dc.contributor.advisor | Hasoňová, Lucie | |
dc.contributor.author | Tůmová, Lucie | |
dc.date.accessioned | 2024-03-12T12:14:24Z | |
dc.date.available | 2024-03-12T12:14:24Z | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.date.submitted | 2021-04-23 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/45706 | |
dc.description.abstract | Zvěřina představuje odedávna významnou složku lidské výživy, avšak hygienické požadavky na její získávání, uchovávání a přípravu se v porovnání s požadavky na maso hospodářských zvířat vyvíjely pomaleji. Správná manipulace s tímto druhem masa je přitom zcela zásadní.
Cílem diplomové práce bylo zhodnotit mikrobiologickou kvalitu zvěřiny (n = 76) v závislosti na vybraných vnitřních (druh, věk, pohlaví) a vnějších (místo zásahu, místo odběru, délka skladování) faktorech. Bylo zjištěno, že celkový počet mikroorganismů u zvěřiny se pohyboval v rozpětí od 0,00 do 8,11 log KTJ/g s průměrnou hodnotou 6,08 log KTJ/g. Počty koliformních bakterií u vzorků zvěřiny byly nejvýznamněji ovlivněny vnějšími faktory a pohybovaly se v rozpětí od 0,00 do 7,28 log KTJ/g s průměrnou hodnotou 3,30 log KTJ/g. Na výslednou mikrobiologickou kvalitu zvěřiny měly statisticky významný vliv (p<0,05) všechny vnější faktory a z vnitřních faktorů pohlaví. | cze |
dc.format | 54 s. (89 108 znaků) | |
dc.format | 54 s. (89 108 znaků) | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | zvěř | cze |
dc.subject | zvěřina | cze |
dc.subject | hygiena zvěřiny | cze |
dc.subject | vnitřní faktory | cze |
dc.subject | vnější faktory | cze |
dc.subject | wild game | eng |
dc.subject | game meat | eng |
dc.subject | hygiene of game meat | eng |
dc.subject | internal factors | eng |
dc.subject | external factors | eng |
dc.title | Zhodnocení mikrobiologické kvality zvěřiny | cze |
dc.title.alternative | The evaluation of microbiological quality of game meat | eng |
dc.type | diplomová práce | cze |
dc.identifier.stag | 61070 | |
dc.description.abstract-translated | Game meat has been representing an important part of human nutrition for a long time. However, hygienic requirements for its acquisition, storing and preparation have developer more slowly in comparison with the requirements for the livestock meat. Nevertheless, a proper manipulation with this kind of meat is absolutely essential.
The objective of this diploma thesis was to evaluate the microbiological quality of game meat samples (n=76) depending on the selected internal (species, age, sex), and external (the location of bullet penetration, the place of sampling, the length of storage) factors. It has been found out that the total number of microorganisms in samples ranged from 0.00 to 8.11 log CFU/g with the mean value of 6.08 log CFU/g. Numbers of coliform bacteria in the samples were most significantly affected by the external factors and ranged from 0.00 to 7.28 log CFU/g with the mean value of 3.30 log CFU/g. Statistically significant effect (p<0,05) on the microbiological quality of game meat had been found in all external factors and in sex of game animals. | eng |
dc.date.accepted | 2021-06-15 | |
dc.description.department | Fakulta zemědělská a technologická | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Kvalita zemědělských produktů | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Fakulta zemědělská a technologická | cze |
dc.thesis.degree-name | Ing. | |
dc.thesis.degree-program | Zemědělské inženýrství | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |