Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorKubeš, Jan
dc.contributor.authorVolf, Adam
dc.date.accessioned2025-03-06T07:58:37Z
dc.date.available2025-03-06T07:58:37Z
dc.date.issued2022
dc.date.submitted2022-04-21
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/46032
dc.description.abstractPráce charakterizuje a srovnává chmelařské regiony ve světě. Nejprve se věnuje literatuře o geografických aspektech pěstování chmele a podává charakteristiku chmele (botanická a zemědělská charakteristika, podmínky pěstování chmele, využití chmele). Světové chmelařské regiony jsou v práci definovány jako regionální soustředění alespoň 100 ha chmelnic (sklizňových ploch chmele). V analytické části jsou zpracovány a porovnávány údaje o rozloze sklizňových ploch chmele, produkci chmelových hlávek a výnosech chmele na základě statistik Barth Reports s využitím kartodiagramů, grafů a tabulek. Porovnávány jsou také klimatické typy chmelařských regionů. Okolo 50 % sklizňových ploch chmele se nachází ve dvou regionech - Hallertau v Německu a Yakima Valley v USA. S odstupem následuje severokorejský region Ryanggang Province a český region Žatecko. Velké soustředění chmelařských regionů lze nalézt ve střední Evropě a na severozápadě USA. Vysoké výnosy chmele se objevují v německém regionu Hallertau, v čínských a australských regionech. Navýšení sklizňových ploch a produkce chmele mezi roky 1990 - 2020 nastalo zejména v regionech USA. V příloze bakalářské práce je uskutečněn strukturovaný popis více než 30 chmelařských regionů světa.cze
dc.format60 s.
dc.format60 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectpěstování chmelecze
dc.subjectchmelařské regionycze
dc.subjectprodukce chmelecze
dc.subjectplocha chmelniccze
dc.subjectvýnosy chmelecze
dc.subjectsvětcze
dc.subjecthop growingeng
dc.subjecthop regionseng
dc.subjecthop productioneng
dc.subjecthop areaeng
dc.subjecthop yieldseng
dc.subjectworldeng
dc.titleCharakteristika a srovnání chmelařských regionů ve světěcze
dc.title.alternativeCharacteristics and comparison of hop regions in the world.eng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag66919
dc.description.abstract-translatedThe bachelor thesis characterizes and compares hop regions around the world. Firstly, it deals with the literature concerning the geographical aspects of hop growing and presents the characteristics of hops (botanical and agricultural characteristics, conditions of hop growing, hop usage). The world's hop-growing regions are defined in the thesis as a regional concentration of at least 100 ha of hop gardens (hop harvest areas). The analytical part processes and compares data on the area of hop harvesting areas, hop production and hop yields based on Barth Reports statistics using proportional symbol maps, graphs and tables. Climatic types of hop regions are also compared. About 50 % of the hop harvest is located in two regions - Hallertau in Germany and Yakima Valley in the USA. The North Korean region Ryanggang Province and the Czech region Žatec follow with a gap. A large concentration of hop regions can be found in Central Europe and the northwest of the United States. Large hop yields occur in the German region Hallertau, in the Chinese and Australian regions. The increase in harvest areas and hop production between 1990 and 2020 occurred mainly in the US regions. A structured description of more than 30 hop regions of the world is given in the appendix of the bachelor's thesis.eng
dc.date.accepted2022-05-24
dc.description.departmentPedagogická fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineZu-AJucze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Pedagogická fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace v pedagogicecze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeRypl, Jiří


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam