslední den).
V krmném mase dochází při běžné délce skladování v chladničce k výraznému nárůstu počtu mikroorganismů, mezi nimiž mohou být i původci onemocnění lidí. Je proto nezbytné apelovat na zvýšení hygienické manipulace při tomto způsobu krmení, s čímž souvisí i lepší informovanost chovatelů o dané problematice. | cze |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | krmné maso | cze |
dc.subject | pes | cze |
dc.subject | kontaminace | cze |
dc.subject | mikroorganismy | cze |
dc.subject | krmná dávka | cze |
dc.subject | dotazníkové šetření | cze |
dc.subject | feed meat | eng |
dc.subject | dog | eng |
dc.subject | contamination | eng |
dc.subject | microorganisms | eng |
dc.subject | feed dose | eng |
dc.subject | questionnaire survey | eng |
dc.title | Mikrobiální kontaminace masa používaného ke krmení psů a koček v rámci syrové diety | cze |
dc.title.alternative | Microbial contamination of feeding meat for dogs and cats in BARF diet | eng |
dc.type | diplomová práce | cze |
dc.identifier.stag | 61033 | |
dc.description.abstract-translated | Raw feeding, also called BAFR diet, is the practice of feeding a diet consisting of raw meat, offal and side dishes. The goals of the thesis were (i) to utilize a question-naire survey among breeders practicing the BARF diet (307 responders) to obtain further information about their motivation for practicing this diet, type of meat used and its treatment, and (ii) to microbiologically analyze two kinds (chicken, beef) of raw meat during the three days of its storing. It has been found that the main reason for practicing the BARF diet is that it's more natural and healthier for the animals according to the owners. The responders prefer frozen meat (87%) that they store in the refrigerator prior to consumption and keep it there for up to 3 days. The most commonly used types of meat are beef and poultry (55%). More than a half (58%) of the responders use the same tools for both preparing the feed dose as well as for preparing the meals for their household. The microbiological analysis of the meat confirmed an increase in the total number of microorganism and the number of coli-form bacteria during the three days of storage in the refrigerator - in chicken meat this increase was from 6.3 KTJ/g, respectively 4.8 KTJ/g (1st day) to 8.3 KTJ/g, respectively 6.4 KTJ/g (last day), for beef from 6.5 KTJ/g, respectively 4.3 KTJ/g (1st day) to 8.3 KTJ/g, respectively 5.5 KTJ/g (last day).
A significant increase in number of microorganisms, some of which may cause human diseases, occurs while the feed meat is being stored in a refrigerator for a usual amount of time. It is therefore necessary to appeal for more hygienic manipu-lation when practicing this type of diet, which is also related to raising the pet own-ers' awareness of this issue. | eng |
dc.date.accepted | 2021-06-17 | |
dc.description.department | Fakulta zemědělská a technologická | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Zootechnika | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Fakulta zemědělská a technologická | cze |
dc.thesis.degree-name | Ing. | |
dc.thesis.degree-program | Zootechnika | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |