Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorSmetana, Pavel
dc.contributor.authorJarošová, Martina
dc.date.accessioned2024-03-12T12:14:55Z
dc.date.available2024-03-12T12:14:55Z
dc.date.issued2021
dc.date.submitted2021-04-23
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/45741
dc.description.abstractCílem diplomové práce bylo porovnat přítomnost použitých konzervačních látek a základních složek masných výrobků vyrobených v běžné a bio - kvalitě. V praktické části bylo provedeno polarizační měření vzorků obou kvalit s cílem stanovit, zda existuje kvalitativní rozdíl ve složení běžných potravin a biopotravin. Získaná data z měření byla dále zpracována a statisticky vyhodnocena. Díky provedenému statistickému šetření bylo zjištěno, že v procentuálním obsahu základních složek se masné výrobky běžné a bio - kvality od sebe statisticky významně neliší. Dále byla statisticky vyhodnocena rozdílnost mezi potravinami v četnosti používání konzervačních aditiv. Ačkoliv produkty v bio - kvalitě měly na výrobek o 0,7 aditiva méně ve srovnání s běžnými produkty, výsledný rozdíl byl přesto statisticky vyhodnocen jako nevýznamný.cze
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectmasné výrobkycze
dc.subjectdusitanycze
dc.subjectdusičnanycze
dc.subjectkonzervantycze
dc.subjectbiopotravinycze
dc.subjectmeat productseng
dc.subjectnitriteseng
dc.subjectnitrateseng
dc.subjectpreservativeseng
dc.subjectorganic foodeng
dc.titleKvalitativní ukazatele vybraných masných výrobků vyrobených ve standardní a bio- kvalitěcze
dc.title.alternativeQuality of selected meat products produced in standard and organic qualityeng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag63760
dc.description.abstract-translatedThe aim of this Master thesis was to compare the presence of used preservation substances and basic ingredients in meat products made in regular and bio-quality. In practical part of the thesis, a polarization measurement was done with the aim to determine whether there is a quality difference between these two production qualities. The obtained data were subsequently processed and statistically evaluated. The statistical evaluation showed that the basic composition of meat products in regular and bio-quality is basically identical in percentage. Furthermore, the frequency of used preservation additives in different foods was statistically evaluated as well. In conclusion, food products in bio-quality showed 0.7 less additive content compared to regular food product, however, the difference was still weighed as statistically insignificant.eng
dc.date.accepted2021-06-16
dc.description.departmentFakulta zemědělská a technologickácze
dc.thesis.degree-disciplineZootechnikacze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Fakulta zemědělská a technologickácze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZootechnikacze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam