Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorChmelová, Štěpánka
dc.contributor.authorArnoštová, Lucie
dc.date.accessioned2025-03-06T07:57:17Z
dc.date.available2025-03-06T07:57:17Z
dc.date.issued2022
dc.date.submitted2022-04-21
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/45891
dc.description.abstractBakalářská práce je zaměřena na stanovení celkového obsahu fenolických látek, jednotlivých majoritních fenolických látek a vitaminu C obsažených v bazalce pravé (Ocimum basilicum), v koriandru setém (Coriandrum sativum), v kopru vonném (Anethum graveolens) a v libečku lékařském (Levisticum officinale). V první fázi byl stanoven celkový obsah fenolických sloučenin pomocí spektrofotometrie za využití činidla Folin Ciocalteu, a to v extraktech z čerstvých i sušených vzorků rostlin. Následně byli identifikováni jednotliví zástupci fenolických látek za pomoci vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC) v lyofilizovaném materiálu. Poté byl ještě měřen obsah vitaminu C také za užití vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC) v čerstvých vzorcích všech vybraných rostlin. Nejvyšší koncentrace fenolických látek byla zaznamenána v libečku lékařském. Nejvyšší obsah jednotlivých fenolických látek, kvercetin a kemferol, byl prokázán rovněž v libečku lékařském.cze
dc.format57 s.
dc.format57 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectOcimum basilicumcze
dc.subjectCoriandrum sativumcze
dc.subjectAnethum graveolenscze
dc.subjectLevisticum officinalecze
dc.subjectfenolické látkycze
dc.subjectflavonoidycze
dc.subjectvitamin Ccze
dc.subjectSweet basil (Ocimum basilicum)eng
dc.subjectcoriander (Coriandrum sativum)eng
dc.subjectdill (Anethum graveolens)eng
dc.subjectlovage (Levisticum officinale)eng
dc.subjectphenolic compoundseng
dc.subjectflavonoidseng
dc.subjectvitamin Ceng
dc.titleBioaktivní látky v zeleném kořenícze
dc.title.alternativeBioactive compounds in green spiceseng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag63170
dc.description.abstract-translatedThe bachelor thesis focuses on the determination of the total content of phenolic compounds, individual majority phenolic compounds and vitamin C, contained in sweet basil (Ocimum basilicum), coriander (Coriandrum sativum), dill (Anethum graveolens) and lovage (Levisticum officinale). Firstly, the total content of phenolic compounds was determined by spectrophotometric analysis using Folin Ciocalteau agent in extracts from fresh and dried herb samples. Afterwards, particular representatives of phenolic compounds in the lyophilized material were identified by high-performance liquid chromatography (HPLC). Then the content of vitamin C in fresh samples from all selected plants was measured using high-performance liquid chromatography (HPLC). The highest concentration of phenolic compounds was discovered in lovage. The highest content of particular phenolic substances, quercetin and kaempferol, was also proved in lovage.eng
dc.date.accepted2022-05-24
dc.description.departmentPedagogická fakultacze
dc.thesis.degree-disciplinePřu-Chucze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Pedagogická fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace v pedagogicecze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeSvoboda, Lubomír


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam