dc.contributor.advisor | Smetana, Pavel | |
dc.contributor.author | Jarošová, Martina | |
dc.date.accessioned | 2024-03-12T12:14:55Z | |
dc.date.available | 2024-03-12T12:14:55Z | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.date.submitted | 2021-04-23 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/45741 | |
dc.description.abstract | Cílem diplomové práce bylo porovnat přítomnost použitých konzervačních látek
a základních složek masných výrobků vyrobených v běžné a bio - kvalitě.
V praktické části bylo provedeno polarizační měření vzorků obou kvalit s cílem stanovit, zda existuje kvalitativní rozdíl ve složení běžných potravin a biopotravin. Získaná data z měření byla dále zpracována a statisticky vyhodnocena. Díky provedenému statistickému šetření bylo zjištěno, že v procentuálním obsahu základních složek se masné výrobky běžné a bio - kvality od sebe statisticky významně neliší.
Dále byla statisticky vyhodnocena rozdílnost mezi potravinami v četnosti používání konzervačních aditiv. Ačkoliv produkty v bio - kvalitě měly na výrobek
o 0,7 aditiva méně ve srovnání s běžnými produkty, výsledný rozdíl byl přesto statisticky vyhodnocen jako nevýznamný. | cze |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | masné výrobky | cze |
dc.subject | dusitany | cze |
dc.subject | dusičnany | cze |
dc.subject | konzervanty | cze |
dc.subject | biopotraviny | cze |
dc.subject | meat products | eng |
dc.subject | nitrites | eng |
dc.subject | nitrates | eng |
dc.subject | preservatives | eng |
dc.subject | organic food | eng |
dc.title | Kvalitativní ukazatele vybraných masných výrobků vyrobených ve standardní a bio- kvalitě | cze |
dc.title.alternative | Quality of selected meat products produced in standard and organic quality | eng |
dc.type | diplomová práce | cze |
dc.identifier.stag | 63760 | |
dc.description.abstract-translated | The aim of this Master thesis was to compare the presence of used preservation substances and basic ingredients in meat products made in regular and bio-quality.
In practical part of the thesis, a polarization measurement was done with the aim to determine whether there is a quality difference between these two production qualities. The obtained data were subsequently processed and statistically evaluated. The statistical evaluation showed that the basic composition of meat products in regular and bio-quality is basically identical in percentage.
Furthermore, the frequency of used preservation additives in different foods was statistically evaluated as well. In conclusion, food products in bio-quality showed 0.7 less additive content compared to regular food product, however, the difference was still weighed as statistically insignificant. | eng |
dc.date.accepted | 2021-06-16 | |
dc.description.department | Fakulta zemědělská a technologická | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Zootechnika | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Fakulta zemědělská a technologická | cze |
dc.thesis.degree-name | Ing. | |
dc.thesis.degree-program | Zootechnika | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |