dc.contributor.advisor | Hasoňová, Lucie | |
dc.contributor.author | Dyková, Jitka | |
dc.date.accessioned | 2024-03-12T12:14:25Z | |
dc.date.available | 2024-03-12T12:14:25Z | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.date.submitted | 2021-05-07 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/45707 | |
dc.description.abstract | Kontaminace krmiv a potravin cizorodými látkami představuje dlouhodobý globální problém a je jí věnována velká pozornost. Cílem diplomové práce bylo posoudit výsledky monitoringu Státní veterinární správy ČR týkající se výskytu mykotoxinů v krmivech, syrovém mléce a orgánech hospodářských zvířat za období 2015-2019 a dále vyhodnotit oznámení o výskytu nebezpečí ze Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) ve vybraných zemích za období 2016-2019. Ve sledovaném období bylo z celkového počtu 1320 analýz krmiv potvrzeno 378 (28,6 %) pozitivních vzorků na mykotoxiny. Nejvyšší záchyt byl u deoxynivalenolu (143; 43,3 %), naopak nejnižší počet pozitivních vzorků byl u aflatoxinu B1 (25; 7,6 %). Z celkového počtu 210 vzorků syrového mléka byl zjištěn pouze jeden pozitivní vzorek, který byl navíc pod hranicí povoleného hygienického limitu0,05 ?g/kg. Vzorky jaterní tkáně (n=130) rovněž odpovídaly hygienickým limitům. Za sledované období byl celkový počet oznámení pro systém RASFF na našem území 315 (2,2 % v rámci EU). Varování, které je nejzávažnějším typem oznámení, tvořilo podíl 31 % ze všech oznámení. Nejčastější příčinou varování byly nálezy bakterií Salmonellaspp., především v drůbežím mase. Z vybraných zemí mělo nejvyšší počet oznámení v daném období Německo (11,9 % v rámci EU), nejnižší počet byl hlášen ze Slovenska (1,1 % v rámci EU).
Výsledky této studie lze hodnotit jako velmi příznivé. I přesto je třeba pokračovat v pravidelném monitoringu cizorodých látek za účelem zajištění zdravotně nezávadných potravin. | cze |
dc.format | 50 | |
dc.format | 50 | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | monitoring | cze |
dc.subject | cizrodé látky | cze |
dc.subject | kontaminace | cze |
dc.subject | oznámení | cze |
dc.subject | varování | cze |
dc.subject | mykotoxiny | cze |
dc.subject | aflatoxiny | cze |
dc.subject | mléko | cze |
dc.subject | monitoring | eng |
dc.subject | contaminants | eng |
dc.subject | contamination | eng |
dc.subject | notification | eng |
dc.subject | alert | eng |
dc.subject | mycotoxins | eng |
dc.subject | aflatoxins | eng |
dc.subject | milk | eng |
dc.title | Zhodnocení monitoringu mykotoxinů ve vybraných surovinách | cze |
dc.title.alternative | Evaluation of the mycotoxin monitoring within selected raw materials | eng |
dc.type | diplomová práce | cze |
dc.identifier.stag | 61072 | |
dc.description.abstract-translated | Contaminants in feed and food pose a long-term global issue that requires constant attention. The diploma thesis aimed to assess results of the monitoring of mycotoxin presence in feed, raw milk, and tissue of animals in the period 2015-2019 (from State Veterinary Administration of the Czech Republic), and further to evaluate notifications of danger in the period 2016-2019 in selected countries (from the Rapid Alert System for Food and Feed, RASFF). From the total of 1320 analysed feed samples during the period, there were 378 samples (28.6%) positive in mycotoxins. The highest presence was found for deoxynivalenol (143; 43.3%), on the contrary, the lowest number of positive samples was in aflatoxin B1 (25; 7.6%). From the total of 210 raw milk samples, only one positive sample was found, and it was even under the allowed hygiene limit, 0.05 ?g/kg. All liver tissue samples (n=130) were also in compliance with the hygiene limits. The total number of notifications during the evaluated period was 315 (2.2% in the EU). An alert which is the most serious type of notification presented 31% of total notifications. The alerts were caused mainly by the presence of Salmonellaspp. in poultry meat. The highest number of notifications were found in Germany (11.9% in the EU), the lowest number was reported in Slovakia (1.1% in the EU).
Although the results of this thesis are very satisfactory, continuing regular contaminants monitoring is necessary to ensure food safety. | eng |
dc.date.accepted | 2021-06-10 | |
dc.description.department | Fakulta zemědělská a technologická | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Biologie a ochrana zájmových organismů | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Fakulta zemědělská a technologická | cze |
dc.thesis.degree-name | Ing. | |
dc.thesis.degree-program | Zemědělská specializace | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |