dc.contributor.advisor | Schuster, Jan | |
dc.contributor.author | Chylíková, Noemi Bohuslava | |
dc.date.accessioned | 2025-03-06T07:57:26Z | |
dc.date.available | 2025-03-06T07:57:26Z | |
dc.date.issued | 2022 | |
dc.date.submitted | 2021-07-08 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/45915 | |
dc.description.abstract | Téma bakalářské práce se v teoretické části zabývá problematikou stravování dětí s dietním omezením, zapříčiněná různými druhy onemocnění, nebo nesnášenlivostí na určité složky potravin mezi které patří celiakie, potravinové alergie, alergie na lepek, cukrovka I. typu, nebo laktózová intolerance. V praktické části bylo cílem zjistit, kolik dětí tímto problémem trpí, kolik mateřských škol je ochotno a jaké mají možnosti se těmto dětem přizpůsobit. Bylo použito statistické šetření formou dotazníků. Tohoto šetření se zúčastnilo 137 mateřských škol. Do 81 % těchto škol dochází děti s různými typy dietního omezení a více jak polovina (56 %) je ochotna připravit dietní stravu. 30 % umožní donést stravu vlastní. Dívky i chlapci jsou postiženi stejnou měrou, a to nejvíce laktózovou intolerancí. S touto problematikou se bude v budoucnu zabývat čím dál více mateřských škol. Jako doporučení bych zvolila zavést téma dietního stravování dětí do odborných škol a proškolila personál školních jídelen. | cze |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | mateřská škola | cze |
dc.subject | dietní omezení | cze |
dc.subject | stravování | cze |
dc.subject | předškolní věk | cze |
dc.subject | kindergarten | eng |
dc.subject | dietary restrictions | eng |
dc.subject | diet | eng |
dc.subject | preschool age | eng |
dc.title | Stravování dětí se speciálními dietními potřebami v mateřských školách. | cze |
dc.title.alternative | Diet of children with special dietary needs in kindergartens. | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 63607 | |
dc.description.abstract-translated | The theoretical part of the bachelor thesis deals with dietary restrictions in children
caused by various types of disease or intolerance of certain components of food,
including coeliac disease, food allergies, gluten allergy, type 1 diabetes and lactose
intolerance. The aim of the practical part is to determine how many children suffer from
these conditions and how many kindergartens are willing and able to adapt to their
needs. The used method is a statistical survey using questionnaires. 137 kindergartens
took part in the survey. 81% of them are attended by children with various dietary
restrictions and more than half (56%) are willing to prepare specific meals for them. 30%
allow children to bring their own food. Girls and boys are affected equally, most
commonly by lactose intolerance. More and more kindergartens will have to deal with
this issue in the future. As a recommendation, I would propose to introduce the topic of
dietary nutrition at specialised schools and provide training to school canteen staff. | eng |
dc.date.accepted | 2022-01-24 | |
dc.description.department | Pedagogická fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Učitelství pro mateřské školy | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Pedagogická fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Specializace v pedagogice | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |
dc.contributor.referee | Kadlecová, Veronika | |