Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorTomčala, Aleš
dc.contributor.authorOndrouch, Petr
dc.date.accessioned2025-03-06T08:59:54Z
dc.date.available2025-03-06T08:59:54Z
dc.date.issued2022
dc.date.submitted2022-05-02
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/46873
dc.description.abstractUrčení a kvantifikace mastných kyselin ve vybraných rybích produktech Byla provedena literární rešerše zabývající se zdravotními účinky mastných kyselin na lidský organismus, základy biologie sumce Clarias gariepinus. Práce také řeší složení jeho masa, s přihlédnutím k obsahu mastných kyselin a to pomocí chemicko-analytických metod: extrakce lipidů, derivatizace a plynové chromatografie (GC FID). Náhodně bylo vybráno 8 masných výrobků (z toho 6 z rybího masa), které byly podrobeny analýze obsahu mastných kyselin za pomocí GC FID. Všechny výrobky z masa C. gariepinus obsahovaly n-3 PUFA, včetně kyseliny docosahexaenové a eikosapentaenové, které ve výrobcích z vepřového masa úplně chyběly, měly většinou také nižší celkový obsah tuku a nasycených mastných kyselin. Výrobky z masa C. gariepinus se jeví jako kvalitní zdroj n-3 PUFA a díky formě zpracování (např. jako klobásy) jsou více atraktivní pro konzervativního koncového spotřebitele. Tímto mohou pomoci zvýšit pravidelný přísun klíčových n-3 PUFA a tak positivně ovlivnit zdravotní stav české populace snížením výskytu kardiovaskulárních onemocnění a dalších civilizačních chorob.cze
dc.format48
dc.format48
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectMastné kyselinycze
dc.subjectEPAcze
dc.subjectDHAcze
dc.subjectPUFAcze
dc.subjectHUFAcze
dc.subjectGC FIDcze
dc.subjecttukycze
dc.subjectrybí výrobkycze
dc.subjectClarias gariepinuscze
dc.subjectFatty acideng
dc.subjectEPAeng
dc.subjectDHAeng
dc.subjectPUFAeng
dc.subjectHUFAeng
dc.subjectGC FIDeng
dc.subjectfateng
dc.subjectfish productseng
dc.subjectClarias gariepinuseng
dc.titleUrčení a kvantifikace mastných kyselin ve vybraných rybích produktechcze
dc.title.alternativeDetermination and quantification of fatty acids in chosen fish productseng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag60230
dc.description.abstract-translatedDetermination and quantification of fatty acids in chosen fish products This study is dealing with fatty acids, their nutritional value for human health and the prevention of cardiovascular and other civilization diseases. We introduced catfish Clarias gariepinus biology and importance for the aquaculture and also as a candidate for a valuable source of n-3 PUFAS. The chemical-analytical approach was used to determine content of fatty acids in chosen meat products from mentioned extraordinary fish. Extraction of lipids, derivatization of fatty acids and gas chromatography (GC FID) were performed. Furthermore, the meat products from the Clarias gariepinus were compared with classical pork products - sausages. The results showed that fish products seem to be a valuable source of docosahexaenoic and eicosapentaenoic acid, the "classical" sausages, on the contrary, contain none of the desired fatty acids. Additionally, the fish products are designed as sausages and therefore resemble the "classical" ones which could be attractive even for the conservative consumers. Consumption of fish products will lead to elevation of daily intake of n-3 PUFAs and thus positively influence the common health by preventing cardiovascular and other civilisation diseases.eng
dc.date.accepted2022-06-07
dc.description.departmentFakulta rybářství a ochrany vodcze
dc.thesis.degree-disciplineRybářstvícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Fakulta rybářství a ochrany vodcze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programZootechnikacze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.description.defence<p>Student Petr Ondrouch&nbsp;seznámil komisi se svou bakalářskou prací. Tajemník komise, doc. Ing. Martin Kocour, Ph.D., seznámil komisi s posudkem vedoucího a oponenta bakalářské práce. Následně student zodpověděl doplňující otázky. Proběhla diskuse na téma práce. Student ne vždy zcela adekvátně reagoval na vznesené dotazy členů komise. Komise se při konečném hodnocení přiklonila ke snížení hodnocení práce (viz níže) ve srovnání s&nbsp;posuzovateli z&nbsp;toho důvodu, že student ne vždy adekvátně reagoval na vznesené dotazy členů komise a diskuze práce mohla i) být rozvedena obšírněji s&nbsp;vyšším využitím existujících adekvátních literárních zdrojů, ii) být psána odbornějšího jazykem a iii) obsahovat slabé stránky prezentovaných rozborů výrobků.&nbsp; &nbsp;</p>cze


Soubory tohoto záznamu

No Thumbnail [100%x80]
No Thumbnail [100%x80]
No Thumbnail [100%x80]
No Thumbnail [100%x80]

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam