dc.contributor.advisor | Chmelová, Štěpánka | |
dc.contributor.author | Arnoštová, Lucie | |
dc.date.accessioned | 2025-03-06T07:57:17Z | |
dc.date.available | 2025-03-06T07:57:17Z | |
dc.date.issued | 2022 | |
dc.date.submitted | 2022-04-21 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/45891 | |
dc.description.abstract | Bakalářská práce je zaměřena na stanovení celkového obsahu fenolických látek, jednotlivých majoritních fenolických látek a vitaminu C obsažených v bazalce pravé (Ocimum basilicum), v koriandru setém (Coriandrum sativum), v kopru vonném (Anethum graveolens) a v libečku lékařském (Levisticum officinale).
V první fázi byl stanoven celkový obsah fenolických sloučenin pomocí spektrofotometrie za využití činidla Folin Ciocalteu, a to v extraktech z čerstvých i sušených vzorků rostlin. Následně byli identifikováni jednotliví zástupci fenolických látek za pomoci vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC)
v lyofilizovaném materiálu. Poté byl ještě měřen obsah vitaminu C také za užití vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC) v čerstvých vzorcích všech vybraných rostlin.
Nejvyšší koncentrace fenolických látek byla zaznamenána v libečku lékařském. Nejvyšší obsah jednotlivých fenolických látek, kvercetin a kemferol, byl prokázán rovněž v libečku lékařském. | cze |
dc.format | 57 s. | |
dc.format | 57 s. | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | Ocimum basilicum | cze |
dc.subject | Coriandrum sativum | cze |
dc.subject | Anethum graveolens | cze |
dc.subject | Levisticum officinale | cze |
dc.subject | fenolické látky | cze |
dc.subject | flavonoidy | cze |
dc.subject | vitamin C | cze |
dc.subject | Sweet basil (Ocimum basilicum) | eng |
dc.subject | coriander (Coriandrum sativum) | eng |
dc.subject | dill (Anethum graveolens) | eng |
dc.subject | lovage (Levisticum officinale) | eng |
dc.subject | phenolic compounds | eng |
dc.subject | flavonoids | eng |
dc.subject | vitamin C | eng |
dc.title | Bioaktivní látky v zeleném koření | cze |
dc.title.alternative | Bioactive compounds in green spices | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 63170 | |
dc.description.abstract-translated | The bachelor thesis focuses on the determination of the total content of phenolic compounds, individual majority phenolic compounds and vitamin C, contained in sweet basil (Ocimum basilicum), coriander (Coriandrum sativum), dill (Anethum graveolens) and lovage (Levisticum officinale).
Firstly, the total content of phenolic compounds was determined by spectrophotometric analysis using Folin Ciocalteau agent in extracts from fresh and dried herb samples. Afterwards, particular representatives of phenolic compounds in the lyophilized material were identified by high-performance liquid chromatography (HPLC). Then the content of vitamin C in fresh samples from all selected plants was measured using high-performance liquid chromatography (HPLC).
The highest concentration of phenolic compounds was discovered in lovage. The highest content of particular phenolic substances, quercetin and kaempferol, was also proved in lovage. | eng |
dc.date.accepted | 2022-05-24 | |
dc.description.department | Pedagogická fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Přu-Chu | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Pedagogická fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Specializace v pedagogice | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |
dc.contributor.referee | Svoboda, Lubomír | |