dc.contributor.advisor | Lád, František | |
dc.contributor.author | Faltusová, Tereza | |
dc.date.accessioned | 2025-03-06T09:05:19Z | |
dc.date.available | 2025-03-06T09:05:19Z | |
dc.date.issued | 2022 | |
dc.date.submitted | 2022-04-19 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/47162 | |
dc.description.abstract | Výživa dojnic výrazně ovlivňuje jejich užitkovost, zdravotní stav, plodnost a tak
i ekonomický výsledek chovu. Zásadní pro výživu dojnic je kvalita objemných krmiv, která ovlivňuje náklady na krmnou dávku dojeného skotu. V práci byla hodnocena kvalita krmiv a její vlivy na vybrané ukazatele daného podniku během roku 2020. Hodnocení probíhalo v chovu holštýnského skotu v průměrném počtu 447 kusů dojnic. Podklady pro hodnocení byly rozbory krmiv a krmných komponentů, které byly v daném roce používány. Jak je již zmíněno výše, krmná dávka ovlivňuje
i užitkovost dojnic. Správným obsahem živin (dusíkaté látky, energie, sacharidy, vláknina, tuky a minerální látky) v krmné dávce můžeme dosáhnout vyšších obsahů složek v mléce (tuk, bílkoviny a laktóza). Pokud je krmná dávka dobře sestavena, neobjevují se ve stádě ani zdravotní problémy (metritida, mastitida a kulhání dojnic). Kvalita krmiv, užitkovost a zdravotní stav stáda ovlivňují ekonomiku chovu. Základem krmné dávky byla objemná krmiva, která tvořila 54 % z celkové krmné dávky. Konkrétně kukuřičná siláž i bílkovinná siláž tvořily téměř 27 % sušiny krmiva. Složky v mléce vykazovaly průměrné hodnoty tuku 4,11 % a u bílkovin 3,46 %. Náklady na 1 l mléka v roce 2020 byly průměrně 9,52 Kč/1 l a výkupní cena mléka byla průměrně 8,69 Kč/1 l. | cze |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | výživa dojnic | cze |
dc.subject | fázová výživa | cze |
dc.subject | krmná dávka | cze |
dc.subject | užitkovost dojnice | cze |
dc.subject | složky mléka | cze |
dc.subject | ekonomické ukazatele | cze |
dc.subject | dairy cow nutrition | eng |
dc.subject | phase nutrition | eng |
dc.subject | feeding ration | eng |
dc.subject | dairy cow yielding | eng |
dc.subject | milk components | eng |
dc.subject | economic indexes | eng |
dc.title | Analýza úrovně výživy a vybraných ukazatelů v daném zemědělském podniku | cze |
dc.title.alternative | An analysis of nutrition standards and chosen indexes in a given agricultural holding | eng |
dc.type | diplomová práce | cze |
dc.identifier.stag | 64379 | |
dc.description.abstract-translated | The nutrition of dairy cows affects their yielding, health condition, fertility, and the overall economic results of the holding. Essential for the nutrition of dairy cows is the quality of the roughage, which affects the cost of feeding ration of the dairy livestock. This work evaluated the quality of fodder and its influence on selected indexes of
a chosen agricultural holding during the year 2020. The evaluation concerned
a Holstein cattle herd with an average quantity of 447 dairy cows. As mentioned above, the feeding ration affects the yielding of dairy cows. With the right amount of nutrients (nitrogen substances, energies, carbohydrates, fibre, fats, and mineral substances)
in the feeding ration we might achieve higher amounts of components in milk (fat, proteins, and lactose). If the feeding ration is suitably designed, health issues (metritis, mastitis, and limping) do not occur in the herd. The fodder quality, yielding, and health condition of the herd affect the economics of the holding. The base for the feeding ration was roughage, which constituted 54 % of the feeding ration. Specifically, corn silage and protein silage constituted 27 % of the fodder dry mass. The milk components showed an average amount of 4,11 % of fat and 3,45 % of protein. The costs of 1 l of milk were in the year 2020 9,52 Kc/1 l on average and the purchase price of milk was 8,69 Kc/1 l on average. | eng |
dc.date.accepted | 2022-06-06 | |
dc.description.department | Fakulta zemědělská a technologická | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Zootechnika | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Fakulta zemědělská a technologická | cze |
dc.thesis.degree-name | Ing. | |
dc.thesis.degree-program | Zootechnika | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |