Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorJirotková, Dana
dc.contributor.authorVlček, Ladislav
dc.date.accessioned2025-03-06T09:05:12Z
dc.date.available2025-03-06T09:05:12Z
dc.date.issued2022
dc.date.submitted2022-04-14
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/47140
dc.description.abstractTeoretická část diplomové práce se zabývá obecně stavbou hub, nutričním složením a obsahovými látkami s biologickou aktivitou mající vliv na lidský organismus. Praktická část práce se zaměřuje na využití alternativních mouk a dalších pomoc-ných surovin k vytvoření bezlepkového pečiva s vyšší nutriční hodnotou. Jako oboha-cující složky v tomto experimentu sloužily sušené a rozemleté plodnice hub hlívy ústřičné (Pleurotus ostreatus) a housenice čínské (Cordyceps sinensis). Jako základní matrice byla experimentálně vytvořena směs přirozeně bezlepkových mouk, u které byl následně sledován vliv přídavku zpracovaných jedlých hub na vybrané pekařské vlastnosti výrobků. Připravené vzorky byly podrobeny hodnocení metodou senzoric-ké analýzy. Výsledky byly statisticky vyhodnoceny a zpracovány do grafu. Součástí práce je i dotazníkové šetření.cze
dc.format62 s. 75 752 znaků
dc.format62 s. 75 752 znaků
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsPráce není přístupná
dc.subjecthlíva ústřičnácze
dc.subjecthousenice čínskácze
dc.subjectbezlepková moukacze
dc.subjectoyster mushroomseng
dc.subjectChinese caterpillarseng
dc.subjectgluten-free floureng
dc.titleVyužití jedlých a léčivých hub v potravinářstvícze
dc.title.alternativeUtilization of edible and medicinal mushrooms in food industryeng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag61034
dc.description.abstract-translatedThe theoretical part of the diploma thesis deals with the general structure of mush-rooms, nutritional composition and constituents with biological activity affecting the human body. The practical part of the work is focused on the use of alternative flours and other auxiliary raw materials to create gluten-free pastries with a higher nutritional value. Dried and ground fruiting bodies of oyster mushrooms (Pleurotus ostreatus) and Chinese caterpillars (Cordyceps sinensis) served as enriching ingredients in this experiment. A mixture of naturally gluten-free flours was experimentally created as the basic matrix, in which the effect of the addition of processed edible mushrooms on selected baking properties of the products was subsequently monitored. The pre-pared samples were evaluated by sensory analysis. The results were statistically eval-uated and processed into a graph. A questionnaire survey is also involved in the work.eng
dc.date.accepted2022-06-16
dc.description.departmentFakulta zemědělská a technologickácze
dc.thesis.degree-disciplineKvalita zemědělských produktůcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Fakulta zemědělská a technologickácze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělské inženýrstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam