dc.contributor.advisor | Bárta, Jan | |
dc.contributor.author | Němcová, Hana | |
dc.date.accessioned | 2025-03-06T09:05:13Z | |
dc.date.available | 2025-03-06T09:05:13Z | |
dc.date.issued | 2022 | |
dc.date.submitted | 2022-04-14 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/47141 | |
dc.description.abstract | Práce se zabývala sledováním možností skladování konopných bílkovinných koncentrátů získaných mechanickým prosíváním namletých výlisků z nažek konopí setého (Cannabis sativa L.). Na základě dříve objevených poznatků v bakalářské práci byly pro tento účel zhotoveny dvě velikostní frakce konopné mouky - bílkovinná s částicemi menšími než 180 m a vlákninová s částicemi většími než 180 m. Ty byly následně skladovány po dobu osmi měsíců za různých podmínek. U těchto skladovaných vzorků a u vzorků před založením skladovacího pokusu byly hodnoceny tyto parametry: obsah tuku, titrační kyselost, antioxidační aktivita a obsah polyfenolů.
Bylo zjištěno, že na sledované parametry má vždy statisticky významně vliv frakce mouky. Kromě antioxidační aktivity má na všechny parametry statisticky významně vliv také varianta skladování.
Z analýz vyplynulo, že ke skladování se méně hodí frakce s částicemi menšími než 180 m než frakce s částicemi většími než 180 m, protože frakce s částicemi menšími než 180 m je vzhledem k většímu zastoupení tuku náchylnější ke žluknutí, vykazuje nižší antioxidační aktivitu, obsahuje méně polyfenolů a více vlhne.
Lépe při skladování vycházely vzorky skladované ve vakuu a z nich měly lepší výsledky vzorky skladované při 5 °C. Méně se u nich rozkládal tuk, měly nižší kyselost a vyšší antioxidační aktivitu. U těchto vzorků však byla pozorována vlhkost nad 9 %, což by mohlo vést k vyššímu mikrobiálnímu zatížení. | cze |
dc.format | 50 s. | |
dc.format | 50 s. | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | Cannabis | cze |
dc.subject | konopí | cze |
dc.subject | proteinový koncentrát | cze |
dc.subject | mouka | cze |
dc.subject | skladování | cze |
dc.subject | Cannabis | eng |
dc.subject | hemp | eng |
dc.subject | protein concentrate | eng |
dc.subject | flour | eng |
dc.subject | storage | eng |
dc.title | Hodnocení stability konopných bílkovinných mouk | cze |
dc.title.alternative | Stability evaluation of hemp protein flours | eng |
dc.type | diplomová práce | cze |
dc.identifier.stag | 61120 | |
dc.description.abstract-translated | The aim of this diploma thesis is to explore the possibility of storage of hemp protein concentrates extracted by mechanical sifting of milled hemp (Cannabis sativa) seed cake. On the ground of previously acquired scientific knowledge two size fractions of hemp flour were prepared - protein flour containing particles lower than 180 m and fibre flour containing particles larger than 180 m. The two types of flours were subsequently stored for the period of eight months in different conditions. On the stored samples and on the samples before the attempted experience were evaluated following parameters: dry matter, fat content, titratable acidity, antioxidant activity and polyphenol content.
The diploma thesis found out the evaluated parameters are statistically significantly affected by the flour's fraction. The type of storage has statistically significant effect on all the parameters, except of the antioxidant activity.
The analysis showed that the storage is less suitable for fraction containing less than 180 m because the fraction containing particles less than 180 m is more likely to go rancid given to the larger fat content, shows lower antioxidant activity, contains less polyphenols and tends to become moister.
Better outcomes were showed by samples stored in vacuum, of which samples stored at a temperature of 5 °C showed even better results. These samples revealed lower fat dissociation, lower acidity and higher antioxidant activity. However, 9 % moisture that could lead to higher microbial strain was observed. | eng |
dc.date.accepted | 2022-06-16 | |
dc.description.department | Fakulta zemědělská a technologická | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Kvalita zemědělských produktů | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Fakulta zemědělská a technologická | cze |
dc.thesis.degree-name | Ing. | |
dc.thesis.degree-program | Zemědělské inženýrství | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |