dc.contributor.advisor | Tomčala, Aleš | |
dc.contributor.author | Ondrouch, Petr | |
dc.date.accessioned | 2025-03-06T08:59:54Z | |
dc.date.available | 2025-03-06T08:59:54Z | |
dc.date.issued | 2022 | |
dc.date.submitted | 2022-05-02 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/46873 | |
dc.description.abstract | Určení a kvantifikace mastných kyselin ve vybraných rybích produktech
Byla provedena literární rešerše zabývající se zdravotními účinky mastných kyselin na lidský organismus, základy biologie sumce Clarias gariepinus. Práce také řeší složení jeho masa, s přihlédnutím k obsahu mastných kyselin a to pomocí chemicko-analytických metod: extrakce lipidů, derivatizace a plynové chromatografie (GC FID). Náhodně bylo vybráno 8 masných výrobků (z toho 6 z rybího masa), které byly podrobeny analýze obsahu mastných kyselin za pomocí GC FID. Všechny výrobky z masa C. gariepinus obsahovaly n-3 PUFA, včetně kyseliny docosahexaenové a eikosapentaenové, které ve výrobcích z vepřového masa úplně chyběly, měly většinou také nižší celkový obsah tuku a nasycených mastných kyselin. Výrobky z masa C. gariepinus se jeví jako kvalitní zdroj n-3 PUFA a díky formě zpracování (např. jako klobásy) jsou více atraktivní pro konzervativního koncového spotřebitele. Tímto mohou pomoci zvýšit pravidelný přísun klíčových n-3 PUFA a tak positivně ovlivnit zdravotní stav české populace snížením výskytu kardiovaskulárních onemocnění a dalších civilizačních chorob. | cze |
dc.format | 48 | |
dc.format | 48 | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | Mastné kyseliny | cze |
dc.subject | EPA | cze |
dc.subject | DHA | cze |
dc.subject | PUFA | cze |
dc.subject | HUFA | cze |
dc.subject | GC FID | cze |
dc.subject | tuky | cze |
dc.subject | rybí výrobky | cze |
dc.subject | Clarias gariepinus | cze |
dc.subject | Fatty acid | eng |
dc.subject | EPA | eng |
dc.subject | DHA | eng |
dc.subject | PUFA | eng |
dc.subject | HUFA | eng |
dc.subject | GC FID | eng |
dc.subject | fat | eng |
dc.subject | fish products | eng |
dc.subject | Clarias gariepinus | eng |
dc.title | Určení a kvantifikace mastných kyselin ve vybraných rybích produktech | cze |
dc.title.alternative | Determination and quantification of fatty acids in chosen fish products | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 60230 | |
dc.description.abstract-translated | Determination and quantification of fatty acids in chosen fish products
This study is dealing with fatty acids, their nutritional value for human health and the prevention of cardiovascular and other civilization diseases. We introduced catfish Clarias gariepinus biology and importance for the aquaculture and also as a candidate for a valuable source of n-3 PUFAS. The chemical-analytical approach was used to determine content of fatty acids in chosen meat products from mentioned extraordinary fish. Extraction of lipids, derivatization of fatty acids and gas chromatography (GC FID) were performed. Furthermore, the meat products from the Clarias gariepinus were compared with classical pork products - sausages. The results showed that fish products seem to be a valuable source of docosahexaenoic and eicosapentaenoic acid, the "classical" sausages, on the contrary, contain none of the desired fatty acids. Additionally, the fish products are designed as sausages and therefore resemble the "classical" ones which could be attractive even for the conservative consumers. Consumption of fish products will lead to elevation of daily intake of n-3 PUFAs and thus positively influence the common health by preventing cardiovascular and other civilisation diseases. | eng |
dc.date.accepted | 2022-06-07 | |
dc.description.department | Fakulta rybářství a ochrany vod | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Rybářství | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Fakulta rybářství a ochrany vod | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Zootechnika | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |
dc.description.defence | <p>Student Petr Ondrouch seznámil komisi se svou bakalářskou prací. Tajemník komise, doc. Ing. Martin Kocour, Ph.D., seznámil komisi s posudkem vedoucího a oponenta bakalářské práce. Následně student zodpověděl doplňující otázky. Proběhla diskuse na téma práce. Student ne vždy zcela adekvátně reagoval na vznesené dotazy členů komise. Komise se při konečném hodnocení přiklonila ke snížení hodnocení práce (viz níže) ve srovnání s posuzovateli z toho důvodu, že student ne vždy adekvátně reagoval na vznesené dotazy členů komise a diskuze práce mohla i) být rozvedena obšírněji s vyšším využitím existujících adekvátních literárních zdrojů, ii) být psána odbornějšího jazykem a iii) obsahovat slabé stránky prezentovaných rozborů výrobků. </p> | cze |