Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorSchuster, Jan
dc.contributor.authorChylíková, Noemi Bohuslava
dc.date.accessioned2025-03-06T07:57:26Z
dc.date.available2025-03-06T07:57:26Z
dc.date.issued2022
dc.date.submitted2021-07-08
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/45915
dc.description.abstractTéma bakalářské práce se v teoretické části zabývá problematikou stravování dětí s dietním omezením, zapříčiněná různými druhy onemocnění, nebo nesnášenlivostí na určité složky potravin mezi které patří celiakie, potravinové alergie, alergie na lepek, cukrovka I. typu, nebo laktózová intolerance. V praktické části bylo cílem zjistit, kolik dětí tímto problémem trpí, kolik mateřských škol je ochotno a jaké mají možnosti se těmto dětem přizpůsobit. Bylo použito statistické šetření formou dotazníků. Tohoto šetření se zúčastnilo 137 mateřských škol. Do 81 % těchto škol dochází děti s různými typy dietního omezení a více jak polovina (56 %) je ochotna připravit dietní stravu. 30 % umožní donést stravu vlastní. Dívky i chlapci jsou postiženi stejnou měrou, a to nejvíce laktózovou intolerancí. S touto problematikou se bude v budoucnu zabývat čím dál více mateřských škol. Jako doporučení bych zvolila zavést téma dietního stravování dětí do odborných škol a proškolila personál školních jídelen.cze
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectmateřská školacze
dc.subjectdietní omezenícze
dc.subjectstravovánícze
dc.subjectpředškolní věkcze
dc.subjectkindergarteneng
dc.subjectdietary restrictionseng
dc.subjectdieteng
dc.subjectpreschool ageeng
dc.titleStravování dětí se speciálními dietními potřebami v mateřských školách.cze
dc.title.alternativeDiet of children with special dietary needs in kindergartens.eng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag63607
dc.description.abstract-translatedThe theoretical part of the bachelor thesis deals with dietary restrictions in children caused by various types of disease or intolerance of certain components of food, including coeliac disease, food allergies, gluten allergy, type 1 diabetes and lactose intolerance. The aim of the practical part is to determine how many children suffer from these conditions and how many kindergartens are willing and able to adapt to their needs. The used method is a statistical survey using questionnaires. 137 kindergartens took part in the survey. 81% of them are attended by children with various dietary restrictions and more than half (56%) are willing to prepare specific meals for them. 30% allow children to bring their own food. Girls and boys are affected equally, most commonly by lactose intolerance. More and more kindergartens will have to deal with this issue in the future. As a recommendation, I would propose to introduce the topic of dietary nutrition at specialised schools and provide training to school canteen staff.eng
dc.date.accepted2022-01-24
dc.description.departmentPedagogická fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineUčitelství pro mateřské školycze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Pedagogická fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace v pedagogicecze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeKadlecová, Veronika


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam