Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorJirotková, Dana
dc.contributor.authorZajícová, Vladana
dc.date.accessioned2024-03-12T12:14:23Z
dc.date.available2024-03-12T12:14:23Z
dc.date.issued2021
dc.date.submitted2021-04-23
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/45705
dc.description.abstractDiplomová práce zpracovaná na téma optimalizace vlastností obalu vybraného masného výrobku se zabývá experimentálním testováním vlastností plastových střev, konkrétně určených pro trvanlivý salám Vysočina. Pro pokusné sledování byly zvoleny umělé obaly NaloFermclear Dia. 55, iCel premium a iCel C* v porovnání se standardním fázrovým střevem NaloFaser. U vzorků obalů byly sledovány ztráty hmotnosti během výrobního procesu, změna kalibru a délky výrobku, průběh poklesu aktivity vody a konečný povrchový vzhled výrobku. Statisticky významné rozdíly byly prokázány u ztráty hmotnosti, a to mezi všemi testovanými vzorky (P <0,001). Vyhodnocením změn parametrů v průběhu technologických operací byly získány podklady pro výrobce, kdy důvodem testování byl cílený výběr nového vhodnějšího obalu pro trvanlivé tepelně opracované masné výrobky.cze
dc.format57 s.
dc.format57 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjecttrvanlivé tepelně opracovanécze
dc.subjectsalám Vysočinacze
dc.subjecttechnologické obalycze
dc.subjectplastová střevacze
dc.subjecthmotnostní ztrátycze
dc.subjectnon-fermentedeng
dc.subjectVysočina salamieng
dc.subjecttechnological packagingeng
dc.subjectplastic casingseng
dc.subjectweight losseng
dc.titleOptimalizace vlastností obalu vybraného masného výrobkucze
dc.title.alternativeOptimization of packaging properties of selected meat productseng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag61035
dc.description.abstract-translatedThe diploma thesis on the topic of optimizing the packaging properties of a selected meat product deals with experimental testing of the properties of plastic casings, specifically designed for Vysočina salami. Polymer NaloFerm clear Dia 55, iCel premium and iCel C* packages were chosen for experimental monitoring compared to the standard NaloFaser phasor casing. The weight of the packaging during the production process, the change in the calibre and length of the product, the course of the decrease in water activity and the final surface appearance of the product were monitored for the packaging samples. Statistically significant differences were found in weight loss among all tested samples (P <0.001). By evaluating changes in parameters during technological operations, data were obtained for manufacturers, where the reason for testing was the targeted selection of new, more suitable packaging for non-fermented meat products.eng
dc.date.accepted2021-06-14
dc.description.departmentFakulta zemědělská a technologickácze
dc.thesis.degree-disciplineKvalita zemědělských produktůcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Fakulta zemědělská a technologickácze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělské inženýrstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam